Irodalmi Jelen
 • Bertha Zoltán

  Kis népek nagy példája

  Szabó Dezső gondolata a kelet-európai, balkáni nemzetek szolidáris összefogásáról, Kós Károly transzszilvanizmusa, Németh László Duna-Európai „tejtestvériség”-fogalma, Tamási Áron víziója a Duna menti népek egymásra találásáról, Szabó Zoltán Közép-Európa-koncepciója, vagyis a kelet és közép-európai demokratikus konföderáció eszmevilága voltaképpen mind-mind a több irányból fenyegető nagyhatalmi, birodalmi gyarmatosítással szembehelyezkedő politikai-kulturális stratégia sok árnyalatú szellemi kivetülése. – Bertha Zoltán esszéje.

 • Irodalmi Jelen

  Lelki mélységekből az ég felé

  Az Írószövetségben mutatták be Oláh János Belső tükör – Összegyűjtött versek 1958–2014 című kötetét, amely a Széphalom Könyvműhely gondozásában jelent meg.

 • Irodalmi Jelen

  „Állandó otthonom a magyar nyelv”

  A Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia a 75 éves Lászlóffy Csabát és a 65 éves Nagy Zoltán Mihályt köszöntötte születésnapjuk alkalmából.

 • Sigmond István

  Hallani a félrevert harangok jajszavát – Sigmond István emlékére

  Szép és fájó; lírai és felkavaró; tragikusan drámai és igézetesen felejthetetlen. Hogyne őrizném hát minden könyvét, egytől egyig, mind a tizenkilencet – sorra az erdélyi (Irodalmi, Kriterion, Dacia, Kultúra, Irodalmi Jelen, Polis) és a magyarországi (Szépirodalmi, Kortárs, Felsőmagyarország) kiadóknál közzétetteket.