Ugrás a tartalomra

arzén (97.) – Zimonyi Zita írása

Interjút akartam készíteni Esterházy Péterrel egy kisvárosi rendezvényen. A kritika a nagyregények mellett fontos alkotásának tartja az Egy nő című művét is. Amikor találkoztam vele, megajándékoztam Az utolsó szerelem hisztériája című versregényemmel.

– És hasonlít az Egy nőhöz?

– Nem. Az enyém pszichotikus és ezoterikus erotika, míg az öné naturális és logikus erotika. Viszont úgy döntöttem, megírom az Egy nő párbajregényét, túltéve önön, a 97 esetleírás helyett 99-ig meg sem állok! – évődtem.

– Már a 98 is túltenne rajtam – mosolygott.

 

Gyakran álmodom halott múzsámmal, Absolonnal. Megpróbálok előrukkolni portréjával. Arcát éjjel ecsetelem, szemét nappal kenegetem, összejön nehezen. A portré élethű.

Felteszem a fércbukra. Ez a kiállítóterem, jobbra nem futja.

Báróczy-Berzeviczy-Cseszneki Arzén azonnal lájkolja.

Hozzá is szól:

* Kedves Zsófia, Donald Trump barátom portréja élethű. Vele mindent ugyanúgy hallunk, egymás szájáról olvasunk.

* Kedves Arzén, akit lefestettem, nem az elnök, hanem egykori múzsám, Absolon. Rég meghalt a teste, gyakran meglátogat a tekintete. Folyóiratot szerkesztett, ő volt művészettörténet-professzorom, rendszerek kegyeltje-számkivetettje.

* Ó, ne, ne! Ne szerénykedjen, Zsófia, ez nem igaz! Belefestett Don szemébe egy jelet, amit csak az láthat, aki belelát. Nem kétséges, találkoztak, kettesben voltak! Hol randevúztak?

* Kedves Arzén, álmomban, álmomban, nem Szlovéniában!

 

Arzén kis-nagy ember, profilképén csokornyakkendőt visel. Nyolcvanhoz közel, ez nem érdekel. Épp huszonhat év van köztünk, mint Absolonnal. Ez abszurdum! Fátum! Kezében szivar, mögötte zászló, amerikai és magyar. Öltönyén néhány plecsni – nem akárki!

Utánanézek a Google-on.

Nagykövet, nagy követ görget. A MASZLAG-dóm „magyar sztrádáról le- és félrehajtott amerikai generációk” dómjának donja, fő tatarozója, álló ülnöke, köveinek görgetője. Megmozgat minden követ, nehogy ne legyen nagykövet.

Leesik a vállam, meg az állam. Hogy tud még lejjebb esni?! Ráták, statisztikák mutatják. Fügét mutatnak.

Arzén nyomul:

 

* Kedves Zsófia! Az ön talányos személye kiváltotta érdeklődésemet. Fessen tovább, örömmel nézem portréit. Üdvözlettel: Arzén

Én is nyomulok, hátha Amerikába jutok.

* Kedves Arzén, ritka kincs, hogy figyelmére méltatott.

* Oh, egyáltalán nem ritka, csak elsiklunk a lényeg mellett.

* Kedves Arzén, az emberek többségét az ostobaság mozgatja, ahogy a fércbuk is mutatja. Elfuserált, retusált képek, mémek. Mocskolódás, beolvasás. Semmi olvasás. A plebsznek legyen minden egyszerű, akkor minden nagyszerű!

* És a patríciusok, Zsófia?! Mire megértjük a lényeget, már nem fontos. A végén arra is rájövünk, hogy semmi sem fontos, csak a szeretet.

* Kedves Arzén, miközben a fontosnak vélt dolgokat kergetjük, a szeretetet elvesztegetjük. Mi marad akkor?

* Zsófia, önnek, mint festőművésznek, kiváló a képzelete. Találja ki, mit szeretne. Lehet, hogy ott is van, karnyújtásnyira, azért nem veszi észre. Csak nehogy a lottószámokat kérje tőlem! Itt New Yorkban későre jár.

* Aludjon jól, Arzén!

 

Arzén nem megy aludni, én se futni! A gép mellé ragadunk, nyalizunk, egymás szívébe nyilazunk! Napok telnek, levelek jönnek-mennek, a billentyűk megkergülnek.

 

* Kedves Arzén, elolvastam az élettörténetét. Magával ragadott, megfogott.

* Kedves Zsófia, én is megnéztem a portréit. Önt nyughatatlansága viszi előre. Ezért tud cikázni az egymást keresztező gondolatok között, a stílusa páratlan. Követem képzeletének szárnyain. Kézcsókkal: Arzén

 

Még hogy karnyújtásnyira van tőlem, amit óhajtok?! Vallomást tesz?!  Megveszek! Farostlemezt, festéket, ecsetet veszek. Portréjának esek. Arcát éjjel ecsetelem, szemét nappal kenegetem, összejön, ahogy tervezem.

Arzén portréja élethű.

Felteszem a fércbukra. Ez a legjobb galéria!

Báróczy-Berzeviczy-Cseszneki Arzén azonnal egy „imádom”-mal jutalmazza.

 

* Drága Zsófia, ez a portré csodálatos! Hogy lehet, hogy mindent tud rólam?

* Drága Arzén, eljött az idő, tegeződjünk, örvendezzünk. De azt állítani, hogy mindent tudok rólad, talán túlzás!

* Ó, ne, ne! Ne szerénykedj, Zsófia, ez nem igaz! Belefestettél a szemembe egy jelet, amit csak az láthat, aki belém lát. Nem kétséges, előző életünkben találkoztunk, kettesben voltunk! Csókol, ölel: Arzén

* De jó, hogy írtál! A kezem éjjel-nappal a klaviatúrán matat.

* Ó, de jó, hogy írtál! Az IPad éjjel-nappal téged mutat.

 

* Lassan feltérképezlek, Arzén. Ritka tudással értelmezed a világot.

* Zsófia drága, kérdezem: nehéz engem megismerni? Ugye nem? Van, amiben fajsúlyosnak kell lennem, különben easy going guy: könnyű menet, laza pasas vagyok. Itt már későre jár.

* Szép álmokat, Arzén!

 

Arzén nem megy aludni.

 

* Nem nehéz megismerni téged Arzén. Nekem nem! Látónak születtem, megfigyelőnek, ahogyan te is. Önérzetes férfiú vagy, aki ad a konvenciókra, ám olykor enged a hóbortjainak. Mondjam még, mit látok, ha Téged látlak?

* Folytasd, drága Zsófia, így én is jobban látom majd magamat.

* Arzén, te kivételes hatalommal bírsz, törvénykezéseket írsz.

* Édes, drága Zsófia, látom, előled nem tudom elrejteni: titkos társaság tagja vagyok. Az emberiségre kihat uralmunk. A világot szabadkőművesként nézzük, Istent a világegyetem építőmesterének nevezzük. Célunk, hogy az állam működését új alapokra helyezzük, és felszabadítsuk a politikát a zsarnokság uralma alól.

* Kedves Arzén, én azt hittem, az ilyesmi csak mendemonda!

* Kedves Zsófia, több millió taggal működünk, akik természetesen mind férfiak. * Arzén, a férfiak között is akadnak ostobák és bölcsek, ahogyan a nők között is. Nem szívelem, ha a nők képességeit megkérdőjelezik, a férfiak anyja is nő! Ha ismered a csoport vezetőjét, mondd meg ezt neki.

* Jól ismerem, legalábbis azt hiszem. Én vagyok! És máris megadom a választ neked: soha, soha nem engedünk magunk közé nőket. A hatalom nem a nők kezébe való!

* Miből gondoljátok, hogy a felsőbb lény férfi? Az ősi népek ismerték a nők hatalmát, azért volt matriarchátus! Könnyű a nők elé állva osztani az észt!

* Én erre nem válaszolhatok, őriznem kell a csoport titkát!

* Mi vagy te, titokmester?

* Mi vagyok? Voltam már inas, legény és mester, a mediterrán hágó lovagja, titkos tanító, tökéletes mester, a sátor ura, a rézkígyó lovagja és főfelügyelő. Most a Nagypáholy élén álló nagymester vagyok.

* Ne haragudj, Arzén, de ez olyan, mintha a kisfiúk játszanának!

* Zsófia, van nekem egy barátom, akivel mindent ugyanúgy hallunk, egymás szájáról olvasunk. Ő, ugye, nem kisfiú!?

* Nekem ő is kisfiú! Egy egészséges nőnek minden férfi kisfiú! Tudtam, hogy a barátodnál fogunk kilyukadni!

* Hol lyukadunk ki?! Na, hol is? A Vatikánban. A szabadkőműveseket az eddigi pápák kiközösítették. Ferenc pápa talán változtat ezen, és akkor mi, a katolikus szabadkőművesek, végre részt vehetünk a szentáldozáson.

* Arzén, miért egyértelmű számodra, hogy méltó vagy a nagymesteri rangra?

* Nem sorolom fel mindet, de például 2001-ben sértetlenül lesétáltam a merénylet után a World Trade Center lépcsőin. 2007-ben lezuhant a repülő, amelyikkel utaztam, egyedül én maradtam életben. 2005-ben pedig egy busz hátulról belerohant az autómba, mert előzőleg a sofőr infarktust kapott, és nekiszorított az előttem álló hűtőkocsinak. Az összezsugorodott autómból kimásztam, és egyenes háttal, felemelt fejjel elrendeztem, amit kellett.

* Kedves Arzén, mindez véletlen volt!

* Zsófia, ezen a világon semmi sem véletlen!

* Arzén, ha te vagy a nagypáholy nagymestere, miért adod ki a titkaid nekem? Ez a ti szabályaitok szerint főbenjáró bűn.

* Zsófia, ezennel meghívlak ide hozzánk. Töltsd ki az utazási engedélyt jóváhagyó iratot az elektronikus rendszeren, aztán, ha itt leszel, közvetlen közelről is belenézhetsz a barátom szemébe, láthatod, hogy tudtodon kívül is őt festetted le! A repülőjegyedet fizetjük. A MASZLAG-dómban ellakhatsz, életed végéig maradhatsz, alkothatsz.

 

Intézni kezdem az utazási engedélyt.

Újabb levél érkezik Arzéntól:

 

* Zsófia, két gyönyörű gyermekednek is, akiket ölelsz a feltett fotón, igényeljél okmányokat, nehogy otthon hagyjad őket!

* Arzén, ők nem az én gyermekeim, hanem a lányomé. Én a nagyédesanyjuk vagyok.

 

Arzén nem válaszol, se nappal, se éjjel! Megkukult, megbénult.

Hosszú a keze, tengeren túlról is átér, elér. Kiüt, leüt, fejbe és szíven üt.

Tapogat, fojtogat. Megpukkadok, megzakkanok.

A vén disznó, inkább kellett volna neki a fiatal édesanya két gyerekkel, mint az egyedülálló nagyanya. Még hogy szereti az átlagtól eltérő dolgokat?! Perverz! Nem elég neki a huszonhat év korkülönbség?! Degenerált!

Még hogy cikáznak és egymást keresztezik a gondolataim?! Szövegértés elégtelen! Ostobaság a négyzeten! Látens analfabéta, menj a francba!

Dúlok-fúlok, mindent összemázolok, időeltolódás ide-oda: agyalok. Hogy tudnék az orra alá borsot törni? Hogy tudnék rajta bosszút állni? Mi lehet a leggyengébb pontja, ahová, ha szúrok, vihetik a kijózanítóba?

 

* Kedves Arzén, azt álmodtam, hogy újabb baleset ért, remélem, nem vált valóra!

* Kedves Zsófia, nem, nem ért baleset, csak a feleségem esett át szervátültetésen. Nekem meghalni se lenne időm. Üdvözlettel: Arzén

 

I’ve got it! Megvan, megvan! A másfél méteres kis-nagy ember bekapta a horgot. Válaszolt! A mindent látó nemes úr, a nagypáholy nagymestere nyitott nekem egy ajtót, hogy az önérzetébe nyilazhassak! OK!

 

* Ó, szegény feleséged, mondok egy fohászt érte! Remélem, felépül. Küldjél a családodról egy fotót, biztosan büszke vagy rájuk.

 

Megérkezik a fotó. Ez kellett nekem! OK! Most én is küldhetek neki egy fotót!

Kimegyek a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszodába, a vízilabda-válogatott edzésére. Kiválasztom a legvagányabb srácot. Két méter tíz – vagy húsz. Olyan daliás, pompás, hogy majdnem mellézuhanok, a medencébe fulladok. Megkörnyékezem, hogy portrét festenék róla. Kötélnek áll, és mellém a műtermemben. OK!

Tűsarkúban a köldökéig érek, Arzén feltehetőleg az ágyékáig! Ez lesz az én elégtételem! A srác átölel, felkap. Kattog a gép. Check this out! Ezt kapd ki!

 

* Kedves Arzén, cserébe én is küldök néhány fotót, amelyeken a kedvesemmel láthatsz. Sajnos, nem enged Amerikába, nem bírja egy percig se nélkülem! Donnak és neked eredményes tárgyalást kívánok Ferenc pápával!

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.