Irodalmi Jelen
 • Bűn és büntetlenség

  Már-már úgy tűnt, megmenekül a sorsa elől, amikor az váratlanul utánanyúlt, és a költőnek végül nem volt maradása itt, közöttünk. Borbély Szilárd alakját és műveit idézte fel a Hadik Irodalmi Szalonban Márton László és Mészáros Sándor, a szövegeket és a megzenésített verseket Bárdos Deák Ági és Darvas Kristóf szólaltatták meg.

 • Laik Eszter

  A félelem síkos felülete

  Az Írók Boltjában mutatták be Böszörményi Zoltán új verseskötetét, és az esten nemcsak egy kis híján végzetes repülőút élménye elevenedett meg, de a remény és az emlékezés természetéről is szó esett a magyar költészeti hagyomány vonatkozásában. A költővel Varga Melinda és Mészáros Sándor beszélgetett.

 • Irodalmi Jelen

  Hiányzó apák és megtalált válaszok

  Király Kinga Júlia új regényének bemutatóján a #metoo-kampánnyal összefüggésben is feltette a kérdést: hány év kell egy nőnek, hogy ki merjen állni? Hány rossz válasz kell egy inzultusra, visszaélésre, mire az ember odáig jut, hogy végérvényesen megtalálja saját, adekvát és ellenálló válaszát? A szerzővel Mészáros Sándor beszélgetett a Margó fesztiválon.

 • Laik Eszter

  A gyergyói havasoktól a Földközi-tengerig

  A Sem a férfiban, sem a tájban már a borítójával felhívja magára a figyelmet: az egyszerre gyermeki és naiv, másfelől mélyen felnőtt és metaforikus ábrázolás mögött emocionális, ám nagyon is tudatos költő versei „rejtőznek”. Varga Melindával Böszörményi Zoltán, Mészáros Sándor, és Vörös István beszélgettek az Írók Boltjában.

 • Irodalmi Jelen

  Maszkban vagy mezítelenül?

  Maszk mögé bújik-e az író, ha önmagából gyúrja hősét? Lehet-e személyesség nélkül írni? Ki lakik az álnév mögött? Ilyen, és hasonló kérdéseket jártak körül a résztvevők a Szépírók Társasága „Maszk és önéletrajz” című fesztiválján, ahol Bartis Attila, Csuhai István, Forgách András, Ungváry Rudolf beszélgetését, valamint Rakovszky Zsuzsa és Mészáros Sándor eszmecseréjét hallgattuk meg.

 • Irodalmi Jelen

  Budapesttől Barbadosig: a megismételhetetlen időtér versei

  Az Írók Boltjában mutatta be a Kalligram Kiadó Böszörményi Zoltán új verseskötetét, a Lábatlan időt. A szerzővel Mészáros Sándor, Hudy Árpád és Orbán János Dénes beszélgetett a versírás természetéről, újrakezdésről, alkotói színterekről és elődökről.

 • Irodalmi Jelen

  Ha fikciót ír az ember, Istenné válik

  Kerékgyártó István íróval Mészáros Sándor beszélgetett a székelyudvarhelyi G. Caféban. A filozófia, a jog, az üzlet és a politika világát megjárt szerzőnek felszabadító érzés, hogy kiírhatta magából mindazt, aminek tanúja s bizonyos fokig részese volt.

 • Irodalmi Jelen

  Ringben a folyóiratokért

  A Magyar Írószövetség KultúrRing című sorozatának barátságos mérkőzésén a folyóiratok támogatásáról vitatkoztak a szakma képviselői. Kiütéses győzelem nem született, de nem is ez volt a cél, inkább a megegyezés: merre tovább.

 • Irodalmi Jelen

  Négy nő

  Bár a nőnap alkalmából ülte körül az Írók Boltja pódiumasztalát négy nő – Csobánka Zsuzsa, Péntek Orsolya, Szilágyi Zsófia, Tompa Andrea –, és kérdezgette őket egy férfi, azaz Mészáros Sándor, a diskurzus egyáltalán nem „női” problémákat járt körül.

 • Irodalmi Jelen

  Vésztőtől Hömpölyzugig

  Az írók Boltjában Mészáros Sándor beszélgetett Márton Lászlóval, a Hömpölyzugi Köztársaságot megálmodó és papírra vető íróval.

 • Irodalmi Jelen

  A cölöpfalutól a Békás-szorosig

  Különös utat járt be Bóna László, a Kalligram Kiadó szerzője új kötetében: „Hongkong, Nagyvárad, London, Korond, Székelyudvarhely, Makaó, Torinó és Tai O” – írja a fülszöveg, ám az igazi felfedezések magában az író-utazóban zajlottak. Az Írók Boltjában beszélgetett a szerzővel Mészáros Sándor.

 • Irodalmi Jelen

  Egy vadnyugati szekéren

  Miután megismerte Petri gondolatait a szerelmi költészet nehézségeiről, úgy érezte, a kétezres években már egyáltalán nem érdemes ilyen témájú verseket írni. Aztán mégis visszatalált hozzájuk. A Nyitott Műhelyben Mészáros Sándor és Tarján Tamás jó hangulatú esten mutatta be Bajtai András harmadik, Kerekebb napok című kötetét.

 • Irodalmi Jelen

  Zsarolók és zsugoriak

  A Hurok voyeur-regény: azokba a szobákba enged belesni, ahol megköttetnek a korrupt üzletek, elhangoznak a zsarolások, leosztják a lapokat. Kerékgyártó István új regényéről Mészáros Sándorral beszélgetett.

 • Irodalmi Jelen

  A levelekből előlépő Kosztolányi

  Kosztolányi-képünket évtizedek óta befolyásoló elírásokat, félreolvasásokat is tisztáz a kritikai kiadássorozat levelezés-kötetének első része. A monumentális levelezés első szakaszából született könyvet a kutatócsoport néhány tagja mutatta be az Írók Boltjában, hatalmas érdeklődés mellett.

 • Irodalmi Jelen

  Konzervatív forradalmár a menedzservilágból

  Rablóhalak címmel jelent meg Kötter Tamás első könyve. A novelláskötetet bemutatóján egykori tanárai közül Szécsi Noémi és Márton László, a Kalligram Kiadó részéről pedig Mészáros Sándor beszélgettek a szerzővel a budapesti Raktár Bárban.

 • Irodalmi Jelen

  A vesszőtől a párbeszédig

  Esterházy Péter író, illetve Mészáros Sándor, a Szépírók Társaságának elnöke, irodalomtörténész, szerkesztő és a házigazda, Murányi Sándor Olivér író részvételével folyt le Székelyudvarhelyen, a G. kávéházban az Át-jár-hatás című kerekasztal-beszélgetés, amelyet a Palló Imre Művészeti Líceum hegedű szakos diákjai Mozart-darabokkal foglaltak keretbe.

 • Irodalmi Jelen

  Olvasás Éjszakája – költészettel, sporttal, vitával

  Első ízben rendezték meg országszerte az Olvasás Éjszakáját, amelyen a könyvesboltok izgalmas programokkal csábították be az olvasókat. Miközben Budapesten többek között Karafiáth Orsolyával, drMáriással, Csányi Vilmossal töltekezhettek az éjszakai felfrissülésre vágyók, a Libri Könyvpalotában a könyv „éjszakájáról” folytattak éles vitát kiadók, terjesztők és könyvtárosok.

 • Irodalmi Jelen

  „Azokat a szerzőket kedvelem jobban, akik mernek könyvről könyvre kockáztatni”

  Mészáros Sándor méltatása Böszörményi Zoltán Füst című novelláskötetéről

  Mészáros Sándor méltatása Böszörményi Zoltán Füst című novelláskötetéről.

 • Irodalmi Jelen

  Két világ határán

  ... a történet mindig a véletlenszerűség, hogy ki hogyan menekül, azt mutatja, hogy nem a személyiségnek az önteremtéséből, szándékán vagy akaratán múlnak a dolgok, hanem nagyon véletlen tényezők döntik el a sorsukat, hogy valaki marad, vagy hova kerül, kijut-e ebből a világból, vagy nem, ez nem rajta múlik. Ebből a szempontból a regény világa a szenvedésnek, a kiszolgáltatottságnak az időtlenségét hangsúlyozza.