• A 2020. évi Kossuth- és Széchenyi-díjas kitüntetettek

  Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából hagyományosan kitüntetéseket adományozott.

 • „Le az esernyőkkel!”

  A régi hagyomány szerint idén is a déli harangszó után csendült fel a Himnusz a Petőfi Irodalmi Múzeum, azaz a Károlyi-palota kertjében, hogy az egybegyűlt írók, költők, olvasók vagy egyszerűen csak érdeklődök megemlékezzenek történelmünk legnevesebb márciusáról. Nagy Koppány Zsolt Mikszáth szavait hívta segítségül, hogy visszarepítse a hallgatóságot a múltba.

 • Irodalmi Jelen

  Március emléke és a fotográfia

  A Petőfi Irodalmi Múzeum március 15-i ünnepségén Simon Márton beszélt, ám egy páratlanul izgalmas kiállítás is megnyílt az ünnepnapon: a fotográfiatörténeti tárlat Országh Antallal a középpontban a 200 éve született Arany János költő szemszögéből vizsgálja a 19. század második felének fényképezési szokásait.

 • Irodalmi Jelen

  „Mi ujság van a hazában?” – Vajda János versei a szabadságharc ünnepére

  Vajda Jánost Ady „nagy elődjének”, „szent rokonának” nevezte. A reformkor hajnalán született költő legszebb „siratója” költészetünkben az 1848-as szabadságharcnak. A válogatásban szereplő versei a kevésbé idézett művek közé tartoznak, ám kiemelkedő példái annak, milyen remekül ötvözte Vajda a keserű iróniát a drámai felindultsággal és akár a fanyar humorral.

 • Irodalmi Jelen

  Tizenkét nem fogadott hívás a hazától

  verses rezümé a kolozsvári március 15-i slamműsorról

 • Irodalmi Jelen

  Március idusa Kolozsvárott

  Ünnepi felvonulással, koszorúzással, zenés-irodalmi műsorral ünnepelték Kolozsvárott az 1848–1949-es forradalom és szabadságharc kitörését. A Bulgakov Kávézóban Marosán Csabának egyéni előadásával sikerült igazi Pilvax-hangulatot teremtenie, a történelmi eseményeket klasszikus irodalmi művekkel gazdagítva idézte föl, a Tokos zenekar pedig forradalmi dalokat játszott.

 • Irodalmi Jelen

  Alternatív Nemzeti dalok

  Az idei március 15-e alkalmából megpróbáltunk egy időkaput nyitni a 20–21. század és 1848 között. Arra kértünk kortárs költőket, hogy ajánljanak olyan alternatív Nemzeti dalokat, amelyeket szívesen küldenének az egykori forradalmároknak és a ma olvasójának is. Áfra János, Debreczeny György, Hegedűs Gyöngyi, Hegedűs János, Lennert Tímea, Marczinka Csaba, Orcsik Roland, Varga Melinda és Vass Tibor válaszait olvashatják.

 • Irodalmi Jelen

  "DÉDAPÁM, MÁRCIUS" – Illyés Gyula, Jékely Zoltán, Utassy József, Bertók László, Petri György, Bella István, Ágh István, Lászlóffy Aladár, Oravecz Imre és Juhász Ferenc versei

  talán koccinthatnék is dédapámmal
  az újságokban ma, mikor március
  tizenötödike van, s elképzelem,
  hogy százötven éve nem is élt, akit
  őseim közül még így-úgy ismerek,
  hogy negyvennyolc márciusában gyerek,
  tizenegy éves sem volt, fiamnál is
  két évvel fiatalabb, s csak egy évvel
  idősebb, mint apám tizenkilencben
  (Bertók László)
  Plohn József fotóportréja, 1900 körül, Szenti Tibor-gyűjtemény