• Fekete a fehérben, fehér a feketében

  A Sziveri János Intézett irodalomtudományi estsorozatának Gilbert Edit volt a vendége. Az irodalomtörténész-kritikus-műfordító A Mester és Margaritát helyezte új megvilágításba, többek között a Gonosz és a Jó szerepének értelmezésével.

 • Szabadegyetemek – szabad művészetek

  Bollobás Enikő előadása Veszprémben

  Bollobás Enikő az Appalache-hegységben létrehozott különleges oktatási intézményről, az 1933 és 1956 között működő Black Mountain College-ról tartott előadást a Pannon Egyetemen működő Sziveri János Intézetben. Az „amerikai Bauhaus” egy kis európai sziget volt az Egyesült Állomokban, jobbnál jobb művészek és tudósok leltek itt otthonra.

 • Ellentétek egysége

  Bónus Tibor előadása a Sziveri János Intézetben

  A veszprémi Sziveri János Intézet előadássorozatában ezúttal Bónus Tibor, az ELTE BTK docense beszélt Kosztolányi Dezső publicisztikájáról. A vendéget az intézetet vezető Arany Zsuzsanna mutatta be a főként hallgatókból és oktatókból álló közönségnek.

 • „Sziveri János voltam”

  Az Irodalmi Jelen Veszprémben

  Az Irodalmi Jelen a megújult veszprémi Sziveri János Intézet első rendezvényének vendége lehetett. Az esten Böszörményi Zoltán, Varga Melinda, Kopriva Nikolett és Pejin Lea idézték meg Sziveri János szellemét „továbbgondolásokkal”, azaz a költő által ihletett versekkel, valamint megzenésített költeményekkel.

 • Az Irodalmi Jelen estje Veszprémben

  Az Irodalmi Jelen a Pannon Egyetemen rendezendő Sziveri-estjén verses „továbbgondolásokkal", megzenésített költeményekkel idézi fel Sziveri János emlékét, és közben Böszörményi Zoltán, Varga Melinda, Kopriva Nikolett és Pejin Lea költőket ismerheti meg közelebbről a közönség.

 • Irodalmi Jelen
  Irodalmi Jelen

  Egyéves a PIM Arany-busza

  70 000 látogató a 30 négyzetméteres kiállításban

   

 • Irodalmi Jelen

  A nyugati magyar irodalom vége? – Magyar Napok, Veszprém

  A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kara – a korábbi évekhez hasonlóan – idén tavasszal is sokszínű rendezvénysorozattal várta a határon túli magyar irodalom iránt érdeklődőket. Ennek eseményeiből adunk ízelítőt.

 • Irodalmi Jelen

  „Azt akarjuk látni, ami láthatatlan”

  A Pannon Egyetem Gárdonyi-emlékülésén a 150 éve született író műveinek újszerű értelmezésével és több modern megközelítésével is találkozhattunk.

 • Irodalmi Jelen

  „A jó regényt úgy kell felépíteni, mint egy szobrot”

  Tóth Krisztina volt a legutóbbi vendége az idén 10. születésnapját ünneplő „Trialógusok” című sorozatnak Veszprémben. Az írónőt Bozsik Péter és Ladányi István kérdezte Akvárium című új regényéről, népszerűségről és pályájáról.

 • Irodalmi Jelen

  Trialógus Móriczról

  Az idén 10. születésnapját ünneplő Trialógusok rendezvénysorozat első őszi vendége Szilágyi Zsófia volt a Veszprémi Egyetemen. Az est házigazdái, Ladányi István és Bozsik Péter Móricz Zsigmondról, tanításról és irodalomról faggatták a sorozatot elindító irodalmárt.

 • Irodalmi Jelen

  Irónia, paródia, mítosz? – Ötödik Veszprémi Regénykollokvium

  A veszprémi Pannon Egyetemen szeptember 19-e és 21-e között megrendezett Ötödik Regénykollokvium témája egy különös műfaj, a travesztia volt.