Ugrás a tartalomra

Véget ért a kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivál

Véget ért a kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivál (2022. május 30. – június 4.).

Szombaton este Sárospatakon, a Szent Erzsébet Ház kertjében ünnepi műsorba ágyazott díjátadással zárult a Kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztivál. A hagyományteremtő céllal megrendezett, hat napon át tartó  világtalálkozó, mely a kortárs költészet népszerűsítésében kíván szerepet játszani, hétfőn este nyitotta meg kapuit, hogy szombat estig kínáljon irodalmi és zenei programokat Sárospatakon túl Északkelet-Magyarország számos településén, olyan határon átnyúló, felvidéki helyszíneket is érintve, mint Kassa és Nagykapos. Az immár második alkalommal megrendezett irodalmi fesztivál központjában a kortárs költészet áll, a szervezők célja a költők és költeményeik megismertetése a potenciális olvasóközönséggel. Az irodalmi programok ugyanakkor a nagyközönségen túl a szakmát is igyekeztek megszólítani: Sárospatakon a Bodrog Hotelben és Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumában tudományos konferenciák zajlottak: Dr. Ködöböcz Gábor a magyar, Zsille Gábor a lengyel, míg Vörös István a cseh kortárs irodalomról tartott érdekfeszítő előadást. 
Az író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások több napon keresztül tartottak, a határon túli településekkel párhuzamosan Szerencsen, Tokajban, Sátoraljaújhelyen, Széphalmon, Vásárosnaményban, Mátészalkán és a fesztivál sárospataki központjában is találkozhatott a közönség a poétákkal. A Kárpát-medencei és V4 Költészeti Fesztiválra – mely a térségben ez idáig egyedülálló kezdeményezés – a magyar ajkú  költők mellett a V4 országok ismert és elismert poétái is meghívást kaptak. Magyarországra érkezett Alicja Maria Kuberska lengyel költő, író, műfordító, szerkesztő, valamint a lengyel-magyar költő, író Konrad Sutarski, akinek életművében meghatározó a két nemzet közötti kulturális kapcsolat, a közös történelmi szálak bemutatása. A kortárs magyar irodalom anyaországi képviselőin túl a Kárpátalján, Délvidéken, a Partiumban, valamint a Felvidéken élő és alkotó költők is szerves részei voltak a verseket népszerűsítő világirodalmi vendégségnek. A hétfőtől szombat estig színes  programokat kínáló költészeti összejövetelen tiszteletét tette Vári Fábián László, Serfőző Simon, Fecske Csaba, Oláh András, Zemlényi Attila, Kovács István, Tari István, Finta Éva, Cseh Katalin, Mihályi Molnár László, Kürti László, Zsille Gábor, Vörös István és Vincze Ákos.
A rangos irodalmi találkozó szombaton zenei koncertekkel egészült ki, a Szent Erzsébet Ház rózsalugasokkal teli kertjében hallhattuk muzsikálni a Kaláka együttest, a kortárs verseket megzenésítő Mintha zenekart, valamint Kováts Marcell és Balogh Erzsébet lantművészeket. 
A záróünnepség keretén belül kerültek átadásra a fesztivál hivatalos elismerései is: A Rimay János Alapítvány által adományozott díjat idén Konrad Sutarski, Tari István és Kürti László költő vehette át.
A reneszánsz egyik legjelentősebb – ám méltatlanul elfeledett – magyar költőjéről, Rimay Jánosról elnevezett fesztivál középkori programokkal zárult, Béke Csaba lantművész közreműködésével. 
A fesztivál fővédnökségét Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter látta el, főszervezői Papp Ferenc, a Rimay János Alapítvány kuratóriumának elnöke és Somorjai Lehel zenei igazgató.  

Oláh András, Kégl Ildikó, Finta Éva, Alicia Kuberska, Serfőző Simon

Serfőző Simon

 

Leadkép: Tari István, Vári Fábián László, Kovács István

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.