Ugrás a tartalomra

Nézőtér – 2014. május

Májusi színházi szemlénkben a Kárpát-medence fontosabb magyar nyelvű színházainak, zenés társulatainak műsorából válogattunk a teljesség igénye nélkül. Az intézmények sajtóanyagai mellett az MTI hírportál, a szinhaz.hu és jatekter.ro oldal voltak segítségünkre.

 

 

 

Májusi Nézőtér

 

Külföld

A 7. Marokkói Nemzetközi Színházi Fesztivál meghívására május 12. és 18. között Marokkóban turnézott a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely.

A Fazakas Misi által rendezett Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadást a fesztivál második napján, május 13-án este az Oujda-i Kulturális Központban mutatta be a társulat, majd 15-én az Atlanti-óceán-parti Kenitrában, 17-én pedig Safiban léptek fel.

A marokkói turnét megelőzően a franciaországi szerzetesközösségnél, Taizében tartott műhelyfoglalkozást a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár. A fesztiválról hazafelé utazóban május 22-én Milánóban, az olaszországi Rotary Club meghívásának eleget téve, míg május 24-én a vajdasági Újvidéken mutatja be az előadást az Osonó.

 

Budapest

Május 13-án 18 órától éjfélig a Holokauszt és a családom Facebook-csoport történeteinek felolvasó-maratonját tartották a Centrál Színház kisszínpadán.

 

Május 13-án és 14-én újra láthatta a közönség a Trafóban a Freak Fusion Cabaret fiatal cirkuszi csapat első színházi jellegű előadását, a Grüße aus Freakistan (Freakisztáni üdvözlet) című produkciót, amelyet Simon Balázs rendező vitt színre.

 

Különleges összművészeti produkcióra került sor május 16-án 20 órakor az Átriumban: Egon Schiele költeményei alapján a TÁP Színház, Tóth Evelin és az Egon Schiele Projekt zenekar, valamint Mogyoró Győző festő hoztak létre közös előadást. A darab rendezője Egger Géza.

 

Május 16-án mutatták be a Thália Színház Arizona Stúdiójában az Oszd meg című produkciót. Az előadást a Blue Duck Arts alkotóival készítette a Thália tavaly megrendezett tehetségkutatójának nyertese, Vékes Csaba dramaturg-rendező. Fiatalokról, fiataloknak szól a történet, abban a virtuális világban játszódik, amelyben egyre több időt töltünk el az életünkből. Az előadást legközelebb 17-én és 30-án lehet megtekinteni.

 

Második alkalommal kerül megrendezésre a TITÁNium Színházi Szemle a FÜGE Produkció szervezésében május 24. és 30. között.  A szemlén a tavalyi tehetségkutató pályázat díjazott munkái kerülnek bemutatásra. Ugyanakkor meghirdetik a II. TITÁNium pályázatot, amelynek győztesei a 2014/2015-ös évadban valósíthatják meg terveiket.

A program egyik érdekes előadása Radina KMA / Bartha Lóránd Száraz című produkciója, amelyre május 24-én délután négy órakor kerül sor a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban.  Az előadásban három országból érkező színészek játszanak el egy személyes történetet arról, hogy mit jelent huszonévesen Transzilvániában élni.

 

Vidék

Május 7-én este hét órakor ismét műsorra tűzte az Anna Karenina című musical-operát a Veszprémi Petőfi Színház. A társulat 2010 szeptemberében mutatta be Kocsák Tibor és Miklós Tibor művét. A rendező Szerednyey Béla, a főbb szerepeket Halas Adelaida, Szeles József, Sasvári Sándor, Varga Miklós és Trokán Anna alakítja. A produkció bérletes előadásként vendégszerepelt Székesfehérváron, és meghívást kapott Sopronba is.

 

A Szombathelyi  Weöres Sándor Színház május 9-én mutatta be Ion Luca Caragiale Zűrzavaros éjszaka című komédiáját Mohácsi János rendezésében. Az előadást május hónap folyamán több alkalommal is műsorra tűzik.

Ugyanitt május 16-én este hét órától a József Attila Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben című színpadi produkciót Jordán Tamás ad adja elő Sebő Ferenc zenei kíséretével.

 

Új bemutatót tűzött műsorra a Salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház május 12-én és 13-án este: Illyés Gyula Kegyenc című drámáját a József Attila Művelődési és Konferencia-központ színháztermében láthatták. Teleki László azonos című darabját 1964-ben írta át Illyés. A darabot Magyarországon sokáig nem engedték bemutatni, ősbemutatója Párizsban volt 1965-ben.

 

Május 26-án 19 órakor az Orlai Produkciós Iroda Jadviga párnája című előadását tűzik műsorra a Székesfehérvári Vörösmarty Színházban. Závada Pál naplóformában írt regénye a jelenkori magyar irodalom egyik kiemelkedő alkotása, egyszerre család- és falutörténet. Átélhető szenvedélyes sorsok, szerelmek, féltékenységek, barátságok és árulások – miközben a háttér, a kulissza maga a magyar történelem. Az előadást a Vörösmarty Színház prózai tagozatának vezetője, Hargitai Iván rendezte, és a színház két művésze, Gáspár Sándor és Lábodi Ádám is játszik benne.

 

 

Határon túl magyar színházak

 

A Komáromi Jókai Színház május 3-án mutatta be Shakespeare A velencei kalmár című drámáját, amelyet Szőcs Artur rendezett. A dózsét Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színész alakítja.  Az előadás május 21-én délután három órakor nézhető meg legközelebb.

 

A Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégszerepelt a debreceni Csokonai Színházban május 11-én, 12-én és 13-án Az eredeti Hamlet című előadásával. A darabot a dán krónika (Gesta Danorum), valamint William Shakespeare drámája alapján Mezei Kinga és Góli Kornélia készítette. Szövege mintegy 70 százalékban megegyezik a jól ismert drámával, viszont a dramaturgia során több dolgot kihagytak belőle, illetve megerősítettek azt a szálat, amelytől Shakespeare klasszikusa bűnügyi tragikomédiává válhatott.

 

Május 11-én mutatta be a Gyergyószentmiklósi  Figura Stúdió Színház Roland Schimmelpfennig kortárs német drámaíró darabját, Az arab éjszakát.
Ősbemutatója 2001-ben volt Stuttgartban, majd számos európai városban vitték színre.  Az arab éjszaka be nem teljesült álmok története, öt szereplő véletlen találkozása egy sokemeletes tömbház mágikus terében. Legközelebb 20-án tekinthető meg.

 

Magyarország volt a díszvendége a május 12–17. között Pozsonyban lezajlott Szlovák Kortárs Drámafesztiválnak. A versenyen kívüli fókuszprogramban két alkotásával is szerepelt Mundruczó Kornél. A Demencia című darabját a Proton Színház mutatta be a Szlovák Nemzeti Színházban május 15-én. A kísérőprogram keretében ugyanezen a napon a Lumière művészmoziban vetítették Mundruczó Szelíd teremtés – Frankenstein-terv című filmjét, amelyet 2010-ben a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-díjra jelöltek.

 

A Sweeney Todd – a Fleet Street démoni borbélya című zenés rémtörténet országos bemutatójára került sor május 16-án a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. Az előadás rendezője Dragoş Galgoţiu, zenei vezetője Incze G. Katalin, a díszletet Both András tervezte, a jelmezeket pedig Doina Levintza, a címszerepet Viola Gábor alakítja.  A produkció május 21-én és 30-án is megtekinthető.

 

A Sepsiszentgyörgyi M Studio előadásában május 10-én a Hattyúk (rendező: Szekrényes László), 13-án pedig az Esetlenségünk krónikája című darabot láthatta a közönség. Május 14-én Székelyudvarhelyen, a Tavaszi Táncszemlén mutatkozott be a társulat a Veres Nagy Attila rendezésében készült Kecsevecse című produkcióval. Május 23-án Zakariás Zalán rendezésében mutatják be az Arthur Schnitzler drámája alapján készült Körtánc című művet.
A sepsiszentgyörgyiek az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával a hónap végén két vendégjátékot tartanak Debrecenben. A Csokonai Színház Víg Kamaraszínházában május 26-án mutatják be a KAMPF-ot,  Fehér Ferenc rendezésében,  27-én pedig  A per című produkciót, amelyet Barta Dóra vitt színre.

 

Nagy Dániel Cirkusz című regényéből rendezett táncjátékot Juronics Tamás a Nagyváradi Szigligeti Színházban, koprodukcióban a Nagyváradi Táncegyüttessel. A Világcirkusz című előadást, amelynek apropóját az I. világháború kitörésének századik évfordulója adja, május 16-án láthatta a közönség.

 A történet kulcsfigurája a Tasnádi-Sáhy Noémi megformálta Remike, aki fantasztikus mutatványokkal kápráztatja el a közönséget, és arról nevezetes, hogy egyáltalán nincs szíve. Mivel ő a cirkusz egyetlen női tagja, az összes férfi szerelmes belé, és bármit megtennének, hogy kegyeibe férkőzhessenek. A darab zenéje Mozart egyik legismertebb, ugyanakkor legtitokzatosabb műve, a Requiem. A tizenhat tétel és a prózai betétek folyamatosan váltakoznak.

Az előadás e hónapban 20-án, 28-án este hét, illetve 29-én délután négy órától látható ismét.  

 

A Partiumi Szatmárhegyen, Páskándi Géza szülőfalujában játszotta május 16-án az író A vigéc című darabját a budapesti Térszínház, Bucz Hunor  rendezésében. Az előadásban Csuka János, Kovács J. István, Szamosvári Gyöngyvér, Bódi Beáta és Csiba Gergely lépett fel.

A gyerekeknek is előadtak egy darabot: a Pinkó és a szegényember című bukovinai székely népmesét, amelyben Goethe-, Vörösmarty-, Babits- és Weöres Sándor-szövegek is elhangzottak. A produkcióban Bódi Beáta, Kecskeméti Róbert, Kovács J. István, Szamosvári Gyöngyvér és Téglás Márton játszott, a zene Bucz Magor munkája.

 

Múzeumok Éjszakájára került sor május 17-én este hat és éjfél között a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A társulat előadta A rózsák című darabot, és különböző improvizációkkal,  kulisszatitkokkal és más meglepetésekkel kedveskedett nézőinek.

 

Ruggero Leoncavallo Bajazzók című kétfelvonásos operáját tűzi műsorra a Kolozsvári Magyar Opera május 22-én este fél hét órai kezdéssel. Az előadás rendezője Szabó Emese, karmester Jankó Zsolt. Nedda szerepében Egyed Apollónia fiatal szólista debütál.

 

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.