Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  „Én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig”

  „A Teremtő lábnyomát kutattam, míg mások pertuban voltak vele” – Czigány György, Péntek Imre és Pósa Zoltán válaszolnak az Irodalmi Jelen nagyböjti körkérdéseire.

 • Péntek Imre

  Erotikus költészetünk újításai és határátlépései

  Mindazonáltal igaz, hogy az intim testtájak „nevesítése” már akkor sem dicsekedhet kellő gazdagsággal a nyelvünkben. Legalábbis ami az elfogadható, „szalonképes” kifejezéseket, köznyelvi megnyilvánulásokat illeti. – Péntek Imre esszéje a magyar erotikus költészet merész újításairól.

 • Karnyújtásnyira az elérhetetlentől

  Ötvenéves az Elérhetetlen föld, a Kilencek költőcsoport legendás antológiája. A jubileumi alkalomból a Kilencek irodalomtörténeti jelentőségére emlékeztek és az ötvenéves évfordulóra kiadott antológiát mutatták be irodalomtörténészek, költők és maguk az érintettek a budapesti Polgárok Házában.

 • Péntek Imre

  Átcímkézett Kánaán

  lesz szőlő olcsó lágy kenyér
  Dunát rekesztő (nye)remény
  szupermarketben bóvli ár-
  on átcímkézett Kánaán

 • Irodalmi Jelen

  A Rózsa utcától Nakonxipánig

  „A kényszeredettség árnyéka hull mindenre, a halandóság alól nincs felmentés. S egy klasszikus mondat zárja ezt a határvidéki kalandozást: »A többi néma csend.« Az újabb kötet, a Rózsa utca, retrospektív ennek a csendnek a megfejtésére vállalkozik.” – Mohai V. Lajos kötetét Péntek Imre recenzeálja.

 • Irodalmi Jelen

  Hogyan lett Burkusból Malárburk?

  Újságíróként bejárta a fél világot és egész Magyarországot, festőként Burkus Józsefként ismerhetjük, és „érett férfikorban” jelentkezett első szépirodalmi kötetével is. Malárburk Józseffel Péntek Imre beszélgetett az Írók Boltjában.