Ugrás a tartalomra

Hájlend – Hekl Krisztina novellája

HEKL KRISZTINA
HÁJLEND 

 

Szóltál a pincérnek? Adtál inputot? A szürke szövetnadrágos férfi átadja a helyét a láthatóan felsőbbrendű nőnek.

Háj, helló, szióka, közeledik felénk egy magas ember. Zselés, göndör haja az arcába lóg. Riszál, akár topmodell a kifutón. Én a Hájlend kláb menedzsere vagyok. Beszéd közben nem használja a nyelvét, mintha golflabdát tartana a szájában. Celebek is játszanak a pályán, hirdeti a bárpultnál egy plakát és a falra akasztott képek. Körülnézek. A makulátlan pázsit foltokban kiégett, pitypang nő rajta. Van a pályán egy csomó golflabda, sárga-fekete zászló és egy felfújható gyerekmedence is.

Mindenki affektál, selypít és pösze. Egy ősz pasas az ütőket próbálgatja, barna-fehér kockás nadrágját most hozatta ide helikopterrel a patyolatból, pólóján arannyal hímzett lovasezred kerget egy piros címert.

A felsőbbrendű lány megkapja az inputot, késsel és villával nekilát a somlói galuskának, közben a fülére szorított mobiltelefonba beszél. Drágám, még nem játszunk. A pályatartók top dresszelik a gríneket, icipicit késni fogok, jó, Pumikám?

A keverőkanállal kibányászom a meleg limonádéba pottyant koktélcseresznyét és elkezdek golfozni. Az asztal közepén van egy nagy lyuk, a napernyő részére, most pont kapóra jön. Partnerem riadt egérszemekkel figyeli minden mozdulatomat. A partner titulust erre az alkalomra találta ki, valójában pótpasi, vagy ahogyan ő mondaná, cseléd. Próbál engem beilleszteni a közegbe, folyamatosan beszél, magázódik. Ne játsszon a cseresznyével, társalogjunk inkább. Szóval, ha választhatnék, folytatja, hogy X3-mas, 3-mas GT, vagy 5-ös BMW, én gondolkodás nélkül az X3-masra szavaznék. Maga mit választana? Én egy klasszikus kialakítású, léghűtéses, farmotorral felszerelt 965-ös, vagy 968-as Zaporozsecet, de maga nélkül nem dönthetek ilyen kardinális kérdésben, csak harmincezrem van a következő fizetésig, úgyhogy kérem, verifikálja az elgondolást. Miért olyan negatív, oldódjon egy kicsit, nézze a golfozókat, nemsokára mi jövünk. A játékosok egyre többen vannak, huszonéves lányok állnak meg mellettünk, a szigorú fajta, amelyik nem hord tangát. Második alkalommal vagyok itt, először a főnök hozott magával, a wellness részben kezdtünk, mondja egyikük. Kíváncsi vagyok folytatásra, de a főnökkel folytatott viszony részletei helyett a csehországi versenyen nyerhető Rolex és sportkocsi kerül a terítékre. Partnerem alaposan megnézi a beszélőt, látszik, hogy bejön neki. Bámulom az üres arcokat, egyik jön a másik után, végtelen sorban tűnnek fel a vásznon, mint amikor az ember másnaposan a tévé távirányítóját kapcsolgatja, és hógolyózó makákókat néz. Forgatom a kezemben a keverőkanalat. Felmérem a távolságot, és gyengéden megütöm a cseresznye alsó felét. A mozdulatsor hibátlan, a labda a pályán marad, begurul a lyukba, majd alul kipottyan, egyenesen Pumikáné ölébe. Pumikáné az etikett szabályait figyelmen kívül hagyva ordibálni kezd és leveri a poharam az asztalról. Egy barna gibbon tűnik fel, vizes kendővel próbálja felitatni a terítőből csöpögő limonádét, igyekezetében gyöngyözik lapos homloka, csapzott szőre a szemébe lóg. Egy mellényes, sapkás csimpánz a szomszédos asztalnál elnyomja a szivart, és makogva ugrálja körbe a nőt, aki addigra már tombol. A csimpánznak sem kell több, felugrik a nő vállára és belecsimpaszkodik a hajába. Most már a többi majom is beszáll a mókába. Iszonyatos csetepaté tör ki, ütők törnek szét a fejeken, golflabdák záporoznak, mint esőcseppek a tetőn.

Hahó, itt vagy még? Mi következünk. Hirtelen felriadok, visszakapcsolok a londoni cirkusz műsoráról a magyar csatornára. Felsorakozom a többiek mellé, végignézek rajtuk. Lehet, hogy kellett volna venni egy hófehér nadrágot és egy normális cipőt?

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.