Ugrás a tartalomra

Azonnal oldódó versek és magyar BookTuberek

A 21. század olvasójának a nagyregények mellett különös igénye van a gyors és hatásos kulturális élményekre. A Facebookon egymást érik a giccses képekkel kísért Coelho-idézetek, Simon Márton Polaroidok című kötetének darabjai szállóigévé, olykor tetoválássá válnak, beépülnek egy-egy ember szervezetébe. A magas kultúra pedig csak kullog a trendek és műfajok után, és néha-néha rátalál egy-egy népszerű megoldásra. Ilyen például a Mindennapi kortárs magyar vers című Facebook-oldal, amely több mint 5.000 lájkolóval rendelkezik, és igényes posztjaival sokat tesz azért, hogy a legfiatalabb költőgeneráció alkotásai eljussanak a Z- és Y-generációhoz is – és azon túlra.

Faludy György Még egy beszélgetés című költeményének Instavers-változata

​​​​Hasonlóan ötletes vállalkozással állt elő három szerkesztő, Borda Réka, Kele Dóri és Szabó Imola Julianna, akik InstaVers – Azonnal oldódik címen indítottak Facebook-oldalt. Céljuk a kortárs költészet népszerűsítése. Ehhez éppen azokat az eszközöket használják, amelyek segítségével Coelho és a magyar követőjeként számon tartott Oravecz Nóra idézetei is terjednek. A papírra nyomtatott egy-egy soros idézetek mellé egyszer virágszirom kerül, máskor egy-egy elszáradt levél vagy éppen a színes ceruzák hegyezése után keletkezett forgács. Ahogy Pion István is megjegyzi cikkében, a szerzők az ötletes megoldással egyszerre használják fel a közösségi média népszerű fogását, miközben ironizálnak is a „műfajon”. Az oldal 2014. április 11-én indult, és máris közel 750 lájkolója van. Népszerűek az azonnal oldódó sorok, hiszen a közösségi oldalak éppen arra szocializálnak minket, hogy sok rövid szöveget olvassunk, lehetőleg gyorsan. Talán éppen ezért lenne érdemes megírni a közösségi oldalak hatásának történetét az irodalomra, mert kiderülhetne, hogy a Facebook a lírára jelentős hatással van, míg a nagyregény alakulástörténetét hidegen hagyja.

 

A BookTube Magyarországon eddig nem volt túl népszerű, mondhatnánk: nem akart lábra kapni, pedig a KULTOK II. konferencián is utalt az ehhez kapcsolódó lehetőségre egy-egy előadó. Most azonban az Antikvárium.hu Könyvre éhezők viadala nevű játékávala könyvmolyok megmozgatása mellett a műfaj meghonosítását is megkísérli. A pályázatra jelentkezőknek az a feladatuk, hogy 1 percben mutassák be azt a könyvet, amelyet szeretnének megnyerni. Ha végigböngésszük az eddig beérkezett videókat, érdekes látleletet kapunk az éledező „magyar BookTuberekről”. Egyesek a pálinkafőzésről olvasnának, mások Nicholas Sparkstól szeretnék megnyerni a Szerelmünk lapjait, de akad olyan is, aki a Szent Johanna Gimit látná szívesen a polcán.

A fenti körképből is látható, hogy az online világ valóban azonnal oldódóvá teszi az irodalmat. Ez magában hordozza az olvasó felületessé válásának veszélyét, de akár el is vezetheti az érdeklődőket a résztől a nagy egészig: a teljes vershez, a vágyott könyvhöz. És talán azért sem kell annyira félni, mert tulajdonképpen az egész kultúra instant, megfelelő közegben azonnal reakcióba lép az érintettekkel. Máskor pedig sehogy sem akar az emberben oldódni.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.