Ugrás a tartalomra

Teríték

Hétfő

 Lalika, már megint telefonálsz, vagy videójátékozol?

Nem játszom, a nagyi hívott, és a …

Megmondtam, hogy nem találkozhatsz és nem beszélhetsz vele. Elmeséltem, nem is egyszer, mi történt pár évvel ezelőtt, amikor rád kellett volna vigyáznia, de fiatalabban is felelőtlen volt, pedig akkor még nem volt ennyire zakkant, mint most.

Csak azt szerette volna elm…

Nem érdekel, kértelek, hogy ne vedd fel a telefont, azt tudom, ő pont olyan erőszakos, mint a fia, vagyis az apád, akinek az őrületeit végre már nem kell tűrnöm.

A nagyi most azt…

Ne folytasd, és nem szeretném még egyszer elmesélni, mi történt a tóparton, hogy elmélázott, egy percre, ő így mesélte, és nem vette észre, hogy belépsz a vízbe, a két méteresbe, és elsüllyedsz, hát mire figyelt. Ha nincsenek ott Szabóék a közelben, akkor nem szednek ki onnan élve, de ő bezzeg nem ugrott be.

Nem is tud úszni, én meg szaladtam a legnagyobb szappanbuborék után, mielőtt szétpukkan, nagyi is szaladt, papucs nélkül utánam, de nem ért utol, és…

Százszor megbeszéltük, hogy nem mehetsz hozzá, ez így marad, és ha hallanád, mit beszélnek róla a szomszédok. A házban, ahol Icuka, aki a földszinten lakik, és majdnem mindent tud a lakókról, mesélte, hogy az első emeleti szomszéd panaszkodott a férjének, hogy az erkélyre szellőzni kitett ruhái mindig nedvesek, mert valaki állandóan szappanbuborékot fúj a felső emeletről, talán váratlanul gyerekes család költözött oda, vagy unoka érkezett vakációra a nagyihoz. A férj felment, és csengetett az ajtón, ahol továbbra is az állt, özv. Grenda Lajosné. Te is Grenda vagy, az apád után. Az öregasszony nyitott ajtót, és amikor a férfi rákérdezett, hol vannak a gyerekek, becsapta az orra előtt. Ezután hiába csengetett. Másnap hazafelé jövet a férfi látta, hogy nagyanyád áll az erkélyen, és egy nagy tartályból fújja a szappanbuborékot. Ez hetek óta tart. Feljelenteni se lehet, mert kinevetnék a rendőrök.

Én is ennyire szerettem fújni, és a nagyi most azt mondta, ha találkozhatunk, és nemcsak telefonálunk, amit szintén nem szabad, akkor elvisz engem…

Nem visz sehova. Erről nincs mit beszélni, nyomás tanulni.

 

Kedd

Anya, én ugye nem vagyok nehezebb ötven kilónál?

Hogy jön ez most ide? Te is tudod, mennyire sovány vagy, még a mákos tésztát se eszed meg, pont olyan válogatós vagy, mint az apád.

Az jó, ha kis súlyom van, akkor megtanulhatok vízen járni, mert a…

Jó lenne, ha nem olvasnál annyi hülyeséget az interneten, meg a scifi és a borzalmas figurák, inkább tanulnál.

Nem én olvastam, a nagyi mondta, és ő komoly könyveket olvas, sokszor kérdezte, hogy olvastam-e már az Aranyembert, de a Harry Potterről is kérdezett.

Mindig fent hordta az orrát, hogy ő mennyire művelt, sokat is ért vele, na, meg a fia, és most tényleg begolyózott.

Igen, egy golyóról is beszélt, és azt mondta, ha találkozunk, amikor én odamegyek iskola után, talán nem fog több szappanbuborékot fújni, amit tényleg nem bír abbahagyni, és engem elvisz…

Mi örökre befejeztük vele, akárcsak a fiával. Micsoda egy szipirtyó, meg ne merd tenni, hogy arrafelé mész, még a szomszédok is meglátják, hogy a megzakkant vénasszony rokona vagy. Telefonodat elveszem, ha nem fogadsz szót. Most hiába rohansz a szobádba.

 

Szerda

Szia, nagyi, ha elmarad pénteken a tornaóra, már délben nálad lehetek. Hívlak még, de most nem lehet, hallom a lépéseket.

 

Csütörtök

Nagyi, most csak halkan beszélhetek. Igen, mehetünk. Nagyon sokat nőttem, én vagyok a legmagasabb az osztályban, 40,5 kiló vagyok, sportcipővel, felöltözve, ma reggel mértem meg a súlyomat, csak meg ne lássa anya, mert a mérleg tárolja az utolsó mérést. Ő állandóan méri magát, és mindig mondja, amikor meglátja a kilói számát, ez nála kummerspek, nem értettem a kifejezést. Németül van, miért nem figyelek a németórán, miközben ő sem tud németül, ezt mégis tudja. Azt jelenti, bánatból következő hízás. Te attól fogytál? És ha ezentúl minden héten elmegyek hozzád, ha engednek, ha nem, akkor ugye visszahízol? Felnőtt is lehet ilyen könnyű? Neked annyira nehéz, hogy könnyű lettél? Ha neked is ennyire fontos, akkor megyünk holnap, mindenképpen. Jó lesz, taxiban csak egyszer ültem, akkor is anya végigsírta az egész utat. Holnap nagyszünetben felhívlak, szia nagyi.

 

Péntek

Anya, nagyon kérlek, ne haragudj, nem Jocónál vagyok, és nem asztaliteniszezünk. Ne aggódj, azért hívlak, mert nagyon későn érek csak haza, messze vagyok, nem, nem Jocóval, ne félts, jól vagyok, nincs semmi bajom, és nem is lesz. Illetve van, az, hogy nem mondtam, hogy a nagyival vagyok, jaj, ne kiabálj, a Kalandparkba hozott el. Kérlek, ne tedd le, hallgass meg, ne kiabálj, és ne sírj, én ma tényleg jártam a vízen, küldöm azonnal a fényképet Messengeren, több is készült. Egy hatalmas, átlátszó buborékban siklottam a tavon, ügyesen kellett manőverezni, és ez ment nekem, óriási volt, nem tudtam, hogy létezik ilyesmi a kalandparkban, akkor elmeséltem volna neked, és együtt jöhettünk volna, a nagyi könnyezett, de láttam, mosolyog a könnyeken keresztül, egészen közel jött a tó partjához, mielőtt beléptem a buborékba, ne kiabálj, kérlek, és nagyi kiverte a hisztit, hogy adjanak rám mentőmellényt, nem akartak, ők azért vannak ott, hogy figyeljenek, vízimentők, és én elmondtam nekik, jó úszó vagyok, a nagyi kezébe adtak egy nagy mentőövet, és le is fényképezték, sokat nevettünk, és nagyi azt mondta, miután hazamegy, kidobja az összes szappanbuborékfújással kapcsolatos dolgot, és ezentúl nem ül egész nap a házban, és hízni is fog, amit nekem is kell. Itt vagy, anya, ugye nem tetted le, hallom, szipogsz, én is szoktam, nagyi hétvégére meghívott ebédre, és azt mondta, neked van igazad, sovány vagyok, és szerinte próbáljam otthon megenni a mákos tésztát is, ő tudja, hogy te nagyon finoman készíted. Anya, ugye hallasz, és már nem sírsz, te is eljöhetnél az ebédre. Nagyi azt mondta, négy főre készíti az ételt, sose lehet tudni.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.