Ugrás a tartalomra

Szombati forgatag

Idén is szombaton áradt ki a legtöbb érdeklődő az Ünnepi Könyvhétre. Bár két helyszínen, a Vörösmarty téren és a Vigadó téren állították fel a pavilonokat, délutánra jókora tömeg verődött össze mindkét területen.

Az Irodalmi Jelen esti, nagy sikerű szabadtéri felolvasásáról készült felvételeket elnézve olyan érzése támad az embernek, mintha nem a belváros közepén, hanem valahol egy réten, a zöldben hallgathatta volna a közönség az alkotókat.

Az Ünnepi Könyvhét harmadik napján is rengeteg látogató vette szemügyre és vette magához az Irodalmi Jelen standjánál kiállított és elvihető példányokat. 

Szakács István Péter Zsebművészet című kötetét dedikálta az Irodalmi Jelen standja előtt, ahol a napernyő hűvös árnyéka nyújtott vigaszt a forró napsütés elől.

A színpadon Petőcz Andrást faggatták az Idegenek című trilógiáról.

Itt pedig már Böszörményi Zoltánnal beszélget az író a dedikálás idején.

Böszörményi Zoltánról Kántás Balázs tollából született monográfia. A kötet nagy alapossággal járja körül az eddigi Böszörményi-életművet, megvilágítva nemcsak a művek életrajzi hátterét, de feltárva azok poétikai kapcsolódási pontjait és a rejtett összefüggéseket, amelyet az irodalmár kutatott fel munkája során. Itt Kántás éppen Pethő Lorandnak szignózza a kötetet. 

Az Irodalmi Jelen standja a harmadik napon is bővelkedett írókkal, olvasókkal egyaránt. Rónai Balázs Zoltán legújabb, A Vascsöves Atya legendáriuma című kötetét dedikálta. 

Csornyij Dáviddal még álltában is aláíratták friss kötetét, bár hivatalosan az előző nap folyamán dedikált.

Izer Janka Ezért nem alszom nálad című kötetét a KMTG standja előtt dedikálta. A borító – mint ahogyan azt Varga Melinda is megjegyezte – rendkívül passzol az író védjegyéhez. 

Izer Janka, Böszörményi Zoltán és Varga Melinda jó hangulatú társalgása a KMTG standja előtt. 

Regős Mátyás szintén a KMTG standja előtt várta olvasóit. A dedikálás során szó esett rég elfeledett barátokról, hiányzó társakról, s a soha nem múló gyermeki világlátásról. 


Szergej Pantsirev és Frideczky Katalin együtt dedikálak az Irodalmi Jelen standja előtt. A zongoraművész Frideczky Katalin személyes élettörténete okán is jó ismerője az orosz kultúrának és életnek, így aztán a Budapestre több éve áttelepült orosz költővel volt miről beszélgetniük.

A harmadik nap során a gyermekeknek szóló programokból sem volt hiány. A Vigadónál felállított színpadon az Eszterlánc Mesezenekar gondoskodott az apró talpúak jó hangulatáról.

De még a sokkal kisebbek is kinéztek a Könyvhétre.

Kopriva Nikolett Amire csak a fák emlékeznek című kötetét dedikálja kedves olvasójának a KMTG standja előtt. 

Az Ünnepi Könyvhét harmadik napján az Irodalmi Jelen rendhagyó felolvasást szervezett a kiadó pavilonja közelében. Ahogy felhangzott a mikrofonban Böszörményi Zoltán hívása, azonnal összesereglett a közönség, hogy a fiatal költőket hallgassa. Itt éppen Viola Szandra versei hangoznak el, mellette Varga Melinda, aki szintén a tengerhez kötődő költeményeiből olvasott fel, jobbra Böszörményi Zoltán.

A különleges estén a kortárs szerzők mellett A költészet trendi pályázat nyertesei is felolvasták alkotásaikat. 

Mandics Györgytől is meghallgathatott egy részletet új kötetéből a közönség.

Parkhangulat és elmélyülés.

A felolvasást Böszörményi Zoltán Soha véget nem érő szeretkezés című kötetéből vett két versével zárta. Mint mondta, A költészet trendi pályázatra beérkezett alkotások olyannyira megtetszettek a zsűrinek, hogy számos megosztott első helyezést oszthattak ki a szöveget beküldő fiatalok közt. 

Jó volt idén újra összejönni egy év kihagyás után...

Szalai Klaudia képriportja

 

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.