Ugrás a tartalomra

A kis újságíró és a nagy írónő

Második alkalommal fordult elő, hogy Tóth Krisztina perrel fenyegetőzve egy nyilvános eseményen készült tudósítás törlését kérte szerkesztőségünktől. Az első, írásos tudósítás a szegedi Somogyi Könyvtárban készült 2011. október 17-én, számos televízió és a helyi napilap is beszámolt az eseményről. Az Irodalmi Jelenen közölt szöveges tudósítás kizárólag az ott elhangzottakra támaszkodott, amelyről diktafonfelvétel készült. Az írónő törlés melletti érvei között szerepelt, hogy bizalmas információkat osztott meg a jelen lévő több száz emberrel a Pixel szerkesztési folyamatairól, ennek kapcsán a Király Leventével történt konfliktusáról. A saját imázsát formáló írónő a jövőjére és a kiadóval való zökkenőmentes kapcsolatra hivatkozva kérte a cikk törlését. Bár a felvétel nyilvános, meghirdetett eseményen készült, hosszas mérlegelés után szerkesztőségünk levette a publikált anyagot, holott semmilyen törvényt nem hágtunk át. Az esethez hozzátartozik még, hogy Tóth Krisztina minősíthetetlen hangnemben, az emberi méltóságot figyelmen kívül hagyó szófordulatokkal próbált érvelni saját igaza mellett.

Az eset a FISZ Táborban megismétlődött, az előbbi stílus mellőzésével, a rendezvény szervezőinek közreműködésével. A 2012. július 19-én tartott, Neszlár Sándor moderálta beszélgetésen stábunk is jelen volt. Ahogy a rendezvény egész ideje alatt, a Tóth Krisztinával történt beszélgetésen is videofelvételt rögzített. A forgatás tényéről az írónő tudott, de az esemény napján nem jelezte, hogy bármilyen kifogása lenne a róla készült felvétellel szemben. Az elhangzottak nem tartalmaztak a megszólalóra vonatkozó dehonesztáló részleteket, hiszen maga az írónő láthatóan tisztában volt mondandójával. A felvétellel nem szándékoztunk kellemetlenséget okozni Tóth Krisztinának, csupán a táborról tájékoztattuk volna azokat az embereket, akik érdeklődnek az irodalom iránt, legyen az az írónő egy-egy műve vagy maga az esemény. Ennek ellenére az érintett a felvétel megtekintése nélkül cenzúrát kért tőlünk.

Tóth Krisztina két esetben is etikailag kifogásolható lépést tett velünk, újságírókkal szemben. A két tudósítás miatti fenyegetőzéssel összesen körülbelül 16 munkaóránk anyaga veszett kárba. Ez tartalmazza a szerkesztési folyamatot, a cikk feltöltését, levételét, a filmes nyersanyag vágását, közlésre történő előkészítését. A rögzített és véglegesített publikációk korábbi törlését két ok miatt tartottuk szükségesnek (most mindkettőt elérhetővé tesszük). Az egyik az írónő erőteljes kérése, a másik, hogy a tábor szervezőinek nem akartunk kellemetlenséget okozni az üggyel. Tudomásul vettük, hogy stábunk jelen lehet sajtósként, de a korrekt, mindenre kiterjedő tájékoztatásra nem kap lehetőséget. Úgy gondoljuk azonban, hogy maga a probléma fontosabb Tóth Krisztina számunkra érthetetlen reakcióinál.

Mert mi is a probléma? Leginkább az, hogy a munkájukat végző, az irodalmat, a tábort, az írónőt népszerűsítő kis újságírók nem nyilváníthatnak véleményt a nagy írónőről. Ez csak az irodalomban lehet így? Mi történne, ha neves politikusok megszabnák, milyen cikk, felvétel jelenhet meg róluk egy nyilvános szereplés után? A probléma másik vetülete, hogy a FISZ Tábor nagyrészt az adófizetők pénzéből összeálló állami támogatásokra épül. Tehát az írónő szerepléséért járó honorárium jelentős hányada közpénzből származik. Ebben az esetben a sajtónak azért is kötelessége tájékoztatni, hogy mind a támogatás odaítélői, mind az emberek informálódhassanak: milyen rendezvényekre költi az írószervezet ezt az összeget.

Kérjük ezért Tóth Krisztinát és a különböző irodalmi események szervezőit, ne éljenek vissza a kulturális újságírás jóhiszeműségével! Azzal, hogy a kultúra napi pár ezer embert érdekel. Ne tekintsenek ellenségnek minket, a sajtó kritikus képviselőit, akik az internet adta lehetőséggel napi több ezer emberhez juttatnak el kulturális eseményekről készült információkat! Kérjük, hogy a fenyegetőzés helyett számoljon azzal: mondatai a nyilvánosság előtt hangzanak el! Kérjük, sírással, fenyegetőzéssel és egyéb érzelmi eszközökkel ne apelláljon megértésünkre, miközben kivételes tehetségével olvasók tízezreinek szerez örömet! Szerezzen így is, velünk együttműködve!


Az eredeti videót, amelyen Tóth Krisztina is szerepel, azért tartjuk szükségesnek mellékletként közölni, hogy olvasóink lássák: a felvételen nem tüntettük fel negatív színben az írónőt.

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.