Irodalmi Jelen
 • Bittner Mónika

  Bocsánat, Ön nem létezik

  Miha Mazzini Kitörölve című könyvét igaz történet alapján írta. 1992. február 26-án a Szlovén Köztársaság Belügyminisztériuma 25 671 személy állampolgárságát törölte. Ön hallott erről az esetről? Ne érezze rosszul magát, ha nem, abban az időszakban az ex-Jugoszlávia területén sajnos nagyobb hírértékű események zajlottak.

 • Bittner Mónika

  Ön éppen olvas

  Frederico Baccomo vagy egy csapnivaló könyvet írt, vagy pedig feltalálta a lektűrbe oltott abszurd regény műfaját. Döntse el az Olvasó maga, én még mindig hezitálok.

 • Bittner Mónika

  Villámkritika Frederico Baccomo Anna éppen hazudik című regényéről

  Villámkritika-sorozatunkban ezúttal Bittner Mónika ajánlja olvasóink figyelmébe Frederico Baccomo kötetét. A kritika teljes terjedelmében hamarosan megjelenik oldalunkon.
 • Bittner Mónika

  Végtelen, nem szakaszos tizedestörténetek

  „Az is lehet persze üzenet, hogy nincs üzenet, azonban a semmit megjeleníteni mindig is a legnagyobb kihívások közé tartozott.” – Bittner Mónika a Röpképtelen madarakról.

 • Bittner Mónika

  Távolságtartó szentimentalizmus

  „Mindenkinek megvan a saját változata a valóságról, a megtörtént eseményekről, ahogy Velikić fogalmaz a regény utószavában: »…lineáris mederben haladó egyetlen élet nem létezik, hanem csak interpretációi. És ahogy egy-egy életútnak vannak interpretációi, a társadalmi korszakokkal is így van.«” Dragan Velikić könyvét Bittner Mónika elemzi.

 • Bittner Mónika

  Végül úgyis egy saját történetváltozatot alkotunk meg

  „A fájdalomban és tűpontos leírásban mégis van valami balkáni gyönyörűség, miközben nem pusztán a szobákba, hanem a bűntudattal teli lelkekbe is betekintést nyerünk, ahol az anyák azért imádkoznak, hogy minél tovább tartson gyermekük sírása, mert az legalább valamennyi enyhülést hoz az őrületbe kergető esőcseppek monoton csöpögésének hangjába.” – Andrej Nikolaidis könyvét Bittner Mónika mutatja be.