Irodalmi Jelen
 • Irodalmi Jelen

  Török Sophie levele a FISZ-táborból

  Az idei FISZ-táborból nem kisebb literátus személyiség tudósítja olvasóinkat, mint Török Sophie. Aki civilben az Irodalmi Jelen friss díjazottja, Borcsa Imola neve mögött bújik meg.

 • Irodalmi Jelen

  A fásult kebelnek nincsen költészete

  Varga Melinda verses beszámolója Horváth Benji, Nagy Kata és Tolvaj Zoltán könyvbemutatójáról

 • Irodalmi Jelen

  Ahány szekértábor, annyi zseni

  Összeállításunkban a kolozsvári irodalmi rendezvényeken elhangzott humoros mondatokat idézzük föl.

 • Irodalmi Jelen

  „Megkerülhetetlenek vagyunk!”

  Az Irodalmi Jelen csapata október 4-én, népes közönségével együtt ünnepelte 15. születésnapját a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban. Komoly és vidám felolvasások, slam és vetítés, ünnepi falatok – beszámolónk a helyszínről, sok képpel.

 • Irodalmi Jelen

  Relax – Horváth Benji verse

  És a Margithídnál megérzed a téli holdat,
  amíg fejedben üti a zongorát Thelonious Monk,
  pilótád. Nem találsz benne hibát,
  ahogy dúdolva újra repülőre szállsz.

 • Irodalmi Jelen

  Kortárs román lírikusok a Bretteren

  A kortárs román líra és a magyar slam poetry hasonlóságai, gazdag nyelvi eszköztár, tömör, precíz költői képek, hangulatok, áramlások, dallamok, amelyeket a műfordítás nehezen vagy csak részben tud visszaadni – Ştefan Baghiu és Ovio Olaru Bretter Körén jártunk.

 • Irodalmi Jelen

  Nincs bennük „kortárs keserűség”

  Ginsberg, Jim Morrison, személyes misztika, örök érvényű, de giccsbe hajló költészeti témák, intellektuális líra – kortárs fiatal magyar költők voltak a Bretter testvérköre, a Nepotu’ lui Thoreau (Thoreau unokaöccse) román irodalmi kör meghívottai a kolozsvári Insomnia Kávézóban.

 • Irodalmi Jelen

  Fiatal irodalom Beregszásztól Kolozsvárig

  Kolozsvári Kikötő – Kárpát-medencei fiatal magyar írók találkozója címmel az Erdélyi Magyar Írók Ligája és a Kolozsvár 2015 Ifjúsági Fővárosa szervezte irodalmi maratonon a magyar nyelvterület minden szegletéből érkező fiatal alkotók olvastak föl a Bulgakov kávézóban – Bogya Éva Tímea ott járt a fedélzeten.

 • Irodalmi Jelen

  Versek ambient zenére hangolva

  Metál, rock és ambient zene kapcsolata a kortárs szépirodalomi szövegekkel, egy hosszú barátság, amely az alkotás folyamatára is kihatott – a legutóbbi Helikon-est vendégei Oravecz Péter és Király Levente voltak. A meghívottakkal Horváth Benji beszélgetett a kolozsvári Bulgakovban.