Kritikus elmék

   

  Az Irodalmi Jelen pályázatot hirdet olyan, legfeljebb 30 éves pályakezdő irodalomkritikusoknak, akik szeretnének fejlődni és megtanulni a kritikaírás csínját-bínját. A legígéretesebb pályamunkák szerzői (max. 5 fő) rendszeres publikációs lehetőséget kapnak, illetve egy éven keresztül egyéni foglalkozásban, fejlesztésben részesülnek, aminek keretében recenzióikat részletesen átbeszélik a kritika rovat szerkesztőjével mind tartalmi, mind grammatikai-stilisztikai szempontból. A pályázatra publikálatlan, olvasmányos stílusú, irodalmi képzettséggel nem rendelkező olvasók számára is érthető írásokat várunk a következő kötetek közül kettőről:

   

  Böszörményi Zoltán: Sóvárgás

  Varga Melinda: A fásult kebelnek nincs költészete

  Bánkövi Dorottya: A női test biztonsága

  Bene Zoltán: Mandola története

  Izer Janka: Ezért nem alszom nálad

   


  Terjedelmi korlát:

  Legalább 5000, maximum 8000 karakter szóközökkel (.doc, .docx vagy .rtf formátumban)


  Néhány hasznos tanács:

  A beküldött szövegek tartalmazzanak elemző és értékelő részeket (tartalmilag és formailag egyaránt), a hangsúly ne a tartalom ismertetésén legyen. Észrevételeidet támaszd alá a műből vett idézettel, amennyiben szükségesnek érzed – akár kedvcsinálónak az olvasáshoz –, de érdemes ügyelni a megfelelő arányokra, ne az idézetek kerüljenek túlsúlyba. Kerüld a tartalmilag ismétlődő mondatrészeket és az idegen eredetű (szak)kifejezéseket, ha lehetséges.

   

  Díjazás:

  I. díj: 80 000 Ft

  II. díj: 60 000 Ft

  III. díj: 40 000 Ft

  Különdíj (2 db): 20 000 Ft

   

  A pályázatokat, illetve az ezzel kapcsolatos kérdéseket a kpetronella.ij@gmail.com e-mail címre várjuk (jelige nem szükséges a pályázat leadásához).

  • Jelentkezési határidő: 2021. október 20.
  • Az elbírálás határideje: 2021. november 30.

  A pályázókat e-mailben értesítjük az eredményről. A legjobb pályamunkák kikerülnek az Irodalmi Jelen honlapjára.