Hadik Kávéház

Lincselés és magyar western

Egy már-már művészi véletlen során két hasonló témájú alkotás szinte egyszerre került a közönség elé – Závada Pál regénye és Török Ferenc filmje a történelemkönyvekből többnyire kimaradó fejezetet, a háború utáni pogromok drámáját dolgozza fel rendkívül izgalmasan. Az alkotókkal Valuska László beszélgetett a Hadik Irodalmi Brunch délelőttjén.

Metafizikai krimi Dél-Amerikából

Monumentális művet választott tárgyául a FISZ „Kritikustusa” című sorozatának legutóbbi beszélgetése: Roberto Bolaño 2666 című, elsöprő sikerű regényfolyamát. A Fiatal Írók tusázói: Bartók Imre, Sipos Balázs, Urbán Bálint, Zelei Dávid.

„Méltóság, hogy volt, aki szeresse”

Zsúfolásig megtelt a Hadik Kávéház Juhász Ferenc emlékestjén, ahol a költő lánya, Juhász Anna egykori barátokat, tisztelőket szólaltatott meg: idézzék fel legkedvesebb emlékeiket a költőfejedelemről.

Békebeli társasélet – Ötéves a Hadik Szalon

Rengeteg vendég szólalt meg a Hadik Irodalmi Szalon ötödik születésnapján a Petőfi Irodalmi Múzeumban: a pódiumon nemcsak az egykori beszélgetéseket elevenítették fel, de ki-ki szülőföldjének, szeretett környékének történeteit is megosztotta.

Ha a királyfi meleg…

Meddő kengurumama, válófélben lévő szülők, meleg királyfiak, egymásra lövöldöző katonák – a FISZ Kritikustusáján a kortárs gyerekirodalom „kényes” témáit járták körbe a vitázó felek, és arra is választ kerestek: összhangban van-e a könyvek üzenete a valósággal?

Te mit aktualizálsz?

Simon Márton sajnálja, hogy nem lehet japán, a Bëlgára együtt ropja jobbos és balos, Fabricius Gábor pedig megírja a hiányzó regényt a kortárs irodalomból. – A Hadik Irodalmi Szalonon jártunk a Magyar Kultúra Napján.

„Mintha Zalán egy érzéki női testen babrálna”

Az Irodalmi Jelenen is olvashattak már részleteket az érdeklődők Zalán Tibor Papírváros című regényének harmadik kötetéből, melynek megjelenése alkalmából Csikós Attila és Horváth Bence beszélgetett a szerzővel a Hadik Kávéházban. Kocsmablues-zal és prózával Menszátor Héresz Attila szolgált.

Zugligettől New Yorkig: egy művészcsalád legendáriuma

Sárközi Mátyás-est, Hadik Szalon

A Hadik Irodalmi Szalon harmadik születésnapi estje évfordulóhoz méltó vidámsággal telt: Sárközi Mátyás felmenőinek legendáit az író mellett Lator László és Piros Ildikó segítettek feleleveníteni. Anekdotázós élménybeszámoló, Gordon Eszter fotóival.

„Fölgyújtani Budapestet”

Harcsa-Térey-est

„Kihajoltam ablakon, szél elvitte kalapom” – énekelte Harcsa Veronika Térey Jánossal közös estjük „nyitódalaként” a Weöres Sándor-vers sorait, amely nem csak a centenárium miatt volt aktuális, de odakint valóban tombolt a nyári szél, és a kávéház nyitott ablakában állóknak borzolta is a haját. Beljebb már hőség volt: a szervezők képletesen ki is tették a megtelt táblát, akkora volt a tumultus a Hadik Szalon évadzáró estjén. Harcsa Veronika új, irodalmi cédéje, Térey pedig frissen megjelent, Moll című verseskötete apropóján volt Juhász Anna vendége.