Ugrás a tartalomra

Jelige: Krumplihéj – Kidobott tárgyak

Jelige: Krumplihéj

Kidobott tárgyak

 

Még nagyon kicsi lehetett, amikor a zsidó kápóról az édesanyja valakinek beszélt. Ő is hallotta, az anyja pedig azt hihette, hogy úgysem érti. Nem is értette, de megjegyezte a félelmetes mondatot. Amikor megérkeztek a táborba és bezárta a fabarakk ajtaját, mesélte az anyja, azt mondta nekik jiddisül a kápó, meg fogtok dögleni. Ettől kezdve félt ettől a nőtől, ő volt az esetleg létező, jelenlévő gonosz.  Ezért ijedt most meg.

Amióta az unokája elkezdett járni és a lakásban bárhova eljuthatott, betegesen félt, hogy ráesik valami. Eleinte csak beljebb tolta a holmikat a polcon, később mindent elpakolt a szekrényekbe, és amikor már oda nem fért több vagy a tárgyat nagyon veszélyesnek gondolta, egyszerűen kidobta a kukába. Legutóbb a hatalmas rézmozsarat a törővel együtt. Egy pillanatra eszébe jutott, mennyit járt utána a férje a régiségpiacon és hogy legalább húsz éve ott van a szekrény tetején. Lassan kezdett kiürülni a lakás. Biztos volt benne, ebben a kápónak szerepe van.

Végig kellett magában élni újra a történeteket, hogy a kápót is kitörölhesse az életéből. Arra gondolt, ha tőle megszabadul, megmentheti a gyerekeket. Az anyja emlékeit kellett felidéznie.

Először szavak jutottak eszébe. Például, krumplihéj. A konyhán dolgozó lányok csempészték ki valahogy. Odadobták a barakk mellé és ők a földről szedték fel. Mindig a leggyengébb kapta, mert a betegeket elvitték. Ez többször is szóba került krumplipucolás közben. Sírásra is emlékszik, a falusi temetőben. Vagyis a temető helyén. Sírkövek nem voltak, csak az anyja próbált visszaemlékezni a sír helyére. Nyugtatta magát, jó helyen imádkozik. Hová vihették azokat a sírköveket, mire kellett az a falusiaknak a háború közben. Vagy inkább már a háború végén. Amikor gettóba kerültek, majd a vagonokba, akkor nem gondoltak arra, hogy megölhetik őket. A falusiak nemsokára szétdúlták a sírokat. Pedig ők sem tudtak semmit. De nem sajnálták az elhurcoltakat. Megvoltak nélkülük is. Azok a sírkövek meg ki tudja mire voltak jók.

Az iskolában nagyon irigyelte a barátnőit. Mindegyiknek volt nagymamája. Biztos nagypapája is, de a nagymama neki fontosabb volt. A mesék miatt. A mesékben a nagymamák szerepeltek. A kérdéseire az anyja mindig ugyanazt mondta. Meghaltak a nagyszüleid. De mindegyik? Gyerekként nem értette, csak szerencsétlennek érezte magát.  Testvért is szeretett volna, az is nagyon hiányzott és majdnem mindenkinek volt az osztályban. Sokszor megkérdezte, neki miért nincs. Az is csoda, hogy ő van, az ő születésébe is majdnem belehalt, volt a válasz.

A gettóban még együtt volt a család. Az anyja legkedvesebb nővére néhány hetes terhes volt. Amikor a vőlegénye hazajött a munkaszolgálatból, gyorsan megtartották az esküvőt. Nem volt akkor vígasság, csak a szerelmesek akarták. A nászéjszakáján már teherbe eshetett. Az anyja sokszor mondta, ha nem jön haza a férj, ha nem tartják meg az esküvőt, ha nem lesz terhes a nővére, akkor talán mindketten élnének.

Ahogy nőtt és az anyja úgy gondolta már képes megérteni a történteket, egyre többet kezdett mesélni.  Mindenről a tábor, a halott család jutott eszébe. Már változtak a szavak és egyre keményebbek lettek. A nagyszüleidet meggyilkolták. Mi már itt voltunk, üvöltötte a kápó, esténként dobáltuk be a krematóriumba a halomba szórt meztelen hullákat. Ti meg akkor esküvőt tartottatok? Ezt is elmesélte neki.  Nem kellett volna így, egy gyereknek.

Amikor évtizedekkel később elment abba a táborba, semmi nem volt ismeretlen. Úgy érezte nem először jár ott és vele történt meg minden. Mintha a lengyel zsidó nő ott lett volna a háta mögött. Nem ordított ugyan vele, mert turisták jöttek idegenvezetővel.

Az appelek.  Ez örök téma volt. Fáztak, mert sokáig kellett a hidegben állni. Talpon kellett maradni, csak akkor mehettek dolgozni.  Egy hadiüzembe kísérték őket minden nap. Francia foglyokkal dolgoztak együtt, akik gyakran szabotálták a munkát. Nem hegesztették össze rendesen a láncokat. Ha másnap újak jöttek, tudták, hogy lebukott az előző csapat és lelőtték mindet. Borzasztóan becsülték a francia férfiakat.

Az egyik appelen vették észre azt is, hogy a nővére terhes. A lesoványodott testből kiállhatott a teher, azonnal elvitték. Amikor haldoklott az anyja, akkor is őt emlegette. A fényképe évtizedekig ott volt a szekrényén. Ő sem tette a fényképek közé, ott van a könyvespolcán. Tudta, hogy ahhoz soha nem nyúlt az őt kísérő szörnyeteg, ő is nő volt, lehet, valamikor gyereket is akart.

Az appeleken lett beteg mind a két veséje. A tábor felszabadulásakor az ő kórházbarakkjuk megmaradt, de a másikat a németek felgyújtották mielőtt elmenekültek. Vöröskeresztes vonattal hozták haza. Hónapok múlva lett jobban, akkor mehetett csak vissza a falujába. A veséi azután már soha nem gyógyultak meg.

Amikor visszajöttek ketten a nagycsaládból, a szülői házat üresen találták. Mindent elvittek a közeli vagy távoli szomszédok. Mégis volt néhány rendes falubeli. Sikerült valamit visszaszerezni. Volt, aki bocsánatot kért és visszahozta az ellopott dolgokat. És volt, aki letagadta. Az élet már nem úgy folytatódott, mint azelőtt.

Valamikor az anyja mondta az iskolai ünnepségen a Petőfi-verset. Trianon neki is ugyanúgy fájt, mint a többieknek. Zsidó vallású magyar volt. Aztán csak zsidó lett, magyarsága már nem kellett. A helyzetük egyre rosszabb lett. A családot sokan becsülték, édesapját tisztelte a falu. Mégsem volt kiváltságos. Egy alkalommal a kabátja gallérjával eltakarta a sárga csillagot. A lovas csendőr ráütött az ostorával, hogy azonnal hajtsa vissza, azért van az ott, hogy mindenki lássa. Nem szégyellte ő, csak fiatal lányként nem érezte odavalónak. Mint amikor egy sál nem illik a kabáthoz.

Ő rákérdezett, miért maradtak, ha csak fájdalmas emlékek kötik ehhez az országhoz. Kitért a válasz elől, ő pedig gyávaságnak érezte az itt maradásukat. Érdekelte, hogy mi lett a kápóval. Valamelyik német tisztnek volt a szeretője, mondta az anyja, de hogy a felszabaduláskor hová tűnt, arra nem tudott válaszolni. Lehet meglincselték, mint sok hozzá hasonlót, vagy a németek vitték magukkal egy másik táborba. Akkor akár még élhet is, gondolta ő rémülten. Ezt nem mondta ki hangosan.

Egyszer elvitte a szüleit kirándulni. Ritkán mozdultak ki a városból és az anyja nagyon boldog volt. De a boldogságot is a borzalmakon keresztül látta. Mintha az lett volna a szemüvege.  A táj a táborhoz vezető utat juttatta eszébe. Hogy ez is olyan szép, mint az volt. Az úton. (Az úton? Ahol az emberek többszörösét szállították a marhavagonokban, mint ahányan befértek. Ahol az időnként belökött egy-két vödör vízen kellett osztozni nyolcvan vagy száz embernek. Ahol már meghaltak öregek, kiszáradtak csecsemők még mielőtt a táborba értek. Az az út szép volt?) Ő erre nem tudott mit mondani, de néhány perc múlva belevezette az új autót az árokba. Szerencséjük volt, mert lassan mentek, senkinek nem lett semmi baja az ijedtségen kívül. Az autót aztán könnyen kikalapálták.

Néha már elege is volt, hogy már megint a szokásos sírós emlékezés jön, miért nem hagyja őt ebből ki. Életének volt olyan periódusa, amikor elmenekült volna a családjától, úgy érezte szenvedést hagytak rá örökül. Miért kellett neki is cipelni azt a szörnyű terhet.  Miért kellett éppen ide születnie. Az anyja beoltotta bizalmatlansággal és félelemmel, attól tartott, bármikor megismétlődhet. Féltette őt. 

Ő évtizedekkel később, külföldön, sétált egy utcában és felfigyelt a bejáratnál függő táblára. Megdöbbent, mert ott a hozzá hasonló traumán átesett emberek kezelését végezték. Keserűen jegyezte meg, hogy neki is itt lett volna a helye. Lehet, megszabadították volna a kápótól.

Az élet ment tovább. Az anyja, ha éppen nem volt kórházban, tudott örülni a társaságnak, beszélgetni a hozzá beülő szomszédasszonyokkal. Fizikailag mindig gyenge volt, de órákig mesélt az unokáinak a mesekönyvekből. Ezek voltak a legboldogabb évei.

Egyszer rosszul lett, amikor a televízióban meglátta a sínen egymás mellett lógó, megkopasztott csirkéket. Akkor nem mondta el mire gondolt. Csak később beszélt az állandó rémálmairól. Kisebb korában a másik szobából gyakran ő is hallotta, ahogy néha felordított álmából. A szerzett betegségeket elviselte, a családja elvesztése élete végéig tartó fájdalom volt.

Nem válaszolt arra a kérdésére, hogy hisz-e Istenben. Elmondta az imát, de ő úgy érezte, inkább a hagyomány miatt. Meg kellett volna jegyeznie a karjára tetovált számot. Több mint harminc éve volt rá. Eszébe sem jutott. Próbált menekülni az anyja múltja elől. Nem tudott.

Lassan alig maradt valami a nappaliban. A régi bútorokért holnap jönnek. A könyvespolca a másik szobában van, oda a gyerekek nem is szoktak bemenni. Majd ha felnőnek.

Volt még két nehéz tárgy, amitől mindenképpen meg akart szabadulni.  Először a vázát dobta ki, majd arra, a több kilós gyertyatartót. Nagy koppanást és mintha valami furcsa hangot is hallott volna.  Másnap látta, hogy a kukásautóhoz milyen nehezen cipelték az emberek. A kiürített kukát később visszahozta a helyére. Belenézett. Üres volt. Ő pedig évtizedek óta először, nyugodt. Az új modern bútorokat is kinézte, azok között rohangálhatnak majd az unokái.

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.