Ugrás a tartalomra

Mi lesz velünk tíz év múlva?

Olvasónapló
„...hogy az a magasságos isten pusztítsa el őt, az anyját, apját,összes rokonát és minden cigányt”„veri a picsáját, egísz nap veri a picsáját”

Az idézett szövegrészletek lelőhelye Szabó Lívia Flóra című riportja. Az írás az Írószemmel 1981 c. kötet 212–213. oldalain olvasható, a könyvet a Kossuth Kiadó adta ki 1982-ben. Egy fiatal cigányasszony átkozódik a kocsmában. (A második idézet:szemelvény abból a fogadtatásból, amelyben putrijában a nagyanyja részesíti őt.)

Bátor írás, szókimondó írás. A következő hét szóval kezdődik:
Szociológiai felmérésre érkeztünk Gilvánfára, 1979 nyarán. „Cigányvizsgálat.”

A riport eredetileg a Mozgó Világban jelent meg 1981-ben. A nagymama így búcsúzik a szociológusnőtől:
„Mondja meg őszintén, mér írnak maguk itt össze? Mert utoljára akkor írtak így össze Gilvánfán, mikor behajtottak bennünket a Drávába. Mondja meg őszintén, ugye, ki akarnak irtani minket? Ugye, háború lesz?”

Erre az írásra nem emlékeztem. Azért kerestem elő a kötetet, mert olvasható benne ifj. Schiffer Pálnak egy forgatókönyv-tervezete.

Schiffer 1970-ben a Nyírségben filmet forgatott Fekete vonat címmel. (Híres dokumentumfilm ez, Andor Tamás volt az operatőre.) Tíz évvel később Schiffer megkeresi filmje szereplőit, köztük K. Józsit, aki ekkor már 17 éves. Éppen a fiatalkorúak börtönéből szabadul – és mit ad Isten, nevelői fogalmazást íratnak vele ezt megelőzően, és láss csodát, a fogalmazás címe: Egy napom tíz év múlva.

K. Józsi tehát felezőidő-pillanatban írja meg dolgozatát – tíz évvel azután, hogy Schiffer kamerája elé állt, és tíz évvel azelőtt, hogy eljött volna az a pillanat, amelyről nevelői kérdezték.

Emiatt a fogalmazás miatt kerestem elő az Írószellem 1981 c. kötetet, amelyből csak erre az egy bekezdésre emlékeztem. Íme:

„Egy napom tíz év múlva!!!

Tíz év múlva egy napot nagyon szépen képzelem el és, hogy a célomat el szeretném érni, az az, hogy pl. megnősülök és nejemmel egy életen át boldognak szeretnék lenni vele valahogy így képzelem el tíz év múlva az időt, ami be fog következni, ha nem fogok csalódni benne az az a gondolataimban, rendes családi körülmények közt szeretnék élni ezután és szeretném ha a gyerekeim nem vágnák a szemem közé, hogy börtöntöltelék vagyok. Valahogy így szeretném elképzelni az életemet.” (231. o.)

Nem tudom, Schiffer felkereste-e Kerpa Józsit 1990-ben, meg 2000-ben. Vagy valaki más 2010-ben, ugyanis Schiffer 2001-ben elhunyt.

Azt sem tudom, mi lett Flóra, a gilvánfai cigány menyecske sorsa.

Talán semmi különös nem történt velük további életükben. Valószínűleg soha nem találkoztak egymással. Portréjukat csak az Írószemmel 1981 őrzi. De nekem, valahányszor a jövőbe próbálok látni, mindig eszembe jut a 17 éves fiú fogalmazványa. Szeretnék egyszer találkozni vele, ha még él.

Miért ne élhetne, tíz évvel később született, mint én.

Talán egyszer ugyanazon a metrón utaztunk, és mindketten arra gondoltunk, mi lesz velünk tíz év múlva. 

 


A kép a Fekete vonat című film forgatásakor készült (Forrás: Fortepan/adományozó: Schiffer Pál).

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.