Ugrás a tartalomra

Költői gravitáció

A Roham Bár kultúrház hangulatú nagytermébe fér csak be a közönség a Gömbhalmaz bemutatkozó estjén, ami a költők pályakezdő mivoltát tekintve szép eredmény, bár ha a tizennégy „gömb” közül csak néhányan hozzák a családot meg a barátokat, akkor sem csoda, ha gyorsan megtelnek a széksorok. Az est házigazdája a FÉLonline főszerkesztője, Braun Barna, aki maga sem sokkal idősebb a bemutatkozó vadonatúj költőtársaság tagjainál.

 

A csoport tizennégy költő, illetve „költőpalánta” (Biró Krisztián, Borda Réka, Filó Mariann, Kozma Leila, Kustos Júlia, Luterán Lajos, Nagy Mária Kalliopé, Pálinkás Anna, Pintér Kitti, Polák Péter, Sára Gergely, Stermeczky Zsolt Gábor, Szenderák Bence, Tilli Zsuzsi) halmaza, akik összeálltak, hogy együtt hívják fel magukra a figyelmet, úgy, hogy közben egyéni hangjuk is megmaradjon, vagy kialakuljon. A csoport tagjai szemtelenül fiatalok, mindannyian a rendszerváltás után születtek, 1992 és 1995 között.

 

Ha túltesszük magunkat ezen a tényen, elkezdhetünk figyelni magukra a versekre is. Nagy adagot kapunk belőlük, a szerzők felolvassák a FÉLonline-on megjelent írásaikat, a színvonal kicsit hullámzik. Amúgy sem könnyű tizenhárom szerzőre figyelni (a tizennegyedik, Kozma Leila éppen Angliában tartózkodik). Talán lesznek, akik nem vonulnak be a világirodalomba, de hogy sok a tehetség, az kétségtelen. Borda Réka és Biró Krisztián például már neves irodalmi folyóiratokban publikál, Polák Péter pedig a Sárvári Írótáborban nyert aranyat vers kategóriában.

 

A kérdésre, hogy hol formálódott a társaság, az életkori sajátosságoknak megfelelő válaszként a Facebookot jelölik meg az ifjak. Nem meglepő módon a közös munka, egymás segítése, a versek elemzése is nagyrészt a közösségi oldalon zajlik. De azért nemcsak vegytiszta virtuális ismeretség az övék, mindannyian részt vettek a Műút nyári táborában, nem véletlenül említi Szenderák Bence a folyóirat szerkesztőjét, az itt is jelen lévő K. Kabai Lórántot a számára nagy hatású költők közül.

Braun Barna nagy türelemmel faggatja őket, a válaszokból pedig sok minden kiderül, még akkor is, ha akadnak, akik csak most ismerkednek a költői pályával, keresik a helyüket. Többen írtak korábban vagy írnak most is dalszöveget, Stermeczky Zsolt Gáborról pedig már laza öltözködése is elárulja, hogy a slam poetry művelője. Pálinkás Anna témái a fiatalok és idősek, nagyvárosiak és vidékiek életének különbségei, Luterán Lajosé a vonatozás.

 

A Gömbhalmaz tagjainak többségére a kamaszos attitűd jellemző, helyenként némi infantilizmus és szentimentalizmus, ahogy Braun is megjegyzi. Az útkeresés bizonytalanságai, ellentmondásai: Sára Gergely például még nem tartja magát költőnek, Polák Péter az irodalmi pályával párhuzamosan biológusnak tanul, Pintér Kitti pedig először azt árulja el, hogy zavarja a mikrofon, majd azt, hogy énekesnő szeretne lenni… Nagy Mária Kalliopé viszont már most énekel, az estet éppen az ő formációja, az Opi & The Boyz koncertje zárja kellemes, dallamos zenével. Kell is a levezetés, sok és sokféle új szerzőre kellett figyelnünk, és valószínűleg kell majd figyelni rájuk később is.

 

 

Szöveg és fotók: Szarka Károly

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.