Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  A vágy villamosa

  Sérült személyiségek, perifériára szorult emberek, idegenség és szeretetéhség, kegyetlen és gyötrő álmok, valóság és illúzió kavalkádja, testi-lelki erőszak, amelyet felold ugyan az ölelés, de aztán másnap kezdődik minden elölről, érzelmek, beteges szexuális vágyak, az emberi személyiségünk torzói, az őrület és a normalitás határa – Tom Dugdale merész tettre vállalkozott: megrendezte Tennessee Williams kultikus művét, A vágy villamosát a Kolozsvári Állami Magyar Színház olyan remek művészeinek közreműködésével, mint Kézdi Imola (Blanche), Pethő Anikó (Stella), Farkas Loránd (Stanley), Orbán Attila (Mitch), Varga Csilla (Eunice), Sinkó Ferenc (Steve) és Marosán Csaba, aki a fiatalembert és az orvost alakítja.

 • Irodalmi Jelen

  Kalucsni, avagy a diktatúra mintái ma

  Kortárs drámát vitt nemrég színre a Kolozsvári Állami Magyar Színház, Visky András rendezésében Dragomán György Kalucsnija révén a nyolcvanas évek elevenedtek meg a néző előtt, de a keserű múltidézés valójában a jelenről is szólt.

 • Hétköznapi, felkavaró dráma

  Az idei évad harmadik premierjeként Demény Péter Boleróját láthatták hétvégén a kolozsvári színházkedvelők. Egy családi történetet arról, hogy a legerősebb érzelmek is elhalványulnak, a feltétlen szeretetet pedig nem lehet megjátszani.