Ugrás a tartalomra

Marafkó László: Novellkák

 

Marafkó László: Novellkák

 

A csodalámpa

A nagy európai szőnyegszáguldó versenyen a sokáig csak az utolsó helyen álló Ala Dini előkapta a női testet formázó lámpát, melyhez a szezonvégi kiárusításkor bagóért jutott. Gyengéden megdörzsölte az üvegtestet, és nyomban ujjaiban érezte a dzsinnek rejtelmes bizsergését. Az üveg sejtelmes szikrákat vetett, a szőnyeg fénysebességre kapcsolt, s az áramütés előtti pillanatban felragyogott a varázsige: „Made in China”.

 

Varietas delectat

„Az élet apró örömei” – sóhajtotta finom mosollyal az ámokfutó a járdaszegélyen ülve, meghúzódott Achilles-inát masszírozva, miután áttörte a több évtizede megdöntetlen átokhatárt.

 

Tisztaság fél egészség!

„Ha akarják, ha nem, belémfürödnek” – mormolta a Nagy Szobrász, miközben aláírta a végrendeletét a hamvasztás utáni balatoni szétszóratásáról.

 

Kézcsoda

A monte-carlói narancsbőr világfesztiválon a televízióhíradók beszámolói szerint a homokos tengerparton álló pavilonok közt egy hazánkfia sátránál volt a legnagyobb sor. Míg a híres világcégek és nemzetközi gyógyszergyártók a tikos receptű krémek és szerek egész arzenálját, a zsírleszívó eljárások kavalkádját vonultatták fel, addig egy erdélyi fiatalember egyszerű feliratot festett a táblára: „A narancsbőr vetkőztet. Hagyja az orvosokat, s bízza a kezemre magát!” A jelentések szerint a legszebb hölgyek sora soha nem szakadt meg a sátor előtt, köztük ismert sztárok, arcukat leplező, hatalmas napszemüvegekkel, testőrök kíséretében. Bennfentesek szerint a rendezvény egy hete után a fiatalember ujjai oly mértékben elhasználódtak, hogy szinte múmiaszerűvé soványodtak, eltűnt róluk az izom. Egy komoly nemzetközi karrier előtt álló magyar modell, kilépve a kis pavilonból, az angolul elhangzó újságírói kérdésekre földöntúli mosollyal csak ennyit mondott: „Ó, kéj!” Amit a világsajtó képviselői OK-nak hallottak, ám a magyarul is értők ravaszul összekacsintottak…

 

Reklamáció

„Hozzánk érkezett levelére válaszolva szíves tudomására hozzuk, hogy cégünk évente 162 354 893 db jegyet ad ki. Felkészült jegypénztárosaink az esetek 99,999 (-ezred) százalékában felszólamlásmentesen látják el felelősségteljes és nehéz feladatukat. Ön f. hó 3-án Markotabödögére kért teljes árú menetjegyet, ám – levele szerint – a pénztáros Honoluluba állított ki nyugdíjasokat megillető kedvezményes jegyet, minekutána a jegykezelő Önt le kívánta szállítani a járműről, s ezért a vonatot megállíttatta.

A körülményeket vizsgálva annyit nyomban le kell szögeznünk, hogy ez a tévedés, amennyiben igaz, a statisztikákban nem is mutatható ki. Visszatérítési igényének érvényesítésére akkor nyílt volna mód, ha Ön, a kalauz éber intézkedése után, az átszállásra alkalmat adó Vonyarcvashegy-felső állomáson jegyét lepecsételteti a forgalmi tisztnél, jegyzőkönyvet vetet fel, s azt két példányban, anyakönyvi kivonata másolatával együtt nyomban benyújtja a kiindulási állomáson. Ezek hiányában reklamációja csak arra szolgálhat ürügyül, hogy dolgozóink túlnyomó többsége nemzetgazdaságilag nélkülözhetetlen, odaadó munkájának hitelét csorbítsa. Üdvözlettel: olvashatatlan aláírás s. k. publ. rel. gen. manager”

 

Apróság

Hóhér, teljesítse a kötelességét – mondta a bíró az állami ítéletvégrehajtónak.

Az nyakba illesztette a kötelet, és kirúgta a halálraítélt alól a zsámolyt.

Néha az ilyen apróságokon múlik az élet – mondta.

 

A bűnös

A sovány öregember ott imbolyog a szék karfájába és a kapaszkodóba csimpaszkodva a buszon. Tiszta, de sokszor mosott nadrág, kabát.  Az előtte levő széken nyakigláb fiatal, füléből huzalok tekerednek ki, fejét ütemesen mozgatja, kezében kézzel írt jegyzetek. Felnéz, egy másodpercre megdermed, aztán mereven belemélyed a papírokba.

Hadd álljon a kisöreg, egy kis vezeklés nem árt neki – valószínűleg az ilyenek robbantották ki a múlt században azt a két világháborút.

 

Hommage à Örkény

Az író, étlapot böngészve:

Ó, homár! Chef d’oeuvre? (remekmű/főmű)

Séf:

– Csak hors d’oeuvre (előétel).

Milyen szerencse, hogy nálam az oeuvre-táskám!

 

Dicséret

Íme, Örkény legjobb magyarországi tanítványa.

Ki? Ön?

Nem, te.

Én?

Hát ki más, te kis bohó. Ne szerénykedj.

És megpaskolta a tükörbeli arcot.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.