Ugrás a tartalomra

A szerkesztő tízparancsolata kezdő költőknek s nemcsak

tízparacsolat

A szerkesztő tízparancsolata kezdő költőknek s nemcsak

  1.  Bolondulj a versekért, és csak a költészetnek szolgálj, pénzedet ne csak sörre, verseskötetekre is költsd!  Szenvedj, örülj, keresd a végleteket, feszegesd a határokat, de sose fanyalogj, a poéta-sors csak ritkán jár anyagi jólléttel! A költészetet választottad, viseld férfiasan, akkor is, ha nő vagy!

   2.  A vers fogalmát indokolatlanul ne használd! Szenteld meg a poézist azzal, hogy irományodat akkor és csakis akkor nevezed versnek, ha erre méltó, és csak abban az esetben küldöd el valamelyik irodalmi lapnak, ha úgy érzed, már nem tingli-tangli dalocska, nem naplóbejegyzés és nem is szerelmes levél a corpus! A szerkesztő nem a pszichológusod, kíméld meg őt a magánéleti válságod részletes leírásától.

  3.  A vers napját szenteld meg! Válassz ki magadnak egy versnapot, amikor csak írással foglalkozol, dolgozz orrvérzésig, ha lehet józanon, mert mindenki nem lehet Ady Endre!

  4.  Tiszteld anyádat, a klasszikus lírát és atyádat, a kortárs poézist, olvass, olvass, ne csak írj!

  5.  Ölj nyugodtan, légy gyilkosa a képzavarnak, a pátosznak, a közhelynek, az epigonizmusnak, a giccsnek, a ragrímnek, a cicomás formának, a szópuffogtatásnak, a túlírásnak, a halmozásnak!

  6.  Paráználkodj kedvedre, csak ne legyen minden versed pornóköltészet! A kevesebb néha több, a sejtetés izgalmasabb, mint a dolgok egy az egyben láttatása. Gondolj szegény szívbeteg olvasókra!

 7. Lopj bátran, de sose plagizálj! Az idézőjel és a dőlt betű használata vendégtextus esetében nem bűn.

 8.  Hazudj pimaszul! Vegyél magadra ötletes alteregókat, az őszinteség nem elvárás, a lírai én nem azonos a költő személyével, de a hitelesség feltétele minden jó versnek. Tanulj meg jól hazudni, különben az olvasó rajta fog kapni, hisz már Arany is megmondta: „Költő hazudj, de rajt’ ne fogjanak!”

9Költőtársad nőjét, férfiját ne kívánd, ne szeresd el, mert ha elismertebb nálad, kiűzethetnek ezért a kánonból, a literatúra hőn áhított paradicsomából.

10.  Mások díjaira és egyéb elismeréseire ne fájjon a fogad! Ne irigykedj, ne áskálódj, hanem dolgozz keményen, de bőbeszédűséged fogd vissza, ha versküldeményt csatolnál, a szerkesztő nem mazochista, és szeret néha mást is olvasni, mint kéziratot! Sose mellékeld a lapoknak az egész életműved!

 Varga Melinda

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.