Ugrás a tartalomra

Milyen elemzés lesz a magyar érettségin?

Van egy álmom: az egyik nap úgy ébredek, hogy a magyar érettségi napján nem a fortélyos félelem igazgatta arcok néznek vissza a padsorokból. Olyan fiatalok ülnek a székeken, akiket nem arra tanítottak szüleik, hogy a félelemmel vegyes gyűlölet segít túllépni a mindennapi problémáikon. Nem félnek a számonkéréstől, a tanártól, a rendszertől, az idegentől, a jelentől, a jövőtől, nem félnek Magyarországtól, a külföldtől, az Uniótól és az oroszoktól, a szomszédoktól és a távoli Amerikától. Egyáltalán nem félnek senkitől, mert tudják, a világ sokszínű, és az ember természetéhez tartozik, hogy a megismerés oldja a félelmet.

Van egy álmom: az egyik nap úgy ébredek, egyaránt megérti magyar és magyar, piréz és magyar, cigány és magyar, hogy a sorsuk közös. Leülnek a padsorokba, ahol arról tanultak korábban: ne félj, hanem élj! Azt tanulták otthon és később az iskolában is, hogy ne mástól, politikai pártoktól, meggyőződésektől várják a megoldást, hanem saját maguktól. A megismerést és az elfogadást tanulták meg az iskolában, ahol jelenleg a mellébeszélést és a gyűlölet leplezését egyre kendőzetlenebbül titkolják. Nem szabad kimondani, hogy gyűlölsz, okítják nekik. Ők pedig ki nem mondják, de erős hittel gondolják.

Van egy álmom: belépek a magyar érettségi napján a terembe, és a feladatlapon a sok-sok választható téma között ott szerepel a következő is. Hasonlítsa össze Kölcsey Ferenc Himnusz című alkotását a Cigány himnusz dalszövegével! Elemzésében térjen ki arra, milyen közös elemek találhatók a két szövegben, és említse meg a legfontosabb különbségeket is!

Ezek után a papírlapon ott áll egymás mellett a Himnusz és a Cigány himnusz:

„Zöld az erdő, zöld a hegy is
A szerencse jön is, megy is
Gondok kése húsunkba vág
Képmutató lett a világ
 
Egész világ ellenségünk
Űzött tolvajokként élünk
Nem loptunk mi csak egy szöget
Jézus vérző tenyeréből
 
Isten, könyörülj meg nékünk
Ne szenvedjen tovább népünk
Megátkoztál, meg is vertél
Örök csavargóvá tettél
 
Isten, könyörülj meg nékünk
Ne szenvedjen tovább népünk
Megátkoztál, meg is vertél
Örök csavargóvá tettél”

 

Van egy álmom. Az, hogy az érettségizők ilyenkor újra felismerik, a magyarok és a cigányok Istene hasonló balsorssal sújtotta a régen két, ma már együtt élő népet. Mindketten azért könyörögnek, hogy a régi bűnök végre megbocsátásra találjanak, és ne szenvedjenek tovább. Csak amíg a Cigány himnuszban van egy nagyon keserű, az önvád határait súroló önirónia („Nem loptunk mi / csak egy szöget / Jézus vérző tenyeréből”), addig a magyaroknál láthatatlanok a bűnök. Amíg a vándor magyar népből honfoglaló nemzet lett, addig az örök csavargóvá vált cigányok még mindig róják a sztyeppét, s nincs fehér ló, amit felajánlhatnának a földért cserébe. De a magyarok is hasonlóan társtalanok, hiszen rokonaik, az északiak és az orosz sztyeppén élők, már nem értik meg őket. Egyedül vannak, s bár szépen alkalmazkodtak a nyugati követelményekhez, szellemük, habitusuk olykor keletre húz, alacsony, barna bőrű, mongol őseikhez. A mongol ősök pedig az antropológusok irányította grafikusok szerint inkább a cigányságra hasonlítottak, mint a mai magyarságra, amelyben összeolvadt a bunyevác, az oláh, a rác, a ruszin, a szász, a sváb, a tót és a ki tudja még milyen vér. Mindezek ellenére a szomszédjaik megvetik őket, holott sorsuk közös István király óta. A környező országoknak a magyarok a nem kívánatos jövevények, ahogy egykor a cigányok voltak a magyarságnak, akiket Zsigmond királytól kezdve Mária Terézián át Kádár Jánosnak sem sikerült átformálnia.

Az álmomban ilyen és ehhez hasonló gondolatmenetek kerülnének a papírra, és végül azt állapítaná meg a magyarból érettségiző, hogy több a hasonlóság a két, valójában egy nép sorsában, mint azt hinni merte volna az olvasás előtt.

Mostanában ilyen álmaim vannak, s ezekben az ébredés utáni órákban rajtam lesz szinte úrrá a félelem, hogy mások inkább saját rémálmaimat és rémálmaikat váltják valóra, miközben virágcsokrokkal, bemagolt tételekkel, a kitanult politikai korrektség szólamai mögött megbúvó bújtatott gyűlölettel, titokban ássák alá a jövőbeli boldogság lehetőségét. De ezekben az ébredés utáni órákban többnyire kutyát sétáltatok, és hangulatomnak megfelelően azon a bizonyos álom utáni napon a Cigány himnuszt dúdolgatom, amely egy május elsejei lejátszási listán éppen a mozgalmi dalok között kapott helyet, s onnan szivároghatott be a tudatalattimba a Himnusz és a Székely himnusz mellé, s még ki tudja milyen rétegekig.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.