Ugrás a tartalomra

Györe Balázs

Május nyolcadikán hatvan éves Györe Balázs. Író. Vagy inkább ÍRÓ. Mindenféle kalandozás nélkül. Györét nagy késéssel visszafelé olvastam, a Boldogkönyvétől vissza.

De szinte mindegy, melyik irányból. A végeredmény mindig ugyanaz, az olvasó laposan félrenéz, ne keressen kampót a kötélhez, mert az élet nem lehet ennyire szörnyű és boldogtalan. Az ember nem fulladhat bele saját folytonos bűntudatába. (Mindenki keresse a saját halálát, 1993; A megszólítás ábrándja, 1994; Ha már ő sem él, kérem olvasatlanul elégetni, 1996; A valóságban is létezik, r., 1997.), talán mintha a Krízis (Liget Könyvek) külön állna. De ő sem, hiszen követi a Boldogkönyv 2001-ből, amiből újra kiderül, hogy a boldogságnak vége, mint a botnak, hogy az élet a halál előszobája akkor is, ha néha legyűrjük, ráadásul vénül a test, minden nappal szikárabb a lélek, ropog a bőr, mint a döglött rinocéroszé.
A következőket válaszolja a kérdésre, hogyan képes a realista próza emelkedett lenni: "Kegyelem, szerencse, tehetség, efféle ügyetlen szavakkal tudnék nem válaszolni. Mindig őszintén próbálok szembenézni magammal, leírni azt, amit érzek, mert elsősorban az érzéseim írnoka vagyok, és nem a gondolataimé. Vagyis nem akarok trükközni, nem akarok csalni. Amikor az apám meghal, akkor az apám haláláról írok, amikor a feleségem megbetegszik, akkor arról, ha egy nagy barátság határozza meg az életnek egy szakaszát, akkor meg arról. Amikor leülök, dolgozni, írni, nem egy másik ember történetébe ülök be, hanem mindig saját magamhoz, a saját élettörténetemhez ülök le, és ez rettenetesen fárasztó, hiszen ugyanahhoz telepszem, aki napközben is mászkál, bevásárol, teszi a dolgát. Ezért aztán semmiféle gondolati üresjárat nincs az életemben, szünet nélkül le vagyok kötve."

Kutya nehéz lehet így. A valóságos életről is lélekölő írni, többnyire leöntjük némi édeskés, könnyfacsaró melasszal, hát még a valóságos halálról. 

A Györék egy helyre koncentrálva a lakásban, hogy bármikor levehessem, ha elszaladna velem a ló, ha túl sok volna a jóból, kevés történés emlékeztet a megállíthatatlan elmúlásra, ne kelljen keresnem, hogy eszembe jusson, minden utca végén keresztforgalom dübörgő kamionokkal. A boldog pillanatot illik megbecsülni.

Györe Balázs 1951. május 8-án született Budapesten.
A Fölöspéldány-, a Lélegzetcsoport, az Örley-kör és a Szépírók Társasága alapító tagja, a Fiatal Írók József Attila Körének titkára 1985-ben, a JAK Műfordítás-füzetek alapító szerkesztője, az Újhold Évkönyvek és A 84-es Kijárat című folyóirat szerkesztője.

Könyvei:
A jámbor Pafnutyij apát keze vonása,  versek, 1982
A 91-esen nyugodtan elalhatok, 1989
Mindenki keresse a saját halálát, 1993
A megszólítás ábrándja, 1996
Ha már ő sem él, kérem olvasatlanul elégetni, 1997
Krízis, 1998
A valóságban is létezik, 1999
Boldogkönyv, 2001
Halottak apja, 2003
Megszakítottam egy regényt, versek, 2004
Apám barátja, 2006

Kölcsönlakás, 2010

Díjai: Greve-díj, 1996; Füst Milán-díj, 1997; Üveggolyó-díj, 1999.

 


Kapcsolódó:
http://www.irodalmijelen.hu/?q=node/2127 - a Boldogkönyvről

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.