Ugrás a tartalomra

Szakmai tanulságok, kötettel és kötetlenül

Az Alföld folyóirat és a dokk.hu portál voltak a Hajdúböszörményi Írótábor negyedik napjának meghívottai, délután Szeles Judit és Kollár Árpád kötetbemutatóiba kapcsolódhattunk be, az est pedig koncerttel és diszkóval zárult.

 Hajdúböszörményi Tábor

Szakmai tanulságok, kötettel és kötetlenül

 

Az utolsó munkanap délelőttjén a táborlakók a műhelyvezetők segítségével saját szövegeiken dolgoztak, és gyakoroltak a szombati záró előadásokra. Belekóstolván a műhelyekbe, elmondhatom, sok remek szöveggel találkoztam. Rendhagyó tudósítás következik, hiszen két diák is a segítségemre volt.

A Hajdúböszörményi Írótáborba elsősorban a szemináriumok miatt érkeztem, azonban hamar világossá vált, hogy nem csupán a szemináriumvezetőktől tanulhatok, hanem mindenki mástól is. Kölcsönös érdeklődéssel cseréltünk írásokat, tanulva egymás és saját hibainkból” –fogalmazott az egyik táborlakó, Kupihár Rebeka, az Irodalmi Jelen Debüt rovatának szerzője, az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium tanulója, aki egy lelkes diáktársával együtt részt vett e tudósítás megírásában, s ügyesen összefoglalta, milyen is volt számára az esti könyvbemutató.

A délutáni programra átvezetésként Török Péter „Hangollóján” most „kamaszverseket” hallottunk. Az elmúlt héten az egyik legjobb program kétségkívül ez a rendhagyó „irodalomóra” volt. Délután a JAK-FISZ könyvekből lehetett válogatni, és két irodalmi platform is bemutatkozott: az Alföld folyóirat és legendás dokk.hu irodalmi kikötő.  

 Hajdúböszörményi Tábor

Elsőnként az Alföldről beszélgettek. A moderátor ezúttal a tábor egyik tehetséges diákja, Dobrányi Benedek volt, aki a lap struktúrájáról, arculatáról és készítésének műhelytitkairól kérdezte Áfra János és Lapis József szerkesztőket, valamint Szirák Péter főszerkesztőt. Az Alföld nyitott folyóirat, fiatalok is bekerülhetnek a lapba, s figyel a tehetséggondozásra is – tudhattuk meg. A folyóirat mellett évtizedek óta működő Alföld Stúdió műhelyben szépirodalmi és tudományos művekkel is foglalkoznak, az írások pedig időről időre antológiákban jelennek meg. A bemutatót Áfra János és Vörös István felolvasásai tették még színesebbé.

 Hajdúböszörményi Tábor

A dokk.hu irodalmi kikötőről Filip Tamás főszerkesztővel beszélgetett Papp-Für János.

Ezen az oldalon bárki létrehozhat profilt, s feltöltheti verseit. A sikerültebb versek a „maradanDOKK”, a kevésbé színvonalasak a „múlanDOKK” rovatba kerülnek. Előbbi kínálatából kerülnek ki a legjobb művek a főoldalra. A dokk.hu egyik legfőbb sajátossága az interaktivitás, az, hogy az oldal nem csak publikációs felületként, de egyben műhelyként is működik. A „Nagyító” rovatban közölt versekhez például bárki hozzászólhat.

Az utolsó tábori estén került sor Szeles Judit és Kollár Árpád könyvbemutatójára. Rebeka beszámolója szerint a moderátor, Herczeg Ákos kérdéseivel igyekezett rávilágítani a kötetek hasonlóságaira. Mindkét szerző verseit elsősorban a külföldön szerzett tapasztalatok ihlették. Szeles Judit Ilyen Svéd című kötetéből rengeteget megtudhatunk a svéd emberekről, szokásaikról, mentalitásukról. Nemcsak irodalomkedvelőknek, de minden Svédországba látogató, illetve ott élő magyarnak hasznos olvasmány lehet, mert remekül vonultatja fel a kulturális különbségeket. Nem volt ugyan idő alaposan beleolvasni a beszélgetés alatt körbeadott kötetbe, de megkapó rajzai – Császár Norbert munkái – önmagukért beszélnek.

 Hajdúböszörményi Tábor

Kollár Árpád, akinek Nagy Norbert grafikussal közös, Völgy, írta Tárkony című, nemköltő költőről és barátairól szóló mesekönyve idén jelent meg, a gyermek- és a felnőttirodalom közötti különbségekről beszélt. A bemutatón felolvasott meséje – humora és játékossága ellenére – igen komoly és fontos témával foglalkozik.

Este koncert és jócskán éjfél utánig tartó diszkó zárta a tábori munkát, amelyből az idősebb generáció is kivette a részét, de a bulizás, úgy tűnt, inkább a fiatalságra maradt.

 Hajdúböszörményi Tábor

Zsorda Dorottya, a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum diákja szerint a hét megkoronázása kétségtelenül a Takács Nicolas-koncert volt. Varázslatos élmény volt, ahogy százhúsz pár kicsi és nagy kéz lendült egyszerre a magasba. A tábornak a szakmai tanulságok mellett a hangulatos, laza esték, barátságok, szakmai kapcsolatok is fontos hozadékai, s arra ösztönzik az idei táborlakókat, hogy jövőre is részt vegyenek a Hajdúböszörményi Írótáborban.

 

Branczeiz Anna és a táborlakók

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.