Irodalmi Jelen
 • Alföldy Jenő

  Álmaidból „vissza ne gyere”

  A karcsú, szép külsejű verseskönyv címe az élethez ragaszkodó, nosztalgiába hajló, humanista gyökerű szeretet kifejezése. Megfelelője a híres goethei mondásnak: „Nápolyt látni és meghalni.” Gergely Ágnes az ige kimondása nélkül is („még egyszer Firenzébe”) kifejezi az érzelem irányultságát, az európai kultúra egyik fellegvára utáni vágyát.

 • Szőcs Géza

  Juhász Ferencről

  "De ha ők a költőt egy hegycsúcson állva képzelték, arccal a világegyetem felé, épp indulóban távoli csillagképek felé, előttem úgy jelenik meg, mint akinek tekintete a tűzhányó kráterébe mélyed, a Föld középpontja irányában, az anyagnak nem a távoli vége, hanem a másik vége felé. Úgy is lehetne fogalmaznunk: nem a világ vége, hanem a kezdete fele fordulva."

 • Boldog Zoltán

  Változik-e a Szép versek?

  A Szép versek antológiát ebben az évben Péczely Dóra helyett Szegő János szerkesztette. Mennyiben tér el az ő kánonja elődjének válogatásától? Mely szerzők kerültek be öt éven át folyamatosan a kötetbe?

 • Bíró-Balogh Tamás

  Uhrin Benedek és én

  Bíró-Balogh Tamás írt jegyzetet a másod-, harmad- és negyedvonalbeli irodalom fontosságáról egy Békés megyei sztárköltővel kialakított kapcsolata alapján.

 • Irodalmi Jelen

  Haza a magasból – ÖRÖK TIHANY – versek Veres Gábor légifényképeivel

  Egy szép, visszhangos perc emlékére
  Uram, Teneked legyen hála, hála,
  Hogy Te Tihanyt teremtesz mindenütt
  (Reményik Sándor)

 • Irodalmi Jelen

  Négy nap, amely megmenti a világot – Szombat

  S mert kívül gyakran elidőz,
  kihordja lassan, ami kincs,
  s összegyűlik benne a fény,
  a végtelen megtartó titka.

 • Onagy Zoltán

  Gergely Ágnes - és a hálátlanság

  Gergely Ágnes egy korábbi korosztály képviselője, valamiért nem olvastuk. Sajnálatos vagy nem sajnálatos, így van ez, az ember közvetlen pályatársait olvassa, se alatta, se fölötte, mert a versek általában a kortársaknak szólnak, kortársak életérzéseit közvetítik. Olvassuk még a kanonizáltakat és a klasszikusokat, ha az ember el akarná magát bizonytalanítani. Pedig hát – több évtizedes Nagyvilág-olvasóként - tudjuk Gergely Ágnest. Fordításait is tudjuk.