Ugrás a tartalomra

„Hüllőmód vedlik a magány”

 

 Helikon

 

Hüllőmód vedlik a magány”

 

Helikon 2016 – 20

A Helikon kéthetilap 20-as számában – amelynek vezető anyagai az 1956-os emlékévhez kötődnek – több izgalmas, nem föltétlen a forradalomhoz kapcsolódó szépirodalmi műben merülhet el az olvasó.  Egyik ilyen említésre méltó szöveg a nemrég Méhes György-debütdíjjal kitüntetett Tamás Kincső Toll című meséje. Az erdélyi periodikák mostanság az írónő szerelmes-erotikus levélregényétől „hangosak”. Az inkább felnőttekhez vagy nagyobb gyerekekhez szóló meséből arra következtethetünk, hogy a szerző szívesen lavíroz a különböző műfajok között.

http://helikon.ro/author/tamas-kincso/

Gothár Tamás a fiatalok írásait közlő Pavilon 420 rovatban gazdag verscsokorral jelentkezik. A szerelemről szóló egysorosai mellett nem lehet figyelem nélkül elmenni.  

A cím nélkül versének alábbi látomásos képei azt sugallják, hogy valami egészen új van a nap alatt, a kortárs erdélyi lírába újabb átütő tehetség fog berobbanni: „hüllőmód vedlik a magány / kifordult tüdő a pánik / araszol utcahosszat / az ego elszórja szöveteit”.

http://helikon.ro/versek-144/

A fiatalok rovatában figyelemre méltó Szabó R. Ádám Vasárnap c. rövidprózája és André Ferenc illesztések c. hosszúverse is.

http://helikon.ro/illesztesek/

http://helikon.ro/vasarnap/

A lapszám kuriózuma a negyven éve elhunyt Szilágyi Domokos néhány levele, amelyben többek között az Öregek könyvének keletkezéstörténetéről gazdagodunk új információkkal, s kéziratos változatát láthatjuk a Vád c. versnek.

http://helikon.ro/szilagyi-domokos-levelezesebol/

Az 1956-hoz kapcsolódó anyagok között izgalmas kultúrtörténeti csemege László Noémi interjúja Stefano Bottoni történésszel, Egyed Emese kritikája Illyés Gyula: Naplójegyzetek 1956–1957 Atlantisz sorsára jutottunk c. kötetéről, valamint Vida Gábor A semmi és a haza c. vezércikke, amelyben Erdély és 56 viszonyát bontja ki.

http://helikon.ro/az-erdelyi-otvenhattol-a-nemzetallamig-es-azon-is-tul-interju-stefano-bottoni-tortenesszel/

http://helikon.ro/azt-erzem-hogy-helyettem-es-nevemben-cselekedtek/

http://helikon.ro/a-semmi-es-a-haza/

A lap szépirodalomi tartalmai közül László Varga Edgár verseit és Aurel Dumitrașcu költeményeit Jánk Károly fordításában ajánlom még az olvasók figyelmébe.

http://helikon.ro/8944-2/

A Kinematográf rovatban Ferenczi Szilárd a 16. Filmtettfeszt fontosabb filmjeit méltatja, a Theátrum rovatban pedig Bréda Ferenc Theatrum Temporis Levelek az utókornak c. művének nyolcadik részét olvashatjuk A létezési dráma teo-teátrális idejéről mint a föl- és ide-idézés közegéről címmel.

http://helikon.ro/magyar-filmek-amint-parbajoznak/

http://helikon.ro/theatrum-temporis-levelek-az-utokornak-hetedik-level-a-litoszi-letrol-es-letorol-a-latorol/

 

Varga Melinda 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.