Ugrás a tartalomra

Eltérni az origótól

„Hiába tűnök komplexnek, a gondolkodásmódom roppant egyszerű!” – hallhattuk Dezső Katától a Kis szimpla kávézóban, ahol bemutatták Akiket hazavártak című debütkötetét, amely az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában jelent meg.

Vajon Kata kötete komplex, roppant egyszerű gondolatokkal, vagy egyszerű, komplex gondolatokkal? A rejtvényt még nem sikerült megfejtenem, de az ajándékot a kezemben tartom. Csodaszép borítója van. Színes, de nem tarka, nem csilivili, meghökkent, de mégsem riaszt el. A kivitelezés Szentes Zágon kiváló munkája.

A szerző debütkötetét olvasva rengeteg kérdés fogalmazódik meg. Smid Róbert, a költő beszélgetőtársa összegyűjtött néhányat ezek közül, a verseket Molnár Enikő színművész olvasta fel.

Olvasóként a címmel találkozunk először. Felvetődik, hogy kiknek szólhat. Kik azok, akiket hazavártak? „Jelen esetben mindenki, a megszólalón kívül. A cím már a könyv megszületése előtt megvolt. A versekben ez egy közös érintkezési pont” – vallja a szerző.

Dezső Kata_kötetbemutató

(Fotó: Bánkövi Dorottya)

Összekapcsolja a hazavárás, haza, útkeresés témaköröket. De nem a tizenéves csapongással. Ezekben a versekben egyfajta meghasonulás történik, eltérés az origótól. Végre más megvilágítást kap a tájegységek közötti interakció, a néprajz, a faluvonal, mely látensen jelen van a kötetben.

„Az éjjel hirtelen felkapcsolt villany fényemléke,

a retinán a komód árnyéka, amikor lassan lesz

reggel, és gyorsan sötétedik minden hétfő,

hajnalban a boltba sietőknek, akik bort vesznek,

de pálinkával köszöntik a tájban fészkelő nincstelenséget,

mindig nagyokat köszönök.

Félek, hogy a hozzám közel állók

hozzám közel eső térben és időben halnak meg,

és a ravatalon a szájukban felejtik legféltettebb szavaikat.

A mosógépben hagyom a ruhákat, …”

(Részlet a Res Gesta című versből)

Dezső Kata poémái elgondolkodtatnak, újraolvasásra és újraértelmezésre késztetnek, meghökkentenek, kíváncsivá tesznek. A kötetben nem mozog minden egy síkon, csupán hangulatok keltik ezt az érzést az olvasóban. A szerző szerint a befogadó fejében történik az összekapcsolás. „Ki akarom forgatni a kontextust” – tudjuk meg.

Dezső Kata_kötetbemutató(Fotó: Bánkövi Dorottya)

A verseken belül is változik a nő-férfi, szülő-gyermek viszony, ilyenkor az ember meghökken – állapította meg Smid Róbert, akinek áprilisban megjelenő kritikájában olvashatunk majd erről, illetve a pszichoanalitikus kapcsolódásról is szó lesz. Dezső Kata gyakran említette, hogy ezek a versek nem tudatosak, mégis valami szabályszerűséget észlelünk mögöttük, mintha pontosan tudná, mit akar velük közölni, hová akarja elvezetni az olvasót.

A kötetbemutatón nem fűzött különösebb magyarázatot ezekhez a szabályos szabad versekhez. Úgy tűnik, végtelenül bízik az olvasókban. Hagyja, hogy bennünk születhessenek meg, és nem ragaszkodik egysíkú megoldásokhoz. El tudja engedni azt, amit alkotott, nem ragaszkodik görcsösen egy-egy szövegéhez. Ezt abból is tudhatjuk, hogy a kötetbemutatón elhangzott, nem minden vers került bele a kötetbe, amelyet eredetileg tervezett. Ezeket a verseket hagyta, hogy menjenek, fontosabb volt maga kötet, mintsem a makacs ragaszkodás. 

Az Akiket hazavártak kötet rólunk szól, nekünk íródott. Olyan szerző írta ezeket a verseket, akit valóban érdekel, hogy mi a kedvenc ételünk. Napi két órát vicces videókat és főzőműsorokat néz. Kedvenc étele a töltött káposzta. S tudja, jó neki az, ha ír, mert nem hagyja, hogy úgy záródjon be a kör, hogy ne legyen egy utolsó vers.

Jóllakott olvasókat!  

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.