• Maraton reggeltől éjjelig

  A 2019-es Versmaratont a költők és a közönség dicséretes kitartásán túl még egy program is nevezetessé teszi: idén először adta át a Magyar Írószövetség a Debüt-díjakat. Három kiemelkedően tehetséges fiatal vehette át az elismerést, akiket Petőcz András, Smid Róbert és Nagy Koppány Zsolt méltattak.

 • Dobozi Eszter, Nádasdy Ádám, Lőrincz P. Gabriella, Orbán János Dénes, Rakovszky Zsuzsa, Balla Zsófia, Sántha Attila, Király Farkas, Farkas Árpád, Bogdán László, Vörös István, Bíró Tímea, Jász Attila, Rónai-Balázs Zoltán

  A tó tavaszi éneke

  Az Irodalmi Jelen költészetnapi összeállítása az elmúlt egy év hónap alkotóinak verseiből

  Tudom, szószegők, lőttök majd rám,
  akárha fácánra, pedig veréb volnék
  csak, szürke. S pereg majd tollam,
  mindnek szárából tinta csepeg.

 • A leáldozott múlttól az „Eleven 11”-ig

  A Költészet Napján több évtizedet barangoltunk be Budapesten: a Pinceszínházban az „ősünnep” kezdetét elevenítették fel, míg a Magvető Kávézó megnyitása a jelenből üzent a jövőnek.

 • Irodalmi Jelen

  Beregszászi költészet napi kikötő

  Varga Melinda verses tudósítása a beregszászi költészet napi rendezvénysorozatról

 • Lackfi János
  Lackfi János

  Tészta-szívvel – Lackfi János verse

  Eltűröm, ha leköpnek,
  Utcahosszat löködnek.
  Mint kitömött menyétek,
  Úgy élek, hogy nem élek.

 • Irodalmi Jelen

  Haikura fel! – Új közösségi oldal indul költőknek

  A Költészet Napján indul el a 3sor.hu elnevezésű közösségi oldal, amelyen profik és kezdők egyaránt publikálhatnak és értékelhetnek haikukat. Képekkel illusztrálva mutatjuk be az oldalt.

 • Irodalmi Jelen

  Padlásdalok a magyar költészet napján

  Szociokulturális versek, klasszikus és avantgárd költemények, merész szókapcsolatok, nihilista líra, negyvenes nők problémái, testpoétika – változatos volt a paletta a magyar költészet napjára szervezett maratoni felolvasóesten Kolozsvárott.

 • Irodalmi Jelen

  Költészet napi vers-tér Kolozsváron

  Az egyetemisták harmincöt fős csapatát a borongós, hideg idő sem tántoríthatta el attól, hogy előadja rögtönzött lírai flashmobját a Kincses Város főterén, a Szent Mihály templom előtt tisztelegvén a magyar költészet és József Attila emléke előtt.

 • Laik Eszter

  A versíró lény

  Egyáltalán, mit értenek vers alatt a tőlünk távolabbi, „egzotikus” kultúrák? Alkotnak-e verset, és mifélét a dogonok, a huculok, a madagaszkáriak, a fák koronái közt élő korowák?

 • Irodalmi Jelen

  Remember Attila remember – Sziveri János a Költészet Napján költőket szólít

  Elérhetetlenek számunkra
  a szó rejtélyei. És mégis e kudarc gyönyörűsége
  kínoz folyton, az idők zúzódásában.

 • Onagy Zoltán

  Költészet Napja

  ​​​​​​​A vers ritmusos szövegforma. Alapeleme a szótag. A versritmust kísérő jelenség lehet a rím, ez a hangsúlyos és az időmértékes versben is megjelenhet. A versszakok sajátos eleme némely versekben a refrén. A költő egyéb eljárásai: a versritmus és az értelmi ritmus viszonya (megfelelésük vagy ellenjátékuk), a verssor és a versmondat viszonya (egybeesésük, illetve az áthajlás). A versritmus járulékos tényezője a szünet.