Ugrás a tartalomra

Jelige: Bufotes viridis – Progresszív félreértés

– Na de Árpád!! Hogyan jössz ahhoz, hogy ilyen stílusban szólíts meg egy idegent? Ne haragudj, de ezt hogy gondoltad? Vedd tudomásul, hogy ez már a 21. század, itt nemcsak a tetteknek, de a szavaknak is következményei vannak, és egyáltalán nem mindegy, hogyan nyilvánulunk meg, mert a szavakkal verni lehet, Árpi, sőt mi több, agyonverni, gyilkolni, megsemmisíteni a másikat, érted?

– Szervusz, Danikám, hú, ne haragudj, nem akartalak a kocsi elé lökni, csak bevallom, megrémültem, amikor ordítva megragadtad a vállamat, ne csinálj ilyet máskor. Mostanában kissé sok stressz ér, a főnököm kitalálta, hogy be kell engedni a melóba a Kata terápiás görényét Bercit, hát ne tudd meg, mi van azóta… mondjuk Kata sokkal nyugodtabb, az tény, de nekem kicsit elfertőződött a sebem, ahol Berci megharapta. Nem vészes, a doki szerint megmaradok. Na, de jól vagy, Danikám? Hál’ Istennek a reflexeid kiválóak, de akkor is, vigyázz magadra, ne hirtelenkedjél máskor, oké?

– Remélem, rosszul értem, hogy kezdesz belecsúszni az áldozathibáztatásba.

– Csak azt mondom, ne ijesztgesd az embereket, pláne ilyen keskeny járdán.

– Értem, ezért sem kérsz bocsánatot. De mire is számítottam azután, amit az előbb hallottam? Nem akartam hinni a fülemnek. Lehet, hogy te azt hiszed, ez a középkor, hogy megyünk az utcán, és bárkinek következmények nélkül, minősíthetetlen stílusban beszólogathatunk, hogy „Szia, cicus!” vagy „Mi van  gyönyörűm?”. Szerinted ez jópofa?

– Nem jópofáskodásnak szántam, tényleg gyönyörű volt. És különben sem hinném, hogy zavarta. Nem úgy nézett ki, mint akit zavar. Nem az a fajta…

– ….

– Jól vagy, Dani?

– ….

– Adjak egy zacskót? A filmekben azt szokták csinálni ilyen rohamoknál.

– Szóhoz sem jutok.

– De tényleg szeretném megérteni, mi a bajod. Katánál kezdődtek így az epizódok, még a Berci előtt, olyankor a kolléganők általában körbeállták és légzőgyakorlatokat végeztek, bár zacskó nélkül. De gondolom, az tényleg csak a filmekben van.

– Muszáj volt hangsúlyozni, hogy nők voltak, mi? Mert a nők hisztisek és idegbetegek.

– Nem, csak Katának papírja van róla, hogy ilyen pszichés…

– Ne folytasd, nagyon jól értelek. És persze arról is ő tehet, hogy a görénye megharapott. Biztos nem te nyúlkáltál rossz helyre.

– Nem azt mondtad, hogy az áldozatot nem illik hibáztatni?

– Ja, akkor azt játsszuk, hogy kiforgatod a szavaimat? Árpi, te ennyire szar ember lettél, amióta nem találkoztunk?

– Megvan már tíz éve, csodálkoztam is, hogy így kezded a beszélgetést, a hagyományos „szia, hogy vagy” már biztos nem divat a 21. században.

– Gúnyolódj csak, de a tények azok tények. Tudod, az van, hogy régen én is olyan voltam, mint te, de megváltoztam. Persze ehhez kellett a cég is, ahol rendszeresen veszek részt képzéseken. Legutóbb arról tanultunk, miért szexizmus kerek ebédlőasztalt vásárolni.

– Mondjuk erre én is kíváncsi lennék, de azt áruld már el légy szíves, hogy velem mi a bajod?

– Hát pont az az agresszív, hímsoviniszta kommunikáció, amin az előbb rajtakaptalak. Mellesleg megjegyezném, hogy a „cicus” megszólítással eleve arra céloztál, hogy az illető nő, pedig egyáltalán nem biztos, hogy akként azonosítja magát. Szóval a szavaid akkor is mélységesen megbánthatták, ha az olyan kéretlen „bókokat”, mint a „gyönyörű vagy, édes” és a „megsimogatnálak, szépségem” még el is viselné.

– Nem hinném, hogy bárminek is azonosítaná magát, egyszerűbb ő annál…

– Már másodszor célozgatsz a szellemi képességeire. Mégis ki vagy te? Honnan veszed ehhez a bátorságot? Hánynom kell tőled.

– Most erre nem tudom, mit mondjak. De jó, legyen igazad. Inkább nősténynek tűnt, de lehetett ivartalanított kandúr is.

– ??????????

– És igenis, gyönyörű macska volt. Kár, hogy elszaladt, amikor ordítozva felbukkantál. Dani? Jól vagy? Mégis szerezzek egy zacskót?

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.