Irodalmi Jelen
 • Hegedűs Imre János

  „…lélek fekszik a boncasztalon”

  Demeter Zsuzsa kismonográfiája Kinde Annamáriáról

  „Demeter Zsuzsa József Attila-i allúziónak nevezi a „tenyeredben tartod szívemet” verssort, és ő, a monográfiaíró sem tesz mást, tenyerébe helyezi a verseket, verssorokat, trópusokat, s felmutatja azokat.” – Hegedűs Imre János értékelése Demeter Zsuzsa monográfiájáról.

 • Demeter Zsuzsa

  Sorokká rendezett világ – A hiúzok természetéről

  Részlet Demeter Zsuzsa kötetéből

  „…az értelem és érzelem, az emlék/múlt és a jelen disszonanciája, az éjszakánként megjelenő puha talpú hiúzok és a szintén puha talpú fázós jövő lesz a kerete ennek a világnak, ahol a »vak dióként diókban zárni lenni«-szerű magány tölti ki a mindennapokat.” – Részlet Demeter Zsuzsa kötetéből.

 • Irodalmi Jelen

  Húzódjunk közelebb! – Varga Melinda tárcája

  A levelem Kolozsvárról írom, a huzatok és szelek városából, ahol fekete a tél, hónak nyoma nincs, csak a dér csípi a bőrt. December van. Advent. Arra gondolok, milyen lehet a karácsonyod az égiekkel, s van-e a másvilági létnek földi receptora.

 • Irodalmi Jelen

  Majorana az elköltözött Szandra May-t idézi – Böszörményi Zoltán verse

  Erebosz és Nüx gyermekével ne egyezkedj,
  fityiszt mutass neki, oboloszt ne fizess,
  mint Héraklész, Thészeusz és Peirithoosz,
  te is rábírod Kháront, ingyen vigyen át a Stüx folyón.

 • Varga Melinda

  Varga Melinda: Búcsúlevél Kinde Annamáriához

  Biztos vagyok benne, hogy valahol a teljesség felé tartasz, hogy az az út, amelyen most végigmész, napfényes, tiszta, mint egy légies vers, mint a csillogó szemű, ártatlan gyermek vagy a szelíden hullámzó tenger. E másik élet, dimenzió, lelkiállapot, nevezzük bárhogyan is, amiről oly kevés sejtésünk van nekünk, földi halandóknak, megadja minden kérdésedre a választ, amelyet átmeneti valóságodban, itt a földön nem találhattál meg. Valahol bizonyára mosolyogsz, és nem szeretnéd, hogy úgy búcsúzzunk tőled, hogy könnyes legyen a szemünk.
  Nyugodj békében!