• Laik Eszter

  Hazák között

  A Pécsi-esszék egyik leginkább üdvözlendő vonása az olvasmányosságuk: lehet irodalomról szólni széles körű erudícióval úgy, hogy pontos, érzékletes, tisztán megfogalmazott mondatokból bontakozzon ki a lényeg. – Laik Eszter kritikája Pécsi GyörgyiHonvágy egy hazáért című esszékötetéről.

 • Irodalmi Jelen

  Akinek bármiről bármi eszébe jut

  „Miközben két pohárcsilingelés között alkalmasint földrengető kinyilatkoztatások hangzanak el – mégsem borul sem asztal, sem pohár, elvégre kultúremberek volnánk, vagy mifene. Szörényi László egyik legnagyobb élő mestere ennek a súlyos könnyedségnek, vagy könnyed súlyosságnak.” – Szörényi László Arany János évében című kötetét Juhász Kristóf vette a szárnyai alá.

 • Irodalmi Jelen

  Utolsó beszélgetések Kocsis Zoltánnal

  Kocsis Zoltánra emlékeztek a budapesti Városházán, ahol Tarlós István főpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket, és a nemrég távozott zeneművész fia, Kocsis Krisztián is zongorához ült a kiváló előadók sorában. A frissen megjelent utolsó Kocsis-interjúkötetet Juhász Előd mutatta be.

 • Irodalmi Jelen

  Túl a tárgyiasságon

  A létezés hálói címmel jelent meg a Janus Pannonius Műfordítói Díjjal frissen kitüntetett Kodolányi Gyula versfordításkötete a Nap Kiadó gondozásában. Az alkotóval Bollobás Enikő és Thomas Cooper beszélgettek az amerikai és a magyar költészet különbözőségeiről, de szóba jött megannyi más izgalmas téma, például Bob Dylan Nobel-díja is.

 • Irodalmi Jelen

  Az alkotás gúzsbakötöttsége és szabadsága – Páskándi Géza megélt és megírt börtönélményei

  „Születésének 65. évfordulóján különös aktualitása van annak a könyvnek, amely Páskándi Géza utolsó – immár csak halála után napvilágot látott – könyve, s amelynek címe Begyűjtött vallomásaim.” – Részlet Dávid Gyula: 1956 Erdélyben című kötetéből, amely a Nap Kiadó gondozásában jelent meg.

 • Irodalmi Jelen

  Hidegbéke, bennünk

  Tóth Erzsébet Hidegbéke című kötetének bemutatóján Rózsássy Barbara költő köszöntötte a Magyar Írószövetség székházában megjelenteket, akik között számos pályatárs – például Acsai Roland, Ágh István, Alexa Károly, Győrffy Ákos, Szkárosi Endre és Vasy Géza – is látható volt.