Ugrás a tartalomra

Lezáratlan holokauszt – Az Irodalmi Jelen pályázata

Pályázóink figyelmébe!

 

Az Irodalmi Jelen szerkesztősége módosítja a pályamunkák beküldésének határidejét:

2014. november 15-e helyett

2015. március 30-ig

lehet beküldeni a pályázatokat.

A kiírás többi feltétele a továbbiakban is érvényes.

 

 

Lezáratlan holokauszt

 

Az Irodalmi Jelen pályázata

 

„Nem éltem át a holokausztot, nem vagyok zsidó. Gyakran vannak rémálmaim arról, amint egy koncentrációs táborban sovány emberek közt lépkedek. Talán magam is áldozat vagyok ilyenkor, esetleg felszabadító orosz katona, esetleg náci. Sosem tudom pontosan. Bármilyen messze van tőlem, a holokauszt engem is érint. A mindennapjaim része, ott kísért az álmaimban, a tudatalattimban. Mióta tudok róla, évente többször is átélem” – olvashatjuk egy 18 éves diák dolgozatában, amely nemrégen jutott el szerkesztő kollégánkhoz.

A 18 éves fiúhoz hasonlóan mi is részesei vagyunk a holokausztnak, nemzedéktől, nemzetiségtől, vallástól függetlenül. Ugyanazokat az utcaköveket tapossuk, amelyeken a gettókba igyekvők lépkedtek. Azokat a költőket olvassuk, akiket a második világháború idején elhurcoltak, megöltek. Azoknak az unokáknak a szemébe nézünk, akiknek nagyszülei megmenekültek a táborokból, vagy éppen ott vesztették életüket. Kimondva-kimondatlanul a holokauszt a mindennapjaink része.

 

Az Irodalmi Jelen legújabb pályázata a Holokauszt-emlékévhez kapcsolódik. Olyan, eddig megíratlan történeteket várunk olvasóinktól, amelyek a személyes, közvetlen vagy közvetett tapasztalaton alapulnak, és a holokauszthoz való viszonyt mutatják be. A személyes élmény lehet egy túlélő eddig ismeretlen története, az egykori elhurcolt ember leszármazottjainak beszámolója, vagy éppen azé, aki menedéket nyújtott az üldözötteknek. Az írás szólhat közvetett élményről is, akár egy holokausztot bemutató dokumentumfilmről, játékfilmről, képregényről vagy éppen irodalmi műről.

 

A pályázatra novellával és esszével lehet jelentkezni. A beküldött munkák illusztrációjaként, mellékleteként szívesen fogadunk olyan, eddig publikálatlan dokumentumokat, képi anyagokat, amelyek kapcsolódnak az adott írás témájához.

A novellában vagy esszében felhasznált idézetek terjedelme nem haladhatja meg a teljes szöveg 15%-át.

 

A pályázati anyagokat 2015. március 30-ig várjuk (2014. november 15-ig várjuk) az ij@irodalmijelen.hu címre. Az írások maximális terjedelme nem haladhatja meg a 15 000 leütést (szóközökkel). A szakmai zsűri műfajonként három helyezést oszt ki.

 

I. díj – 80 000 forint

II. díj – 55 000 forint

III. díj – 30 000 forint

 

A legjobb illusztrációk és mellékletek beküldőit értékes könyvcsomaggal jutalmazzuk.

Egy pályázó maximum 3 írással jelentkezhet a műfaji kategóriák tetszés szerinti kombinációjával.

 

A pályázati részvétel nevezési díjhoz kötött.

Ennek összege 2000 Ft.

 

A nevezési díjat a következő számlaszámra kérjük átutalni:

2000 forint (Művészeti és Irodalmi Jelen Kft. – 1173 3089-2001 9220, OTP Bank);

vagy 30 RON (Occident Media Kft. – RO64 WBAN 2511 0000 0250 9984 – BC INTESA SANPAOLO);

vagy 10 euró (Occident Media Kft. – RO44 WBAN 2511 0220 0250 9984 – BC INTESA SANPAOLO) 

 

A pályázat jeligés.

A pályázat jeligés, így az írásokban kerülendő minden olyan utalás, amely konkrétan a szerzőhöz köti a szöveget.

A jeligét a tranzakció során a „közlemény” rovatban kell feltüntetni. A beérkezett mű akkor kerül fel az Irodalmi Jelen honlapjára, amikor a pályázó levélben csatolja a tranzakció számát vagy a nevezési díj átutalásának bizonylatát. Célszerű az összeget az írás elküldése előtti napon átutalni.

 

Az Irodalmi Jelen fenntartja magának a jogot, hogy bizonyos helyezéseket nem ítél meg, vagy bizonyos díjakat megosztva ítél oda.

 

Az eredményhirdetésre 2014. december 10-én kerül sor. A beérkező műveket folyamatosan közöljük a www.irodalmijelen.hu pályázatokat tartalmazó rovatában. Az Irodalmi Jelen a legjobb írásokból egy antológia összeállítását tervezi.

 

A pályázattal kapcsolatos további kérdéseket hozzászólásban vagy az ij@irodalmijelen.hu címen várjuk.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.