Ugrás a tartalomra

Mintha lélegezne mégis

– Ne ordíts velem!

– Nem ordítok, de ne kezdd már megint! Ne gyötörj! Miért nem tudunk mi kedvesek lenni egymáshoz, miért van benned ez az óriási harag, gyűlölet felém?

–  Mert már nem szeretsz.

–  Hülye vagy. Ha nem szeretnélek, nem lennék most itt veled. És nem hívnálak magammal.

– A locsma életed a hülye, válogasd meg a szavaidat!

– Nem válogatom meg. Majd, ha felnőtt ember módjára viselkedsz, akkor lehetnek elvárásaid.

– Elvárásai egy gyereknek is lehetnek, csak úgy mondom. Ne te oktass ki engem!

– Most akkor jössz, vagy nem jössz? 

– Minek menjek? Hogy azt nézzem, ahogy a többi nő körül sündörögsz?

– Az Isten szerelmére, miért sündörgés az, ha beszélgetek?

– Az nem beszélgetés, hanem fontoskodás. Ezért nincs időd és figyelmed rám, mert azoknak hízelegsz, hogy népszerű légy.

– Fegyelmezd magad, ne beszélj így velem!

– Miért, talán nem hízelegsz? Akkor pedálozol. Betekered magad sorsokba, hogy mindenkinek te lehess a legfőbb bizalmasa. Úgy tartod a fejedben az életüket, mint a könyvtáros a könyveit. Közöttünk meg már csak a mizu-mizu van. Semmi zu nincs, utállak.

– Tudom. Majd holnapra elfelejted. Jön a szokásos kis amnéziád.

– Ebben bízol, ugye?

– Nekem is szükségem van emberi szavakra. Amúgy nincs mit a szememre vetned, te meg mindenféle pasasokkal lófrálsz.

– Zavar, ha barátaim vannak?

– Az zavar, hogy én nem ismerem őket. És az is zavar, hogy azt érzem, nem vagyok kihívás már neked. Hogy olyan természetes, hogy vagyok, mint a mackód a polcodon. Csak hát egy mackónak is vannak vágyai, akarata. Amikor meg otthon vagy, elnyel a laptopod, észre sem veszel. Mondd, hogyan vársz időt és figyelmet így tőlem? Én legalább hívlak, hogy gyere te is. Rólad ez nem mondható el. Most is itt az alkalom: ahelyett, hogy veszekednénk, tarts velem. De döntsd el, hogy jössz, vagy nem jössz, mert mindjárt ideér a kocsi. Most miért fordítasz hátat?

Ott álltak a körúton, a megbeszélt helyen, miközben emberek jöttek-mentek, egy néni locsolgatta a virágait az első emeleti ablakban, mások a teraszokon mélange-t ittak, meg limonádét.

Néhány pillanat múlva csakugyan megállt egy autó mellettük.

– Hát, te tudod. De könyörögni nem fogok – mondta a férfi, kinyitotta az első ajtót, beszállt, majd magára csukta. A nő hirtelen nem is tudta, hogy mit tegyen, azt gondolta, a férfi neki nyitja ki majd először a hátsó ajtót, de nem így történt, hanem beült előre, mekkora tapló, ő meg ott álldogált a járdán, egyik lábáról a másikra.

Ha nem, hát nem!, mondta a nő, aki a kormány mögött ült, és beletaposott a gázba.

Nem hagyja magát. Ne hagyják itt! Fog egy taxit, utánuk megy az étterembe, abból nem eszik az a szemét, hogy itthagyja őt. Fenébe ezzel a csúcsforgalommal is, ráadásul minden piros lámpát bekapnak. Végre megérkezik.

Kártyával fizetne, de miért nem előre szólt, így a taxis.

Miért kellett volna előre szólnom, minden taxiban működőképes terminálnak kell lennie.

Ne vacakoljon már annyit, nincs készpénz nála, és siet.

Végre elfogadja a kártyáját a szerkezet, viszlát, mondja, de a pokolba kívánja a taxist a csigalassú termináljával együtt.

Nyitja az ajtót, belép a helyre, három összetolt asztalnál társaság, a végén ül a férfi, mögötte egy nyitott ajtó, az ajtó mellett, a falon kicsi tábla jelzi, hogy ott lehet lemenni a mosdókhoz. Ez is jó helyre ült. Mellette nevetgélő emberek, nők is vannak közöttük, naná. És jól érzi magát. Nélküle is. Féktelen harag önti el, abban a haragban benne van az összes sérelme, az is, amiről tehet, és az is, amiről nem.

Odafut a férfihoz, elmész te a francba, gondolja, majd meglöki, az valahogy hátraborul a székkel, pedig csak megtaszította a mellkasán, hát mekkora erő lehetett abban a mozdulatban… Olyan hirtelen történik minden, hogy nem is tudja követni a dolgokat, csak azt látja, hogy a férfi keresztülbukik a nyitott ajtón, majd gurul le a lépcsőn, hallja a nyekkenéseket. Istenem, hogy tud ilyen ügyetlenül esni valaki, kapaszkodjon már meg valamiben, ennyi lépcsőt nem lehet túlélni.

A férfi egyik lépcsőfokról a másikra esik, a zuhanás megállíthatatlan, mint valami gumiból öntött, tömör bábu, vagy inkább mint a még meg nem merevedett, de már élettelen test zuhan tovább fokról fokra, összezúzva belső szerveket, arcot, kezet, lábfejet. Ennyi sérülést nem lehet túlélni.

Ordítva rohan utána, fut le a lépcsőkön, az alsó szint kövezett talaján fekvő férfihoz.

Az nem mozdul.

– Ennyik voltunk… – néz maga elé üres tekintettel a nő, nem akarta ezt, jaj, hát nem így akarta… Nincs több lap, nincs több esély. Nincs több egymás gyilkolászása, nincs több sanyargatás, karikás szemű éjszakák. Nincs semmi. Semmi nincs.

Kabátjából előhúzza a telefonját, de nem emlékszik a mentők számára. Találomra beüt valamit, nem veszi fel senki, tovább próbálkozik egyéb háromjegyű számok kombinációjával, semmi remény, tényleg itt fog meghalni a másik, pedig még talán van benne valamennyi élet, mintha lélegezne mégis, talán meg lehetne menteni.

Üvöltve ül fel az ágyban, a férfi is felébred.

– Mi történt, mi van?

– Semmi, semmi, csak a szokásos rémálom.

– Nyugodj meg, nincsen semmi baj, itt vagyok.

– De magamtól is meg tudsz védeni?

– Hát, az nehezebb – bólint a férfi a hajnali félhomályban, és magához húzza a nő pillekönnyű testét. – El akarod mesélni, hogy mit álmodtál?

– Nem, azt hiszem, jobb, ha nem mesélem el.

– Akkor sejtem, mivel kapcsolatos. Tényleg jobb, ha nem gondolsz rá újra. Ne rettegj folyton, már nincs miért. Látod, még mindig itt vagyunk.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.