Kolozsváron születtem több, mint negyed százada. Középiskolásként színész szerettem volna lenni, végül a bölcsészettudományok mellett köteleződtem el. Szépirodalommal komolyabban 2017 óta foglalkozom. Írtam pár verset, esszét. Közölni is volt szerencsém itt-ott, amit ez úton is köszönök mindenkinek! Eddig egyetlen verseskötetem látott napvilágot 2021-ben, A csupaszodás gótikája címen, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában. Jelenleg angolt tanítok a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban.

  2022 szeptemberében az Irodalmi Jelen debütdíját vehettem át Aradon.

 • Kovács Újszászy Péter

  Akik jegyet váltottak Önmagukhoz

  Megszoktam már, hogy a lombhullás meglepetéseket hoz. Új tanév, új osztályközösségek, nem ritkán új iskolák, ahol hosszabb-rövidebb ideig dolgom van. Amikor pedig a felsorolt meglepetések nem hatnak az újdonság erejével többé, felbukkannak az apró, váratlan helyzetek, amelyek lehetnek kellemesek és rosszak egyaránt. Őszutón gyakran veszem le a polcról Bereményi Géza összes verseit. 2016-ban, a művész születésének hetvenedik évében adta ki a Magvető. A kötet révén értettem meg, hogy Cseh Tamás dalainak majd minden szövege egy Bereményi-vers.

 • Kovács Újszászy Péter

  Alvóritmusok

  Lépj a mező közepére, kedves.
  Bokádat csodálja száz huncut pipacs.
  Kába délutánom így lehetne teljes,
  tekintetedre szomjazom. Itass!

 • Kovács Újszászy Péter

  Hányféleképp lehet valaki áldozat?

  Elektra, a tükör

  Sajnálhatjuk-e az áldozattá váló zsarnokot? Joga van-e az embernek a boldogságra úgy, hogy megszegi a legalapvetőbb erkölcsi törvényeket?

 • Vencz Balázs

  Embertől állatig, állattól emberig

  Az állatokban mint fogalmak nélkül élő lényekben könnyen megtalálhatjuk azokat az apró örömöket, amelyek a kételkedések nélküli pillanatokban rejlenek, és az örökkévalóságnak szólnak.
 • Kovács Újszászy Péter

  Balkáni álom

  Mohák álmodnak nyelved alatt.
  A városra fátylat lélegzetünk terít.

 • Kovács Újszászy Péter

  Az élettelen elevensége

  A Képeslapok Sziszüphosznak versei elmossák a tárgyak és élőlények között feszülő határokat. Drávucz költészete egyetlen világ számtalan kontinenssel, ahol az élettelent élőlények teszik elevenné. A három ciklusra tagolt debütkötetben (Télire letakart kerti szobrok, Metszetrajzok, Képeslapok Sziszüphosznak) csak helyenként érezni a pályakezdőkre jellemző botladozást
 • Kovács Újszászy Péter

  „Egy regény, mely színpad után kiált”

  Félhomályba öltözött színpad és nézőtér. 1919-et írunk Budapesten. A társadalomban elevenen él az első világháború emléke. A játéktér jobb szélén egy pianínó. Az asztali lámpa fényében Moviszterné (Csutak Réka) gyakorol. A szomszédos lakrészből kiszűrődik a polgárság eszmecseréje, egy hangfelvételen Édes Anna (Román Eszter) félhangosan mondja a pater noster-t.
 • Ferencz-Nagy Zoltán, Lázár Kinga

  Az „állatos költő/állatok költője” jelző nem stigma, hanem ismertetőjegy

  Borges, Hemingvay, állatok antropomorfizálása, szerelmes versek, levélregény, performantivitás és kortárs irodalom – kulcsszavakban erről beszélgetett Kovács Újszászy Péterrel, aki ősszel az Irodalmi Jelen debütdíját vehette át, Ferencz-Nagy Zoltán és Lázár Kinga.

 • Kovács Újszászy Péter

  Húsvét vasárnap

  Siratlak téged az ünnepi asztalnál, siratlak, lélegző öröm. Először óvatosan jöttél, két héttel később már vártál.
 • "Csend van, a föld sárláztól lüktet"

  Varga András képriportja a Nulla fok című kísérleti felolvasásról

  A hétvégén az Irodalmi Jelen és a Magyar PEN Club szervezésében megnéztük, hogyan működik nulla fok környékén, az erdő sűrűjében a kortárs magyar líra. A rendhagyó felolvasást és a hangulatot Varga András zenész, lapunk olvasója, a természet és művészetek együttállásának alapos ismerője fényképezte. A képriportot a felolvasók és a közönségben soraiban ülő, de a performanszba aktívan bekapcsolódó költők és prózaírók verseivel "illusztráltuk".

 • Osváth Mihály

  Mi bújhat meg nulla fok alatt?

  – avagy kísérlet a kortárs irodalom kiszabadítására a négy fal közül
  A válasz, amivel hazajöhettem erről a formabontó kísérletről: ahogy a téli erdőnek sem kell feltétlenül hó, hogy szép legyen, úgy az irodalomnak sem kell feltétlenül a négy fal biztonsága, hogy megszólíthasson.
 • Csornyij Dávid , Szalai Klaudia

  A bomlás méltósága

  Villáminterjú Kovács Újszászy Péterrel
 • Kovács Újszászy Péter

  Fáradt menedék

  A versbéli femme fatale elunja régi szerepét. Fáradt, és torkig van azzal, hogy férfiművészek tucatjai írnak verseket hozzá, vagy éppen az ő hatására keltenek életre zeneműveket.

 • Demeter Arnold , Kovács Újszászy Péter, Varga Melinda

  Némajáték a város felett

  Versreakciók Bánkövi Dorottya fotóira
  Úgy élünk, mint az indiánok, fészektől tollhullásig.
 • Forrás: https://screenanarchy.com/2022/02/sundance-2022-review-hungarian-gentle-spotlights-female-bodybuilding.html
  Kovács Újszászy Péter

  Idegen mozdulat

  Szelíd. A film címe már azelőtt magával ragadott, hogy az előzetest megtekintettem volna. Egy-egy ehhez hasonló, hirtelen elragadtatás veszélyes lehet, ugyanis magas elvárásokkal vágunk bele a filmnézésbe, a produkció pedig könnyen okozhat csalódást. Csuja László és Nemes Anna 2022-es alkotását követően csalódásoktól mentesen távoztam a kolozsvári Győzelem moziból.

 • Kovács Újszászy Péter

  Hangokba zárt életút

  Bencsik Gábor mesél. Paraszti sorban élőkről, nemesekről és helyüket kereső művészekről. Amikor a Lavotta János utolsó délutánja című regényt olvasni kezdtem, a történet magával ragadott. Végigéltem a 18–19. század fordulóján alkotó hegedűművész gyermekkorát
 • Csornyij Dávid, Szalai Klaudia

  Filmünk az Irodalmi Jelen díjátadó gálájáról

  Filmfelvétel az Irodalmi Jelen Aradon megtartott díjátadó gálaestjéről.
 • Kovács Újszászy Péter

  Levélszőnyeg egy emberélet talaján

  A természetben barangolva sokszor figyelmen kívül hagyjuk a talpunk alatt föl-fölszisszenő avart. Pedig úgy érzem, az avarban elpihenő levek sokfélesége behatóbb vizsgálatra érdemes. Mintázatuk, erezetük, színük legalább olyan sokféle, mint a bensőnkben lakozó világok. A Bölcsőmben magam ringatom egy ilyen sokszínű univerzum látlelete, levélszőnyeg egy emberélet talaján.
 • Kovács Újszászy Péter

  Beúsznak a fényre

  Akár növényekről akár állatokról legyen szó, el kell ismernünk, nélkülük szegényebbek lennénk. Vannak dolgok, amelyekre élőlénytársaink segítségével tisztábban ráláthatunk. Őket figyelve érthetjük meg igazán, hiába várjuk, hogy elüljön a vihar. Jobb, ha ehelyett inkább megtanulunk az esőben táncolni, és a pocsolyákat kerülgetve vagy éppen azokban csobbanva gyönyörködni mindabban, amiből életre hívhatjuk a boldogságot. Nehéz egy állatot figyelmen kívül hagyni, és nem is érdemes. Az idők kezdete óta megihletik a művészeket, legyen szó festészetről, szobrászatról, zenéről vagy éppen irodalomról. Lukianosz szamarától kezdve, Albrecht Dürer rinocéroszán át, Camille Saint-Saën Állatok farsangjáig számtalan élőlénytársunk tette maradandóvá az emberek alkotómunkáját. Értekezésemben – a teljesség igénye nélkül – három kortárs erdélyi költő: Sánta Miriám, Muszka Sándor és Balázs Imre József verseiben vizsgálom az állatreprezentációkat.
 • Kovács Újszászy Péter

  Él valaki, majd lejár örökre

  „Philip Roth óta tudjuk (én legalábbis nála olvastam), hogy csak az amatőr ír ihletettségből és lelkesültségből, a profi egyszerűen leül dolgozni.” Állítja Legenda a hallgatásból című esszéjében Antal Balázs. Mózes Attila dolgozott. Észrevett, látott és megélt, élményeit pedig regényeiben, novelláiban tette múlhatatlanná. Mózes tárgyakból épít történelmet, ez a történelem azonban nem a hősöké, hanem a névtelen embereké