Ugrás a tartalomra

.

A Nyáry Krisztián könyvéből készült előadás is megtekinthető a 25. THEALTER-en

Az idén 25. alkalommal jelentkezik a THEALTER, Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye. Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését elnyert művészeti fesztivál július 17-25. között várja Szegeden a színházkedvelőket. A MASZK Egyesület sajtóközleményét olvashatják.

A 2012. évben bevezetett A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot a szervezők döntése alapján idén a k2 Színház nyerte el. A tehetséges, fiatal csapat 2011 őszén, az első THEALTER U21 plusz kisfesztiválon mutatkozott be Szegeden, emlékezetes Sziszüphosz – nyílt próba egy felvonásban című előadásukkal, amelyet még a kaposvári egyetem színészhallgatóiként készítettek, 2012-ben pedig elnyerték a zsűri fődíját a THEALTER helyspecifikus projekt pályázatán. 2014-ben állandó játszóhellyel nem rendelkező független társulatként a k2 Színház jelölést kapott a Színházi Kritikusok Céhe által adományozott Színikritikusok Díjának különdíjára is. „Újraolvassák a klasszikusokat, s ezek ürügyén mindig értékeikről, világképükről, vágyaikról és álmaikról beszélnek. Bátran kísérleteznek, s amit mondanak, az őszinte, tiszta vallomás a minket körülvevő világról. S ha mindez nem lenne elég: még humoruk is van." – írja Karsai György a társulatról.

A jubileumi THEALTER fesztiválon az idei évadban létrehozott előadásaik közül bemutatják a Szkéné Színházban készült Züfec – tisztelet a kivételnek egy részbenésaStúdió K társulatával közösen létrehozott, Dürenmatt: A nagy Romulus című drámájára alapozó Bakfitty című előadásokat. Előbbiek 1-1, az Orlai Produkciós Iroda támogatásával a budapesti Hátsó Kapuban bemutatottCsehov-adaptáció, az Apátlanok – tétlenség 2 részben két alkalommal lesz látható Szegeden. A társulathoz és a kaposvári egyetemhez kapcsolódó Macskák Esernyővel zenekar is bemutatkozik a fesztiválon.

A nagyon fiatal, de máris figyelemre méltó munkákat felsorakoztató k2 Színház mellett a szervezők nagy figyelmet fordítanak a fiatalokra, az utánpótlásra. A találkozó hagyományaihoz híven a fesztivál programjának újra kiemelt része a műhelymunka. Az idén immár harmadik alkalommal meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére a fesztivál díszvendége, a k2 Színház rendezői, Benkó Bence és Fábián Péter, Urbán András Jászai Mari-díjas rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója, valamint Hegymegi Máté vállalkoztak. Az idei workshop címe: Nyilatkozz, hercegnő – Amphytrion Realoded. A kurzusok résztvevőihazai és határon túli, közép- vagy felsőfokú művészeti oktatásban részt vevő fiatalokközösen dolgozva fogalmazzák újra, igazítják magukra a klasszikus dráma problematikáját. A munkafolyamatot idén is fiatal színházi újságírók, a blog jr. kritikusműhely résztvevői dokumentálják. Az izgalmasnak ígérkező tréningbemutatókat július 22-én, illetve a fesztivál záró napján láthatja a közönség.

A THEALTER nyitó napján, július 17-én lesz látható a fesztivál fő helyszínén, a Régi Zsinagógában a Manipulációk című előadás. Bár hosszú évek óta készülnek előadások kifejezetten a fesztiválra, illetve rendszeresen hozunk létre koprodukciós előadásokat hazai és határon túli magyar alkotókkal, ez most egy különleges előadás, illetve alkalom a fesztivál negyedszázados történetében.A Manipulációk öt régiós színházi intézmény és fesztivál közös projektje. Az együttműködést 2013-ban a MASZK Egyesület kezdeményezte kifejezetten a 25., jubileumi THEALTER fesztiválra, felkérve Bojan Jablanovec rendezőt, a szlovén Via Negativa színházi csoport vezetőjét a koncepció kidolgozására, illetve a projekt vezetésére. 2014-ben kezdődtek meg az előkészületek, az együttműködéshez csatlakozott két határon túli magyar színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, valamint az újvidéki INFANT fesztivál. A tényleges alkotófolyamat 2015 januárjában indult, a produkciót 2015. május 23-án Temesváron láthatta először a közönség, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház TESZT fesztiváljának nyitó előadásaként. Júniusban az újvidéki INFANT fesztiválon aratott sikert a produkció, amely a szegedi bemutató után szeptemberben a ljubljanai EX PONTO fesztiválon, novemberben pedig a szabadkai Desiré fesztiválon vendégszerepel. A MASZK Egyesületet, mint hazai partnert Formanek Csaba, Levko Esztella és Szorcsik Kriszta képviseli, a Csiky Gergely Állami Magyar Színházat Magyari Etelka és Mátyás Zsolt, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházat pedig Kucsov Borisz és Mészáros Gábor.

Az egyesület és a fesztivál történetének ez az egyik legjelentősebb, legnagyobb volumenű vállalkozása – ezért is fontosnak tartjuk, hogy az alkotói folyamat állomásait kisfilmekben is megörökítsük. A projekt fontos célja az is, hogy megerősítse a térség színházi fesztiváljai közötti kapcsolati hálót is.

A hazai független színházi előadások közül látható lesz a Forte Társulat – Szkéné Színház Horváth Csaba rendezésében készült Dosztojevszkij-apadtációja, Bűn és bűnhődés címmel. Első alkalommal lesz látható a fővároson kívül Pintér Béla és Társulata Bárkibármikor című új produkciója, valamint itt lesz a Kultúrbrigád-Átrium Film Színház: Igenis, miniszterelnök úr! című előadása, amelyet 50. alkalommal játszanak el a színészek, köztük Alföldi Róbert és a szegedi Hevér Gábor. Bemutatkozik a Közmunka Színház is, Messécske a Csodatévőről című előadásuk a Kisszínházban lesz látható. Visszatér a KIMI Rokka csoportja, ezúttal a Nyáry Krisztián írásaiból készült Így szerettük Őket! című előadásukat mutatják be.

A táncszínházi vonalat képviselik a SÍN produkciói: Molnár Csaba Dekameroncímű izgalmas összművészeti projektje, és Fülöp László „there’s an elephant in every room” című előadása, amelyelnyerte a 2014-es év legkiemelkedőbb hazai kortárs táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjat.

Számos bemutatót is láthat a közönség az idei THEALTER fesztiválon. A Szkéné Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a MASZK Egyesület koprodukciójában, Hegymegi Máté rendezésében, Nagy Zsolt főszereplésével lesz látható a KOHLHAAS című produkció. Az Anyaszínház, valamint ugyancsak a Zsámbéki Színházi Bázis és a MASZK Egyesület koprodukciója az Escurial, Ghelderodedarabját Kuna Károly és Menszátor Héresz Attila előadásában láthatja a szegedi közönség. A fesztivál hagyományainak megfelelően vendégszerepel ajándékprogrammal a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján – ezúttal saját bemutatóval, az Olivetti82 című produkcióval.

Szegedi produkciókban sem lesz hiány: az idén ugyancsak 25 éves Metanoia Artopédia Én tökéletes vagyok című alkotása a premiert követően még két alkalommal lesz látható a Grand Caféban. Az Aranygyapjú Társulat pedig az Ének Szent György vitézről című zenés bábelőadással két alkalommal is elkápráztatja a gyerekeket. Szegeden is látható lesz két alkalommal a Bandart Productions: You-Topia című előadása. A Parastudio – Paraliturgikus és Rituálpedagógiai Egyesületszínházpedagógiai munkacsoportja Liszkai Tamás vezetésével, egy workshop keretében készíti el Az állhatatos herceg – Helyzetgyakorlat egy témára Calderon nyomán című előadását a THEALTER fesztiválon.

A magyar produkciók nemzetközi kontextusát a főprogram negyedik pillére adja. A THEALTER karakterét megőrizve továbbra is a Déli Vonal szellemében, elsősorban Kelet- és Dél-Európa izgalmas színházai közül válogattak, és a hagyományoknak megfelelően vendégül látnak határon túli magyar alkotókat is. Visszatér Szegedre az Újvidéki Színház, a Bánk bán Urbán András rendezésében lesz látható. A Lola Blau című előadás Béres László rendezésében érkezik.

Igencsak aktuális problémát jár körül a nemzetközi Prizma Kollektíva/offline ontheater: Menni vagy maradni című különleges, szabadtéri produkciója, melyet a Mars téren láthat a közönség, két alkalommal.

A tavaly nagy sikerrel bemutatkozott izraeli Niv Sheinfeld-Oren Laor duó idén koreográfusként tér vissza, a Bolondok hajója című produkcióval. Elsőként szerepel a fesztiválon a portugálLander Patrick-Jonas Lopes duó: Tojáshéjak című előadásuk zárja a jubileumi eseménysorozatot.

A tervek szerint színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány idén sem, az egész estés színházi előadások mellett zenei programot is kínálnak majd: Szemző Tibor formációja mellett bemutatkozik a Macskák Esernyővel, a Keddek, a szegedi Vacsora Zsuzsival, és visszatér Szegedre David Yengibarjan is. A Szentesi Horváth Mihály Gimnázium csapata a Klauzál téren szórakoztatja a nagyérdeműt a Szabadság határok nélkül című utcaszínházi előadással.

A szakmai programok részeként Jászay Tamás és Proics Lilla vezetésével naponta összeül a kritikus szekció is. Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja, lesz THEALTER Rádió, naponta frissülő THEALTER-blog, valamint a tavaly nagy sikerrel bemutatkozó blog jr, és mozgóképes tudósításokat is terveznek: idén is folytatódik a THEALTER Híradó sorozata.

A THEALTER plakátját idén is Baráth Ferenc grafikusművész tervezte. A programsorozat fő helyszíne ebben az évben is a Régi Zsinagóga és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival a szegediek és a Dél-Alföld központjába látogatók.

A július 17-én induló rendezvénysorozat fő támogatója Szeged MJV Önkormányzata.

A szervezők mindent megtettek azért, hogy a 2015-es THEALTER is – hagyományainak megfelelően – a szakma, a kultúrpolitika, de legfőképp az utca embere, azaz a közönség számára értéktartó és értékteremtő, a független színházi terület életképes és megújulni tudó arcát felmutató programsorozat lehessen.

Szervező:

MASZK Egyesület (Szeged)

Tel.: +36 62 312-303

maszk@maszk.hu

www.thealter.hu

www.facebook.com/thealter


 

A részletes program itt olvasható:

 

25. THEALTER

színház, zene, kiállítás, akadémia

Szeged, 2015. július 17-25.

 

 

Július 17. péntek

18.00 ZsK  Megnyitó

19.00 ZS    Via Negativa (Szlovénia): Manipulációk 75'

21.00 K      Újvidéki Színház (Szerbia): Bánk bán 105'

21.15 ÚSz  Színház- és Filmművészeti Egyetem: Athéni Timon 120’

 

Július 18. szombat

13.00 BM  THEALTER25/Tiszatáj – lapbemutató és büfé

15.00 BM Kritikus szekció

17.30 ZS    Niv Sheinfeld and Oren Laor Dance Projects (Izrael): Bolondok hajója 50’

19.00 K      Kultúrbrigád-Átrium Film Színház: Igenis, miniszterelnök úr! 150’ (szünettel)

22.30 ZsK  Bandart Productions: You-Topia 18’

23.00 ZS    Takarmánybázis: Kőfaltorta 75’

 

 

Július 19. vasárnap

09.00 V      Tea for Two tréningek

13.00 MKH            Tea for Two tréningek

15.00 BM  Kritikus szekció

16.00 ZS    Bartha Boróka-Szép András-Béres László (Románia): Lola Blau 80’

20.00 ZS                 Forte Társulat-Szkéné Színház: Bűn és bűnhődés 230’ (szünettel)

22.00 ZsK  Bandart Productions: You-Topia 18’

24.00 H      Macskák esernyővel koncert

 

 

Július 20. hétfő

09.00 V      Tea for Two tréningek

10.00 MK  Parastudio-workshop

12.00 MKH            Tea for Two tréningek

15.00 BM  Kritikus szekció

16.00 KT    Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Szabadság határok nélkül 30’

17.30 K      Pintér Béla és Társulata-Átrium Film-Színház: Bárkibármikor 95’

19.30 ZS    k2 Színház-Stúdió K: Bakfitty 150’ (szünettel)

22.30 GC   Metanoia Artopédia: Én tökéletes vagyok 70’

24.00 H      Keddek koncert

 

 

Július 21. kedd

09.00 V      Tea for Two tréningek

09.00 MKH            Tea for Two tréningek

10.00 MK  Parastudio-workshop

15.00 BM  Kritikus szekció

16.00 KT    Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Szabadság határok nélkül 30’

17.30 K      Közmunkaszínház: Messécske a Csodatévőről 60’

19.00 ZS    Szkéné Színház-Zsámbéki Színházi Bázis-MASZK Egyesület: Kohlhaas 110’

20.00 GC   Metanoia Artopédia: Én tökéletes vagyok 70’

21.00         ÚSz      Duda Éva Társulat: Outbreak 60’

21.00 M     Prizma Kollektíva/offline ontheater: Menni vagy maradni 60’

22.00 GC   Metanoia Artopédia: Én tökéletes vagyok 70’

 

Július 22. szerda

09.00 V      Tea for Two tréningek

09.00 MKH Tea for Two tréningek

10.00 MK  Parastudio-workshop

14.00 BM  Kritikus szekció

15.00 GC   25 éves a Metanoia – beszélgetés

16.00 KT    Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Szabadság határok nélkül 30’

17.00 ZS    Fülöp László: „there’s an elephant in every room” 40’

18.30 K                  k2 Színház-Szkéné Színház: Züfec 150’ (szünet nélkül)

21.00 M     Prizma Kollektíva/offline ontheater: Menni vagy maradni 60’

21.30 ZS    Amphitryon Reloaded – tréningbemutató (vezető: Urbán András) 30’

24.00 H      David Yengibarjan koncert

 

Július 23. csütörtök

09.00 V          Tea for Two tréningek

10.00 MK  Parastudio-workshop

14.00 BM  Kritikus szekció

15.00 BM  Menni vagy maradni - beszélgetés

16.00 CS    MASZK Egyesület: Olivetti82 90’

17.00 KT    Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Szabadság határok nélkül 30’

19.00 ZS    Anyaszínház-Zsámbéki Színházi Bázis-MASZK Egyesület: Ghelderode: Escurial 70’

21.00 ZsK  Andaxínház a kertben 30’

22.00 ZS    KIMI-Rokka: Így szerettük Őket! 90’

24.00 H      Vacsora Zsuzsival koncert

 

Július 24. péntek

09.00 V      Tea for Two tréningek

15.00 BM  Kritikus szekció

16.00 ZsK  Aranygyapjú Társulat: Ének Szent György vitézről 45’

17.00 MK  Az állhatatos herceg – Parastudio workshopbemutató

18.00 ZS    Molnár Csaba: Dekameron 60’

20.00 CC    k2 Színház-Orlai Produkció: Apátlanok 250’ (szünettel)

 

Július 25. szombat

09.00 V      Tea for Two tréningek

14.00 CC    k2 Színház-Orlai Produkció: Apátlanok 250’ (szünettel)

15.00 BM  Kritikus szekció

16.00 ZsK  Aranygyapjú Társulat: Ének Szent György vitézről 45’

19.00 ZS    Amphitryon Reloaded – tréningbemutató (vezetők: Benkó Bence-Fábián Péter és Hegymegi Máté) 60’

21.00 ZsK  Díjkiosztás és záróbeszéd

22.00 ZS    Lander Patrick-Jonas Lopes (Portugália): Tojáshéjak 40’

23.00 ???  Fesztiválzáró party

 

 

Valamint:

Ex-stasis – ingyenes fesztiválújság

THEALTER-blog fotókkal + blogjr

THEALTER Híradó - kisfilmekkel

THEALTER Rádió - a RádióMI munkatársaival az interneten: www.radiomi.hu

 

Helyszínek:

ZS = Régi Zsinagóga

ZsK = Régi Zsinagóga kertje

K = Kisszínház

BM = Belvárosi Mozi

V = Vasvári SZKI

MKH = Megálló Közösségi Ház

H = Hungi Vigadó/Régi Hungária

KT = Klauzál tér

MK = Millenniumi Kávéház

GC = Grand Café

CC = Cooltour Café

M = Mars tér/JYSK

ÚSz = Újszegedi Szabadtéri Színpad

CS = Csillag Börtön

 

 

Jegyárak:

Alap jegyár: 1000 Ft

 

Kiemelt jegyárak:

Pintér Béla és Társulata-Átrium Film-Színház: Bárkibármikor: 3000 Ft

Kultúrbrigád-Átrium Film Színház: Igenis, miniszterelnök úr!: 3000 Ft

Via Negativa (Szlovénia): Manipulációk:1200 Ft

Újvidéki Színház (Szerbia): Bánk bán: 1200 Ft

Niv Sheinfeld and Oren Laor Dance Projects (Izrael): Bolondok hajója: 1200 Ft

Bartha Boróka-Szép András-Béres László (Románia): Lola Blau: 1200 Ft

Lander Patrick-Jonas Lopes (Portugália): Tojáshéjak: 1200 Ft

Forte Társulat-Szkéné Színház: Bűn és bűnhődés: 1200 Ft

k2 Színház-Stúdió K: Bakfitty: 1200 Ft

k2 Színház-Szkéné Színház: Züfec: 1200 Ft

k2 Színház-Orlai Produkció: Apátlanok: 1200 Ft

 

 

Kedvezmények:

A Tea for Two tréningbemutatók, a Prizma Kollektíva/offline ontheater: Menni vagy maradni, a MASZK Egyesület: Olivetti82 és a KIMI-Rokka: Így szerettük Őket! előadások: 800 Ft

 

A szabadtéri és gyerekelőadások, a koncertek, a szakmai programok és a Parastudio workshopbemutatója ingyenesek.

 

 

Műsorváltozás lehetséges!

 

 

A THEALTER fesztivál fő támogatója Szeged MJV Önkormányzata.

További támogatók: NKA Kulturális Fesztiválok Kollégium, NKA Színház- és Táncművészet Kollégium

Médiatámogató: delmagyar.hu, Revizor – a kritikai portál

 

A THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja, kiváló minősítésű művészeti fesztivál és EFFE-minősítésű európai művészeti fesztivál.

 

 

További részletes információ, jegyrendelés:

MASZK Egyesület (Szeged) * 62/312-303 * maszk@maszk.hu * www.thealter.hu * www.facebook.com/thealter

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.