Ugrás a tartalomra

Hudy Árpád: A Kollektív Memóriazavar Nemzetközi Világnapja

Régi hagyományok szerint a Vízözön előtt a bölcsek megörökítették a tudást, hogy átmentsék a túlélőknek. Ókori történetírók (az egyiptomi Manetho vagy a zsidó-római Josephus Flavius) írásjelekkel televésett kőoszlopokról, középkori muzulmán tudósok (a perzsa Ibn al-Balhi, az egyiptomi Akbar al-Maszudi) piramisokról tesznek említést ezzel kapcsolatban. A monumentális emlékköveken aztán évezredekig rágódhatott az emberiség. De az idő túlhaladta a mementók e primitív, nehézkes formáit, ahogyan zsebkendőnkre sem kötünk már csomót. (Próbálnánk csak a foszlós papírra, meg úgyis rögtön eldobjuk utcán, parkban, erdőn-mezőn.) Ehelyett világnapokat tartunk, egyre többet. Bágyadtan csócsálja őket a média, időnként megüti valamelyik a szemünket-fülünket, de aztán apatikusan lépdelünk tovább a mindennapok taposómalmában.

Pedig érdemes jobban odafigyelni. Mennyi szent együgyűség, forradalmi tettvágy, abszurd humor van a világkalendáriumban, melynek napjait az egyházi év ünnepeinek laikus lenyomataként nagybetűs emlékeztető időpontokká nyilvánítják nemzetközi szervezetek, mozgalmak, valamiért vagy valami ellen küzdő szakmai és ideológiai csoportok, bürokraták és rajongók.   Emeljünk ki találomra néhány ékkövet a nemzetközi és világnapok szinte óráról órára gazdagodó tárházából!

Ha hiszik, ha nem, van Világnapja a Napnak, és természetesen a Holdnak is, a Világűrnek meg egész Világhete, még szép. De a tengerekkel szűkkeblűen bánunk, meg kell elégedniük Az Óceánok Világnapjával. Viszont a Víz amúgy túl fontos ahhoz, hogy megússza egyetlen világnappal, megidézzük még A Vizes Élőhelyek, valamint Az Elsivatagodás és Kiszáradás Elleni Küzdelem Világnapján is. Nyilván megérdemelnek tőlünk huszonnégy órát a Madarak és Fák, mint ahogy A Háztáji Állatok is, kirekesztjük azonban a hüllőket és bokrokat. Ráadásul a Vándormadaraknak külön világnapjuk van, akárcsak az Ifjú Zenebarátoknak, szemben az Agg Zenegyűlölőkkel. Rutinszerűen sorakoznak a családtagok (anya, apa, gyerek – de anyós az nincs!), foglalkozások nemzetközi napjai, váltakozva a betegségek, testi-lelki és társadalmi nyavalyák ellen mozgósító világnapokkal.  Mint például Az Egészség és Biztonság Nemzetközi Napja a Bányaiparban, vagy A Biodiverzitás Világnapja.

Az Adatvédelem, A Szabványosítás, A Vám, A Bíróságok, A Biztosítás, A Vese, A Szív, A Biodízel,  A Sztómások, A Bölcsődék vagy A Korrupció Elleni Világnap prózai egyhangúságát derűsen töri meg A Tej, A Tojás, A Torta, Az Origami, Az Alvás, A Takarítás, A Balkezesek vagy A Vécé Nemzetközi Napja, nem is beszélve A Planetáris Tudat, A Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatok, A Gördeszkások vagy A Szabadtéri Sütés-Főzés Világnapjáról. A Dadogás Elfogadásának pedig egyenesen Nemzetközi Világnapja van – bizonyára a politikusok nyomására. A Fehér Kendő Napja kész talány (tessék utánanézni), akárcsak a Törülközőnap (erről annyit elárulok, hogy egy „hűséges ateista” emlékét hivatott hirdetni a naptárban). Itt van aztán Az Emberszeretet Világnapja, és – nem csalás, nem ámítás! – A Boldogságé! Az ENSZ-közgyűlés, jobb dolga nem lévén, 2012. június 28-án (az első világháborút közvetlenül kiváltó szarajevói merénylet egyáltalán nem világnapján) nyilvánította a mindenkori március 20-át A Boldogság Világnapjává, a következő indoklással: „A boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja.”

S én borzadva kérdem, mondjuk Az Ordas Eszmék Világnapján: mi lesz még? Mikor lesz Kérdések Világnapja, meg Feleletek Világnapja? És ha van világnapja a kézmosásnak, miért nincs a lábmosásnak? (A katolikusoknál persze van, de nem higiéniai gyakorlatként.) Mikor ébred rá a Világszervezet, hogy a pénzmosás vagy az adócsalás is az emberi lét egyik alapvető célja? És hogy milyen foghíjas még a világnapok regisztere. Miért nincs, teszem azt: A Világnap Világnapja, A Magukat Rekedtre Ordító Futballszurkolók Világnapja, Az Éjszaka Az Ágyban Álmatlanul Forgolódók Világnapja (vagy stílusosabban: Világéje), A Pofátlan Hazugságok Világnapja, A Hova A Francba Tettem A Szemüvegem Világnapja, A Naplopás Világnapja, A Bársony Nesz Inog Világnapja, A Karthágói Hadiárvák Világnapja, Szkülla és Kharübdisz Világnapja, A Kerti Törpék Világnapja, Az Odaégett Rántás Világnapja, Az Elszalasztott Lehetőségek Világnapja, Az Örök Ifjúság Világnapja, A Herék Világnapja (amely nyilván nem ugyanazt jelentené a dolgozóknak és a feministáknak), A Feledés Világnapja, A Nyakatekert Mondatok Világnapja, A Kiöntött Ürgék Világnapja, A Kiöntetlen Ürgék Világnapja, Az Ürgeöntők Világnapja, Az Ürgét Nem Öntők Világnapja, Az Ürgeöntők Világnapját Ellenzők Világnapja, A Világnapokat Lesajnálók Világnapja, A Sötétben Botorkálók Világnapja, A Halál Világnapja, a Csapd Le Csacsi Világnapja, A Seggrepacsi Világnapja, A Mindenki Menjen A Fenébe Világnapja?

 És egyáltalán: miért nincs legalább az év egyetlenegy napján A Ma Nincs Semmilyen Világnap Világnapja? 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.