Vers és valóság

Holt költők társasága

Duna–Tisza vagyok két tárt karommal – Faludy György versei

Bokám zsiráfnyak:
árnyék meg fény, ha nyújtózom.
A csempés udvar tükre rozsda:
belefejel a holdvilág.

Karinthy Frigyes – Barabbás

Pilátus a tornácon ült és estebédjét költötte Barabbással, a gyilkossal. Kövéren és fénylő arccal ültek ott, nehéz borokat ittak, és drága ételeket ettek arany edények fenekéről: skarlátpiros palástjuk messze világított.

Salamon Ernő, a gyergyói sorsüldözött

Hetvenöt éve halt meg tragikusan fiatalon Gyergyószentmiklós szülötte, Salamon Ernő. A kolozsvári egyetemi hallgató Gyergyóba visszatérve szerkesztő lesz, versei jelennek meg, politikai mozgalmakat szervez. Lírája a népköltészetet, népdalokat idézi. Verseivel rá emlékezünk.

Erdélyi János: Naplójegyzetek

Január 23-án százötven éve halt meg Erdélyi János, a neves költő, kritikus, néprajzgyűjtő, Arany János kortársa, akit szintén jelöltek az Akadémia titkári posztjára. Naplójegyzetei tanulságos lenyomatai a szabadságharc utáni éveknek, és Erdélyi János lelkébe is beleláthat általuk az olvasó.

Olvastam, költőtárs

Verstörténés – A lélek örömei – Prágai Tamás esszéje Babics Imréről

verstörténés - Prágai Tamás Babics Imréről

Babics Imre megírt mintegy nyolcszáz oldal prózában tördelt hexametert. Ezzel a munkával akkor is foglalkoznia kellene a média irodalomra szakosodott vékonyka szegmensének, ha a könyv egyik gondolatmenete nem éppen a „szakrális terror,” más szóval a „líraviláguralom” bevezetése lenne.

Élő folyóirat: 1 vers – 1 kép

Beszélgetés a modern magyar vizuális költészetről képversek, lettrista és konkrét költemények, valamint versposzterek alapján.

Apám egy szelíd időutazó – Dimény H. Árpád versei

mindenről tudnod kellene kertünkben halott
vakond mert nem cél az élet szerintem sosem
éltünk otthonos jeges fény semmi költészet

Befelé, kifelé – Ion Mureşan és Franz Hodjak versei

Kárpát-Európa – Pethő Lorand és Szenkovics Enikő műfordításai

Prasent

Takáts Gyula – Garabonciás

Bambuc ördög Eldorádóban

Az Irodalmi Jelen szilveszteri kirakós játéka versekből, novellákból – pajzán, könnyed, okos, vidám és kőkomoly szövegekből. Lehet bakugrani és láncra fűzni. Szemezgetni és szortírozni. Nyitogatni és mentegetni. És linkelni. És linkelni.

ÉLŐ FOLYÓIRAT – Az Irodalmi Jelen programsorozata a Csontreál klubban

Fókuszban - Payer Imre szerzői estje felolvasással és nyitott dialógussal.
2014. december 3., szerda este 8 óra, Csontreál klub.

Senki ideje – 1989. november 9-én 23 órakor rés nyílt a berlini falon

Maga még nem hallotta, hogy a huszadik század 1989-ben, egyik napról a másikra véget ért? – Véget? – bámult el Dongó Fabricius. – Hát akkor ez, ami most van, az micsoda? – Ez a senki ideje – mondta most már kissé idegesen az ápoló. (Orbán Ottó)

SzóKép

A teremtés első pillanata – Géczi János kisesszéje Lukácsi Ákos Izland-fotóihoz

Lukácsi Ákos - Caldera-Kaldera - Izland

A kényes hangulatokra vágyó Teremtő a művészek eljárását használta: egységessé alakította, homogenizálta az egykor amúgy maga teremtette, részletekben bővelkedő, tagolt látványt.

Prológus – szövegháló Tarr Béla filmjére – 2. réteg: átlépések

Prológus - szövegháló Tarr Béla filmjére 2

A Tarr Béla Prológus című filmjébe font szöveghálóval a 8 Égtáj írócsoport hagyományt teremt újjá. E töredezett tradíció része valahány szerzemény, amelynek alkotói egy-egy művet belépési pontként értelmeznek. A második rétegben az átlépés gesztusa testesül meg.

Tizenkettő bizony – Szilágyi-Nagy Ildikó fotóregénye (2) – Király Anna Mária

grafika Mányoki Soma

Végtelen együttérzés fogja el a férfiak, és saját fiai iránt. Ahányszor rájuk néz, egész teste ég a gyötrelemtől, és szánakozva kiabál magában: Ó, van-e még lény a földön, aki fölöslegesebb nálatok?!

Várnagy Ildikó – Üvegburában – távoli beszélgetés Sylvia Plath-szal

Ahogy öregszünk, kerékbe tör minket saját felnőtt egyéniségünk, mondod. Nem olvashatunk el minden könyvet, nem élhetünk végig minden életet. Sorsunk korlátoz, kiabálod megint. Mindenkit korlátoz a saját sorsa. Engem ez a tény megnyugtatott.