• Fotó: Helikon, Ádám Szilamér

  A költő, aki ősz hajtinccsel született

  „Mindig költő voltam, csak nem mindig voltak verseim” – fogalmazott az Álljunk meg egy szóra beszélgetéssorozat januári meghívottja, Sántha Attila a kolozsvári Bulgakov Irodalmi Kávéházban.

 • Irodalmi Jelen

  Versek kisestélyiben

  Poétikus helyszíni gondolatok Kolozsvárról Egyed Emese Álljunk meg egy szóra estje nyomán

 • Irodalmi Jelen

  Moszkvában esik, Selyem Zsuzsa megáll egy szóra a Bulgakovban

  A kolozsvári Álljunk meg egy szóra beszélgető-sorozat legutóbbi vendége Selyem Zsuzsa volt – György Alida járt a helyszínen.

 • Irodalmi Jelen

  Egy abszurd este – Verses beszámoló Molnár Vilmos Álljunk meg egy szóra-estjéről

  Olvasó, ne csodálkozz, mindez csak egy kis
  Molnár Vilmos-i abszurd,
  nevess inkább, s lapozz,
  hogy újra nevethess,
  nem székely góbéság,
  de nem is komor szürreál,
  néha csak olyan, mintha élnél.

 • Irodalmi Jelen

  Az abszurd mindig közel áll a humorhoz

  Miért nevetünk azon, ami abszurd, és nem humoros, miért a novella a próza királynője, a hitelesség és fikció hogyan viszonyul egymáshoz – az Álljunk meg egy szóra-estek legutóbbi vendége Molnár Vilmos volt.

 • Irodalmi Jelen

  A magyar költészet zsigerileg nem filozofikus

  Hogyan fér meg egymás mellett Descartes és József Attila, miért van válságban az erdélyi irodalomkritika, miért nem filozofikus a magyar költészet – sok más mellett erről is beszélgetett Egyed Péterrel Kolozsvárott, a legutóbbi Álljunk meg egy szóra-esten László Noémi.

 • Irodalmi Jelen

  A bátorságot tanulni kell, de nem árt, ha születsz is rá

  Az Utunk szerkesztősége, Létay Lajos és a bűvös kéziratfiók, Zilah és Kolozsvár a negyvenes években, prózaíró, akinek az volt az álma, hogy mozdonyvezető legyen – Szilágyi István kalandos életútjából kaphattunk ízelítőt az Álljunk meg egy szóra-estek legutóbbi kiadásán a kolozsvári Bulgakov Kávézóban.

 • Irodalmi Jelen

  Ötvenhattól Japánig

  Vágvölgyi B. András nem szereti a skatulyába zárást, annál inkább az utazást, hosszabb ideig élt ideig Japánban, az Egyesült Államokban, Angliában, Ausztriában, de mindig visszatért Magyarországra, mert szépirodalmi műveiben fontos a beszélt nyelv korfestő szerepe – az Álljunk meg egy szóra-estek legutóbbi rendezvényén jártunk.

 • Irodalmi Jelen

  A Wünsch híd lábainál

  Dolmányos vérdudu, gyökérszájú neonhal, Prométheusz Ipari Szövetkezet, Utca utcai kapitányság, a vágy titokzatos trágya, Független Ajakír Felszabadítási Front – ismerős fogalmak Garaczi László olvasóinak. Az író kolozsvári estjén kiderült: az ilyen humoros kifejezéseket reggel veti papírra, álom és ébrenlét között.

 • Irodalmi Jelen

  Az ihlet az elme érzése

  „A költészet a gyenge percek és a sérülékeny emberek nagy erőssége. Nem félretehető dolog, akkor is a költészetre figyelünk, ha látszólag mással vagyunk éppen elfoglalva” – véli Kovács András Ferenc, aki először volt a kolozsvári Bulgakov kávézó és az Erdélyi Magyar Írók Ligája Álljunk meg egy szóra estjének vendége.