Ugrás a tartalomra

A magyar kultúra hálózata – könyvtáros-vándorgyűlés Egerben

Csaknem hétszáz könyvtáros vett részt Egerben az idén 45. alkalommal megrendezett, négy napon át tartó könyvtáros vándorgyűlésen a Magyar Könyvtárosok Egyesületének szervezésében. A rendezvényen beszédet mondott Doncsev András államtitkár, Bakos Klára, az MKE elnöke, Fehér Miklós, az MKE főtitkára, dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Főiskola rektora, Habis László, Eger polgármestere, valamint előadást tartott több EMMI_tisztviselő és könyvtári vezető.

Kiosztották a Fitz József-díjat, melyet a brassói születésű könyvtörténész emlékére a könyvtárosok szavazatai alapján idén a Széchényi Ferenc könyvtáralapításáról összegyűjtött levelezés és Nyáry Krisztián irodalomtörténeti szerelmeskönyve,  az Így szerettek ők, valamint az Elfelejtett lények boltja című mesekönyv kapott.

Idén a Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés – Könyvtárak az európai állampolgárokért mottó, valamint a 2014-ől kezdődő új könyvtári stratégia jegyében hangzottak el előadások három plenáris ülésen és tizennégy szekcióban, többek között jogi, helyismereti, műszaki, társadalomtudományi, tudományos szakkönyvtári, bibliográfiai, gyermekkönyvtári és zenei könyvtári szempontból.

Az ülések helyszínén, az Eszterházy Károly Főiskolán a résztvevők körbejárhatták az egykori Líceum barokk épületét, benne a műemlék könyvtárral, a földszinti aulában pedig restaurátor-műhelyek, könyvtárinformatikai cégek mutatkoztak be, és Cseh Tamás rajzaiból rendeztek kiállítást.

Az előadásokban és beszélgetésekben visszatérő téma volt az esélyegyenlőség, a digitális szakadék felszámolása, az egész életen át tartó tanulás segítése. Az egyenlő esély biztosítása nemzetközi (IFLA – International Federation of Library Associations and Institutions) előírás is, ennek jegyében Magyarországon a legkisebb településen is elérhetővé kell tenni a digitális információkat, és megtanítani az embereket ezek írására és olvasására. Ugyanakkor a hagyományos olvasásról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen egyre több kiadvány jelenik meg. Tavaly 26 millióan látogatták könyvtárainkat, és – ami külön örvendetes – emelkedik a tizennégy éven felüli látogatók száma.

A könyvtár ma már nemcsak könyvkölcsönző, hanem találkozóhely is, közösségi terület. Miniszterelnöki szinten szorgalmazzák, hogy országot átfogó könyvtári rendszer jöjjön létre, a legkisebb helységig, és erre 1,7 milliárd Ft-ot szánnak, pályázatokat írnak ki – hangzott el.

Nem kevesebbről van szó, mint a magyar kultúra hálózatának létrehozásáról és működtetéséről. Fontos a könyvtárak, könyvtárosok szerepe az oktatás támogatásában, az élethosszig tartó tanulás, de akár az ügyintézés segítésében is, ahol a hagyományos helyett egyre inkább a digitális forma kerül előtérbe.

A záró, plenáris ülésen a határon túli magyar könyvtárosszervezetek és az MKE együttműködési megállapodást írtak alá, melynek során deklarálták a hosszú távú kapcsolatot a vajdasági, kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és őrségi magyar könyvtárosegyesületekkel. Az  MKE kitüntetettjei között szerepelt Okos Rigó Ilona, a Kolozsvári Központi Egyetemi Könyvtár nyugalmazott könyvtárosa.

A komoly munka mellett a résztvevők megkóstolhatták a méltán híres egri borokat, megtekinthették a város nevezetességeit, Gárdonyi Géza házát, az egri bazilikát és várat, és kirándulhattak Szilvásváradra, a Tisza-tóhoz vagy a Bükk-hegység belsejébe, a festői szépségű Gyertyánvölgybe.

A következő, jövő évi könyvtáros-vándorgyűlésre, Sopronba Tompáné Székely Zsófia, a Nyugat-magyarországi Egyetem Központi Könyvtárának főtanácsosa hívta a résztvevőket, az egriek pedig átadták a jelképes vándorbotot.

 

Csanda Mária

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.