Irodalmi Jelen
 • Borsodi L. László

  Újraszabni, összerakni

  „A lírai én árvasága, magánya – az elveszített személyek, barátok, mesterek, (kulturális, történelmi) korszakok halálának tragikuma ellenére – nem kétségbeejtő, hiszen valamilyen formában mégiscsak élnek, vele vannak, meghatározzák azt, amit érez és gondol, ahogy cselekszik, ahogyan él.” – Borsodi L. László recenziója Király László kötetéről.

 • Dimény H. Árpád

  a Szó születését várva

  fújják a markukat
  ellenfényben tajték-glóriában

 • Varga Melinda

  Az éles fény árt a költeménynek
  kiégeti a képernyőt a túl harsány hang,
  a vers meleg, frissen sült pityókás kenyér karéja
  lágy, szombati jazzrádióműsor,
  vörösszívű, akár a várakozás izgalma.

 • A sepsziszentgyörgyi Tein kávéházban Farkas Árpád-monográfiát és alkalmivers-antológiát mutattak be
  Király Farkas

  Árkosi Erdély-történetek képekben

  Erdély-történetek volt a címe az Erdélyi Magyar Írók Ligája XVII. írótáborának, amelyet immár hagyományosan Árkoson (Kovászna megye) tartottak meg szeptember 6–9. között. A tábor hangulatát Király Farkas fotóriportja hivatott szemléltetni.

 • Irodalmi Jelen

  Erdélyi szépírók Jókai köpönyege alatt

  A Magyar Széppróza Napját, Jókai Mór születésnapját ünnepelték a magyar nyelvterület fontosabb kulturális központjaiban. Az elmúlt néhány napban kortárs kötetbemutatókról, felolvasásokról, székely humorestről, novellaíró-versenyről szóltak az irodalmi hírek. Erdélyben három városban tartott felolvasást az E-MIL: Kolozsvárott, Sepsiszentgyörgyön és Szatmáron – a kincses város széppróza-estjén jártunk.

 • Irodalmi Jelen

  A bátorságot tanulni kell, de nem árt, ha születsz is rá

  Az Utunk szerkesztősége, Létay Lajos és a bűvös kéziratfiók, Zilah és Kolozsvár a negyvenes években, prózaíró, akinek az volt az álma, hogy mozdonyvezető legyen – Szilágyi István kalandos életútjából kaphattunk ízelítőt az Álljunk meg egy szóra-estek legutóbbi kiadásán a kolozsvári Bulgakov Kávézóban.

 • Irodalmi Jelen

  Lírakötetek az irodalmi kordivattal szembe

  Hogyan orgonál a Szabók bástyája, miként lehetett a diktatúra idején kijátszani a cenzúrát, versek összjátéka egy válogatáskötetben – a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét második napján Király László legújabb verseskötetével, a Bethlen bástya dallamával és Fekete Vince Vak visszhang című könyvével ismerkedtünk.

 • Irodalmi Jelen

  Kőesésben, fényhullásban

  A Magyar Kultúra Napját Sepsiszentgyörgyön irodalmi esttel ünnepelték, amelynek vendége Király László József Attila-, Déry Tibor- és Arany János-díjas költő és Szilágyi István Kossuth-díjas író volt. A meghívottakkal Fekete Vince, a Székelyföld főszerkesztő-helyettese beszélgetett.

 • Irodalmi Jelen

  Ötven év vers

  A hetvenéves Király László költőt, írót, műfordítót köszöntötték pályatársai, a Helikon és a Székelyföld című folyóirat, az Erdélyi Magyar Írók Ligája, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus, valamint a Kriterion Könyvkiadó a hét végén Kolozsvárott. Az ünnepi rendezvényen a költő legfrissebb verseskötetét is bemutatták.

 • Irodalmi Jelen

  „Sugárzó októberünk”

  A Magyar Írószövetség székházának udvarán irodalmi és művészeti szervezetek helyezték el koszorúikat az 1956-os forradalom hőseinek és áldozatainak emlékét őrző márványtábla előtt. A koszorúzás után került sor az Arany János Alapítvány díjának átadására.