Ugrás a tartalomra

Egyéves a PIM Arany-busza

70 000 látogató a 30 négyzetméteres kiállításban

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából indított autóbuszos vándorkiállítása óriási érdeklődés mellett egy éve járja az országot és a határon túli magyarlakta településeket. A 2017. júliusi indulás után pár héttel már le is kellett zárni a jelentkezést, hiszen szeptember közepéig több mint 400 helyszínre hívták meg a buszt. Az elmúlt tizenkét hónapban folyamatosan úton volt tehát Arany János, jelenleg a 195. helyszínen fogadja a látogatókat.

A busz eddig közel 20 000 km-t tett meg, a legtávolabbi helyszín a Budapesttől 800 km-re fekvő Kézdivásárhely volt, de Erdély több más városában, sőt a Felvidéken és Horvátországban is járt már a kiállítás. A budapestiek hiába is hívnák – őket várjuk a múzeumunk Arany-kiállításába –, viszont kis falvakba annál gyakrabban ellátogat. Jártunk az alig 1000 fős Sáta falunapján és még megannyi érdekes helyen, például Marcellházán bajusztalálkozón, Gyulán Shakespeare-fesztiválon, a Művészetek völgyében, sőt még a sátoraljaújhelyi börtönben is. Ellátogattunk Nagyidára és Arany János szülőhelyére, Nagyszalontára is, ahol a 93 éves Dánielisz Endre személyében nemcsak a legidősebb látogatónkat, de egy jelentős Arany-kutatót is köszönthettünk.

Az elmúlt hónapokban számtalan kalandban volt része a busznak: villámcsapást szenvedett Veszprémben, az Alföldön egy felázott szántóföldről traktorral vontatták ki, román rendőrök flexszel vágtak ki egy jelzőtáblát, hogy elférjen a parkolóhelyen, a pécsi volánosok lelkesedésből megszerelték, de Szombathelyen már új akkumlátort kellett venni – minden nap új kihívások elé állítja a muzeológusokat. És minden nap személyes élményt ad: rengeteg lelkes, kedves látogatóval találkozunk! Eddig már 70 000-en kapták meg a Toldi Miklós hőstetteit ábrázoló, egyébként ingyenes látogatásra jogosító buszjegyet. A legtöbben tavaly novemberben Győrben szálltak fel buszra, egy nap alatt 930-an.

A projektben hozzávetőleg harmincan dolgoznak, hiszen a buszt minden helyszínen két múzeumpedagógus is kíséri, akik, azon túl, hogy bemutatják a kiállítást, szükség esetén informatikusok, takarítók, autóbusz-szerelők, anyagbeszerzők, fényképészek, testőrök, esetenként pedig betegápolók és lelki támaszok is. Kiemelkedően elkötelezett tagja a buszos csapatnak Szőke Csaba, az egy éve folyamatosan úton levő, hóviharban és kánikulában egyaránt helytálló sofőrünk.

A buszos vándorkiállítás sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy már a harmadik vendégkönyvet töltik meg az elismerő bejegyzések, ez év májusban pedig a Magyar Múzeumi Egyesület különdíjjal tüntette ki az Arany200-buszt. Sőt: már egy olyan szakdolgozat is született, mely az új típusú múzeumi gyakorlatok irányából vizsgálta a busz népszerűségét.

A projektet támogató Arany János Emlékbizottság döntésének köszönhetően az Arany-busz még 2018 október végéig robog, menetrendje megtalálható a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.