Ugrás a tartalomra

Bemelegítés InstaVerssel, Marno János és Papp-Für János költészetével

Négy íróiskola, irodalomhoz kötődő társművészeti szemináriumok, előadások, izgalmas könyvbemutatók várják a Hajdúböszörményi Írótábor zömében középiskolás tollforgatóit – Branczeiz Anna beszámolója az első napról.

 Hajdúböszörményi Tábor

Bemelegítés InstaVerssel, Marno János és Papp-Für János költészetével

Első nap a Hajdúböszörményi Írótáborban

 

Debrecenből piros kisvonaton zötyögtem Hajdúböszörményig. Amikor leszálltam, kiderült, szinte minden ifjú utas az írótáborba tart. Megérkezésünk és a szállás elfoglalása után ebédeltünk, utána startolt is a tábor. Papp-Für Jánostól a megnyitón megtudtuk, közel 45 településről érkeztek a túlnyomórészt középiskolás fiatalok, s ebből nagyjából 20 település határon túli – mintegy 140-150 részvevővel számolnak a szervezők.

Négy nap alatt négy íróiskola, négy társművészeti szeminárium, izgalmas előadások és rendezvények várják az érdeklődőket. Az íróiskolában Áfra János és Vörös István a versírás, Bíró Gergely és Csobánka Zsuzsa pedig a próza rejtelmeibe avatja be a fiatal tollforgatókat. A műhelyekben az első nap inkább az ismerkedésről szólt.

A társművészeti szemináriumokat – amelyek a tábor második napján startolnak – Szűcs János, Bíró Gergely, Bezerédi Zoltán és Szabó Imola Julianna vezeti, ezek a tevékenységek néptánc, irodalomterápia (nem csak betegeknek), színház (ami inkább versekről fog szólni), líra és könyvtest (sajnos mi sem tudjuk még, mit is takar ez) témák köré csoportosulnak. Mindezek mellett naponta lesz negyedórás „Hangolló” is Török Péterrel és ún. irodalmi levezető tizenöt percben a szemináriumokon folytatott „munka” után.

Hajdúböszörményi Tábor

Az első napon Lőwy Árpád költészetéből kaphattunk ízelítőt. Török Péter lazán magyarázott, a felolvasott Lőwy-verseket a fiatalság figyelmesen hallgatta, a viccesebb passzusoknál meg hangosan nevetett.

Délután kerekasztal-beszélgetésekkel folytatódott a program. Áfra János – újabb köteteik apropóján – a pályaindulással kapcsolatos élményeikről, az akkori irodalmi életről kérdezte Marno Jánost és Papp-Für Jánost. A beszélgetés egyebek mellett arra is kitért, a versírás mennyire tudatos folyamat, a formakészség, technikai tudás  veszélyt jelent-e az ösztönös versélményre.

Papp-Für is saját „módszerét” úgy magyarázta, hogy a cél megtalálni egy magot, és ehhez úgy kell eljutni, felhozni a felszínre, hogy minél kevesebb legyen közben a hordalék, amely teherként rárakódik.

Hajdúböszörményi Tábor

Vannak helyzetek, amikor hasznos, ha tudatosság is társul az íráshoz, jó példa erre Papp-Für Akik gyerekek maradnak című új verseskötete. A kis kötet egy rendhagyó irodalomórából nőtte ki magát. Sajátos nevelési igényű, értelmi sérült gyerekeknek segít, hogy ők is közelebb kerülhessenek az irodalomhoz. A Gerendás Péter által megzenésített versek CD-mellékleten hallgathatók meg, emellett a könyvet Bódi Kati gazdag, színes illusztrációi díszítik. Speciálisan diszlexiásoknak kifejlesztett betűtípust is használtak, hogy a nehezebben olvasó gyerekek is követni tudják a verseket.

Vacsora után könnyedebb, kevéssé filozofikus-szakmai beszélgetések várták a hallgatóságot. Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke az egyesület életébe avatta be a fiatalságot – a szépségeibe és az árnyoldalaiba egyaránt. Beszélt a JAK hazai és nemzetközi együttműködéseiről, a tagok sikeres életútjáról (gondoljunk csak Esterházyra vagy Garaczira!), a már közel 35 éve megjelenő JAK-füzetek sorozatról, az Írók öltönyben kiadványról, a JAKkendő-díjról és végül, de nem utolsó sorban arról is, hogy a JAK most komoly problémákkal küzd, alapvető működéshez sem jutott elegendő támogatáshoz, a megszűnés szélén áll. A mecenatúra-kultúra, sajnos, még egyáltalán nem elég ahhoz, hogy fennmaradjon egy ilyen irodalmi-kulturális egyesület – magyarázta Gaborják.

Hajdúböszörményi Tábor

Az utolsó beszélgetés vidám könyvbemutatóvá alakult: okostelefonokat elő, jöhet az InstaVers! Kele Dóra és Szabó Imola Julianna az InstaVers-projektet és ennek eredményeként az Ünnepi Könyvhétre megjelent InstaVers-kötetet mutatták be.

Hajdúböszörményi Tábor

Az InstaVers tulajdonképpen Dóra Instagramjáról indult útnak. A cél az volt, hogy a kortárs költészetet minél többen megismerjék, szélesebb olvasóközönséghez jusson el, befogadható legyen a mai virtuális világban is. Az InstaVers Facebook-oldalán posztoltak képeket, rövid versidézetekkel s egy-egy linkkel, ami a teljes versekre mutatott. Az InstaVers-kötet is rendkívül interaktív. Hasonló a koncepciója, mint a posztoknak: az egyik oldalon kép versidézettel, a másik oldalon a vers maga, s egy QR-kód, ami adott költő másik versére mutat. A könyv végén kitéphető képeslapokat talál az olvasó, hogy a kötet birtokosa megoszthassa ismerőseivel a kötetben szereplő kedvenc verseit. A bemutatón a projekt kitalálói és kivitelezői olyan műhelytitkokat is elárultak, hogy például mennyire nehéz macskaszőrt retusálni vagy télen friss virágot beszerezni – szerencsére idén korán tavaszodott.

 

Az első nap zenés esttel zárult. A talpalávalót a budapesti Fanfara Complexa zenekar adta. Legalábbis próbálta. Úgy tűnt, mindenki túl fáradt volt ahhoz, hogy  táncra perdüljön, de legközelebb talán másképp alakul.

 

Branczeiz Anna

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.