Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  „Egy lassú korszakot szeretnék tudni magam körül”

  85. születésnapját ünnepli Konrád György, ebből az alkalomból köszöntötte őt a Digitális Irodalmi Akadémia, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magvető Kiadó barátok, kollégák, művészek közreműködésével.

 • A leáldozott múlttól az „Eleven 11”-ig

  A Költészet Napján több évtizedet barangoltunk be Budapesten: a Pinceszínházban az „ősünnep” kezdetét elevenítették fel, míg a Magvető Kávézó megnyitása a jelenből üzent a jövőnek.

 • Irodalmi Jelen

  Szűz Mária jegyese a G. Caféban

  A novella és a regény műfaji sajátosságai, tér és idő szerepe a prózában, szakralitás és blaszfémia a népi vallásosságban – Milbacher Róbert író és Szegő János szerkesztő a székelyudvarhelyi G. Caféban beszélgetett a Szűz Mária jegyese című Margó-díjas kötetről.

 • Irodalmi Jelen

  A hiány felmérése

  A fenti címmel rendeztek konferenciát Esterházy Péter emlékére az ELTE Bölcsészettudományi Karán, ahol barátok, kollégák idézték fel az írót, a közéleti embert, a matematika, a zene, a képzőművészet lelkes csodálóját, és a nem-politizálással is meghatározó véleményformálót.

 • Irodalmi Jelen

  Szabadság, humor és szakralitás – Nyolcvanéves lenne Orbán Ottó

  Egyedi, besorolhatatlan, de generációkon át ható költészet az övé – többek között ebben is egyetértettek az Orbán Ottó-emlékest közreműködői a PIM, a DIA és a Magvető Kiadó közös rendezvényén, melyen a költő születésének 80. évfordulójára emlékeztek.

 • Irodalmi Jelen

  „Világos volt, hogy füllent, tehát író”

  Pár év híján ötven év telt el A svéd Királytól a Versekig, a legelsőtől a legfrissebb kötetig. Mindkettőről esett szó az esten, ahol barátok és kollégák köszöntötték Bereményi Gézát 70. születésnapján. És persze jöttek jobbnál-jobb sztorik, meseszerűek és valóságosak – aki nem hiszi őket, járjon utánuk.

 • Irodalmi Jelen

  Egy „borzalmas” könyv, amelyet érdemes megvenni

  Monodráma és könyvbemutató: Hevesi Judit első verseskötete, a Hálátlanok búcsúja az RS9 Színházban mutatkozott be.

 • Irodalmi Jelen

  Adaptációk kortárs módon

  "Adaptációk" címmel rendezett minikonferenciát a József Attila Kör a Nyitott Műhelyben, izgalmas irodalmi, színházi és filmes témákkal, előadásokkal és beszélgetésekkel, kortárs költők, írók felolvasásával.