Ugrás a tartalomra

Híradás a HÍRről (1.)

Híradás a HÍRről (1.)

Olyan élethelyzeteket írjunk szöveggé, amelyeket jól ismerünk, hiszen az olvasó, akár a gyermek, szempillantás alatt megérzi, felismeri az írói melléfogást. – Kiss Júlia jegyzete a VI. Hajdúböszörményi Írótábor első napjáról.

Hajdúböszörményi Írótábor 1. nap

Kolozsvár, vonatállomás. Hétfő éjszaka. Komótosan érkezik, majd cammog tova a Corona nemzetközi gyorsvonat. Megannyi helységnév, határ(át)lépés. Hosszú órák után végre Debrecenben, a peron egyik fapadján várom a csatlakozást. Leül mellém egy öregúr, túl nehéz volt a zsebem, betévedtem a játékterembe, generális voltam, kezet fog egy elhaladó polgárral, ő sosem dolgozott jól, ő sosem dolgozott, megpillant egy rózsaszín raffiatáskával sétáló hölgyet, felszisszen, ő ott a feleségem, mutatja, s elrohan.

Látni már a jelzőtáblát: Hajdúböszörmény! Ide kell megérkeznem. Kérdezgetem a járókelőket, segítenek megtalálni a pontos helyszínt. Korán reggel van, alig vibrál a nyár. A táborhelyre rendre érkező fiatalok ennek ellenére pörgősek, irodalomra készek.

A szállásfoglalás és az ebéd után elkezdődnek az íróiskolák, később a különféle – irodalom, tánc, zene, színház – szemináriumok, melyek vezetői Áfra János, Babiczky Tibor, Berta Zsolt, Bezerédi Zoltán, Bíró Gergely, Magolcsay Nagy Gábor, Molnár Krisztina, Kemény István, Sopotnik Zoltán, Szabó Imola Julianna és Szabó Ilona.

Hajdúböszörményi Írótábor 1. nap

A programok közötti szünetben az ismerkedésé, illetve a régi íróbarátságok ápolásáé a tér, a táborhely egy-egy csendesebb zugában egymásnak felolvasók.

Magolcsay Nagy Gábor íróiskolájába, majd Molnár Krisztina irodalomterápiás szemináriumára ülök be. Hallgatom a fiatalok írásait, serceg a tollak alatt a papír, már-már perzselnek az egymást követő verssorok. Az íróiskola első ülésén többek között Magolcsay Nagy Gábor választotta zenedarabokra improvizálunk szövegeket, később pedig a haiku műfajával kísérletezünk. Az irodalomterápiás szemináriumon kisebb csoportokba tömörülünk, a Mi számomra az irodalom? kérdéskör mentén folynak a beszélgetések, tevékenységek.

A VI. Hajdúböszörményi Írótábor hivatalos megnyitója késő délután kezdődik el a Kossuth utcai Múzeum Kertben. A kerti sörpadokon lassan alig akad hely, körülöttem mindenfelől életteli, eleven kacajokat hallani, némelykor Babits, Esterházy szöveghullámai is elérnek hozzám. A figyelem nem sokkal később Berta Zsolt szerzői estjére összpontosul, az est házigazdája Bíró Zsolt. Itt ragadtam, mondja Berta Zsolt, azt gondoltam, hogy az irodalom életem csak egyik állomása lesz. A felolvasott szövegrészlet alapján azonban beláthatjuk, hogy ez valóban téves meglátásnak bizonyult. A korábban kocsmatulajdonosként (is) tevékenykedő szerző elmondása szerint a bárpultnál ragadott tollat, hiszen munkaidőben rengeteg jó történetet hallott, amit aztán saját élete váza köré font, s miközben gyakorlatilag csak élte az életét, íróvá vált. Berta Zsolt azt ajánlja a tábori alkotóknak: olyan élethelyzeteket írjunk szöveggé, amelyeket jól ismerünk, hiszen az olvasó – akár a gyermek – szempillantás alatt megérzi, felismeri az írói melléfogást.

Hajdúböszörményi Írótábor 1. nap

A beszélgetés után a hajdúböszörményi Hajdú Serház jóvoltából megismerkedünk a helyi sörtörténelem legapróbb momentumaival is, megtudjuk, hogy a település névjegyzéke első ízben 1588-ban említi a „serfőzés” foglalkozását. Bezerédi Zoltán Bohumil Hrabal Táncórák idősebbeknek és haladóknak, valamint Sörgyári capriccio című művéből olvas fel. A felejthetetlen mosómedve hallatán elmosolyodom, olvasmányélményeimre gondolok, Marosvásárhelyre és Kolozsvárra is. A táborlakók a Hrabal-részletek előadását roppant élvezik, a hrabali sörfőző útmutatója nyomán kezünkben sörjeggyel lassan, de biztos léptekkel a pult irányába haladunk.

A hétfői nap utolsó programjaként, este tíz órától a Fanfara Complexa zenekar mutatkozik be, a fiatalok táncra perdülnek, a felszabadult hangulat valódi írótáborhoz illő. Holnap folytatjuk.

Szöveg és fotók: Kiss Júlia

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.