A költészet trendi

  Az Irodalmi Jelen vers- és prózapályázata középiskolásoknak

  Szereted bújni a könyveket, vaskos regényekkel ütöd el az estéket és a vakációkat, éjszaka is olvasol a paplan alatt szüleid legnagyobb örömére? Netán te vagy az, aki matekórán a pad alatt képregényt olvas, aki naplót vezet, és mindig szétszórt, ág hegyén jár az esze? Kalandregényeket írnál, jobb ötleteid vannak, mint Jókai Mórnak vagy Rejtő Jenőnek, és megfordult már a fejedben az is, hogy átírod a Harry Pottert, és híres leszel? Romantikus lélek vagy, aki verseket ír titokban, de még senkinek sem mutatta meg? Megihlet a szerelem, és sírva fakadsz az Elbocsátó szép üzeneten? Poénosabb szókapcsolataid vannak, mint a menő slammereknek? Lennél te a modern Petőfi, aki lázad, megváltoztatná a világot, aki kirobbantana egy forradalmat?

  Tudod-e, hogy a költészet trendi, és tizenéves fiataloknak vannak a legmerészebb elképzelései a világról? Hogy Arthur Rimbaud már 17 évesen befutott költő volt? Hogy az Irodalmi Jelen főmunkatársa volt Faludy György, aki csak fiatalokkal vette körül magát? Hogy olyan kortárs költők publikálnak nálunk, akikről esetleg te is tanulsz az iskolában?

  Ha foglalkoztat az irodalom, költő vagy író szeretnél lenni, de még senki nem fedezett fel, nem voltál elég bátor, hogy írásaidat megmutasd az irodalomtanárodnak, a barátaidnak, elküldd folyóiratnak, akkor most itt a kihagyhatatlan alkalom. Pályázz!

  Pályázati feltételek

  A pályázatra két verset vagy két prózai művet várunk! Választhatsz, hogy verset vagy prózát küldenél-e be inkább; nem kell mindkét műfajban pályaművet benyújtani. Ha nem tudod eldönteni, a vers vagy a próza tetszik-e jobban, megpróbálhatod mindkettőt, de több pályamű beküldése nem jelent előnyt az elbírálásnál.

  Egyik mű kötött témájú (két téma közül lehet választani, nem kell mindkettőt megírni, csak az egyiket), a másik pályamű szabad.

  Költőknek

  1. Egy kötött témájú vers. Két téma közül választhatsz:

  – szelfi, azaz önarckép

  Ha nem volna telefonod, hogyan készítenél magadról fotót szavak segítségével? Próbáld körülírni azt, amit egy kattintással oldanál meg! Ki vagy te, hogyan látod a világot, mi foglalkoztat, elégedett vagy-e külsőddel, belső tulajdonságaiddal? Hogyan lát téged a világ? Bántó vagy kedvező ez a kép? Fejtsd ki versben!

   –szerelmes SMS-vers

  Írj egy szerelmes SMS-verset bármelyik klasszikus költő bőrébe bújva! Képzeld magad Petőfinek, Aranynak, Kosztolányinak, Adynak, Babitsnak, Janus Pannoniusnak, Balassi Bálintnak, és hívd randira a múzsát egy szerelmes SMS-ben! Az SMS-vers hosszúsága maximum 8 sor.

  2. Egy szabadon választott témájú vers, amely még nem jelent meg irodalmi folyóiratban, portálon, blogon, közösségi médiában vagy bárhol.

  Íróknak

  1. Egy kötött témájú novella, elbeszélés vagy mese. Két téma közül választhatsz:

  – szelfi egy íróval

  Képzeld el, hogyan szelfizne veled Ady Endre, Juhász Gyula, Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Móra Ferenc, Móricz Zsigmond, Benedek Elek vagy bárki, aki neked a tananyagból vagy magánolvasmányaidból szimpatikus! Először találkozik okostelefonnal? Időutazáson vesz részt, és úgy csöppen a jelenbe? Bármilyen helyzetet elképzelhetsz, te vagy az író.

  beszélgetés egy regény, novella vagy mese hősével

  Kedvenc regényed, novellád, elbeszélésed, meséd főhőse életre kel, és egyszer csak ott ül melletted a padban, együtt mentek edzésre vagy nyelvórára, bekapcsolódik az osztálykirándulásba. Miről beszélgetnél vele? Milyen volna a találkozás? Mutasd be ezt a beszélgetést legfeljebb egyoldalas párbeszéd formájában!

  2. Egy bármilyen témájú novella, elbeszélés, mese.

  Ki pályázhat, és milyen feltételekkel?

  Pályázóink 9–12. osztályos diákok lehetnek.

  A szerkesztőség tagjaiból álló zsűri bírálja el a műveket.

  A pályamunkák jeligések. Ki kell találnod egy jeligét, azaz álnevet. A honlapra ezekkel a jeligékkel, álnevekkel kerülnek fel írásaid A költészet trendi című pályázati blokkba, ahol bárki szavazhat rájuk.

  A pályaműveket az ijpalyazat@gmail.com e-mail címre kérjük beküldeni. A beküldési határidőt a koronavírus-járványra tekintettel az eredeti 2020. március 31-ről 2020. július 31-re módosítjuk! De ne hagyd utolsó percre, késő a hegy alatt abrakolni!

  A pályaműveket doc, docx formátumban, e-mailben kell elküldeni (csak ezeket fogadjuk el) a következő forma szerint:

  1. Jelige/Álnév
  2. Cím
  3. Szöveg

   

  Ha egy díjkategóriában nem érkezik be arra érdemes mű, a zsűri fenntartja magának a jogot, hogy azt a díjat ne, illetve megosztva ítélje oda. A helyesírást és a gondos szövegszerkesztést figyelembe vesszük, ne csak kreatív légy, hanem igényes is magadhoz és a magyar nyelvhez!

  Eredményhirdetésre és a díjak átadására valamikor ősszel kerül sor, a 2020. május 21-re tervezett (Budapesten, Petőfi Irodalmi Múzeum) Irodalmi Jelen-est a koronavírus-járvány miatt valószínűleg halasztásra kerül, de reméljük, hogy ősszel megtarthatjuk, és akkor akár kétszáz fős közönség előtt olvashatod fel az írásodat.

  Díjak

  1. díj: 80 000 Ft
  2. díj: 40 000 Ft
  3. díj: 25 000 Ft

   

  Öt különdíjat adunk ki (éves előfizetés az Irodalmi Jelen folyóiratra, illetve könyvcsomagok).

  40 000 Ft közönségdíjban részesül az, aki a legtöbb szavazatot kapja az Irodalmi Jelen honlapjára feltöltött pályamunkájára.

  Az Irodalmi Jelen, eddigi nagy sikerű pályázataihoz hasonlóan, antológiát tervez megjelentetni a legjobb művekből (természetesen nem a jeligékkel, hanem a szerzők nevének a feltüntetésével).

  Korábbi köteteink:

  1. Kenguruk a körúton (2010)
  2. Nyitott ajtók (2011)
  3. A Gregorina-kanyar (2012)
  4. Életszilánkok (2015)

   

  Valamennyi olvasható/ingyen letölthető e-book-ként a https://www.irodalmijelen.hu oldalról.

  A legjobb pályamunkák megjelenhetnek az Irodalmi Jelen Debüt rovatában online és nyomatásban is. Az itt megjelenő írásokra az IJ online felületén naponta több tízezer olvasó kíváncsi. Már csak ezért megéri pályáznod! Itt szemezhetsz a Debütből.

  Légy te is az egyik legolvasottabb magyar irodalmi folyóirat szerzője!

 • Pályázóink figyelmébe! – Július végéig lehet beküldeni a pályázatokat!

  Kedves pályázó diákok, A költészet trendi című, középiskolásoknak kiírt vers- és prózapályázatunknak a beküldési határidejét a koronavírus-járványra tekintettel az eredeti 2020. március 31-ről 2020. július 31-re módosítjuk!
 • Jelige: Vick – Törött dió, Képzelgés

  Sára először csak szavakkal mondta el,ám most tökéletesen felbontott egy diót,kiszedte a belsejét,majd ketté törte.Ezek után visszatette az egyik felét,a másik oldalra,a héjához szorosan,pedig egy cetlit rakott,amin az van rajta: SZERETLEK.
 • Jelige: Dranna – Emlékszem..., Elég volt!

  A busz nyikorogva fékezett le előttem, jó adag sáros vizet fröcskölve a járdára. Órák óta esett megállás nélkül, az ég szürke volt és komor. Emberek igyekeztek az utcákon, a szerencsésebbek görcsösen markolták esernyőiket, a többiek próbáltak valami fedett helyet keresni maguknak, ahol megvárhatják, még az eső alábbhagy. A kávézók tele voltak, a kint rekedtek vágyakozva pillantgattak a bentiek száraz ruháira és az előttük gőzölgő, forró italokra.
 • Jelige: brtptr – Mulatós találkozás Ady Endrével, Zeusz feltalálja és gyártja az Oikos joghurtot

  Zeusz, a főisten egyik este, már számolta álmában a bárányokat, mikor jött egy hívás Messengeren. A testvérei Poszeidón és Hádész tesós napot tartottak, ahova meghívást kapott Zeusz is. Zeusz egy elhagyatott tejüzemben találkozott testvéreivel.
 • Jelige: Falco subbuteo – Tengernek bűbája, Ecce homo

  Sistergő levegő,
  mindenkit bűvölő
  tengernek zúgása,
  hajóknak ringása.

 • Jelige: Vick – Tükör előtt, Nem értem..., Idehenek

  Barna haj és barna szem. Vajon ki ez?Jaj nekem... Nevet rám,majd eltűnik. Mosolya nincs,majd feltűnik...
 • Jelige: Tehetségtelen – Endrétől Lédának, Az igazság szükségtelen

  Az igazság szükségtelen. Bármit teszel, az marad; A véred ellenében Sem könyörül terajtad.
 • Jelige: G. Yna – Mosoly, Kétségek fogságában

  Rám hoztad a bajt,
  mikor rám mosolyogtál
  szívembe írtad magad
  tollat pedig én adtam át.

 • Jelige: Sanzon izé – Senki sem vagyok, Zalán szíve

  Esős, borongós nap ez a mai.
  Zalán szíve, s álmai
  Összetörve.

 • Jelige: Elviselhetetlen – Hozzád, Jegyzet

  Mostanában mindent le kell írnom, különben elfelejtek létezni. Most így vagyok, majd leszek máshogy, addig is reggelente inkább elfelejtem a tegnapot.
 • Jelige: Hajnalcsillag – Itt a tükör, hol a tükör, Holnap

  Előttem a tükör, mögötte a tükörképem
  Én a tükör előtt állok, magamba beszélek.
  Átnyújtom a kezemet, keresztül a tükrön
  A túloldalon valaki finoman megszorítja:
  A múltba kapaszkodó jövő.

 • Jelige: Blue Sky – ,,Tökéletes" én, Tükörkép

  Elveszi a figyelmet az igazi szerető énemről
  S mindenki könnyedén ítél az erős fényekből
  Megjátszom magam, mert nem tudok mást
  De most mutatom neked az igaz énem, lásd.

 • Jelige: Vándor – Milyen vagyok belül?, A Nagy Háború

  Azt kérdezitek, belül milyen vagyok?
  Nem árulom el, hát találgassatok.
  Szerintetek emberek, milyen lehetek,
  Ha nem akarok egy térbe kerülni veletek?

 • Jelige: J.A.P – Egy szelfi papíron?, Egy költő panasza

  Megnyitva valós, költői kamerámat
  Mutatom meg magam az egész világnak
  Megláthatjátok, valós mivoltomat
  Míly kinézettel töltöm mindenapjaimat.

 • Jelige: Birsalma – Szívkamrái, Spirálszakadás

  Készítenék egy bázist kavicsból, ráállnék, és csókká szűkülne az egész város.
 • Jelige: Parzival – Szép Adél, Amikor egy világot adtál nekem…

  Szeretném, ha szívem befogadnád, Zongorámon-mi szívemben szól-te játszanál. Életem szenvedéseinek elemésztő tüze vagy, Pislákoló szívemet lángra gyújtottad.
 • Jelige: Marguerite – Mindenkinek, Lehetett volna másképp?

  Ki vagy te, hogy eldöntsd,
  hogy ki vagyok én?
  Vagyok, aki vagyok
  de lehetek, aki lenni akarok.

 • Jelige: Sisak Virág – Szemedben látva arcom, Még most is a fülemben hallom

  Tudván azt, hogy testem vékony, minek látnál engem? Nézhetnék-e szemedbe, csak hogy lássam tükörképem?
 • Jelige: Kleopátra Bereniké – Szerelmes betűk, Hazai természet

  Üzenek,üzenek,csak nem jó. De veled beszélni csak tökjó. Imádom olvasni üzeneted. Most elmondom,mit érzek,neked.
 • Jelige: Rózsa – Önarckép, Egy elvesztett szerelem

  Önarckép

  Minden áldott nappalom egy alkalom
  melyben bizonyíthatom, hogy életrevaló vagyok.
  A saját magamba vetett hitem, rendíthetetlen, bár
  senki sem győzhetetlen így csalódásom elkerülhetetlen.