Ugrás a tartalomra

„Négy évszak meséi”

Szegvár büszkeségei, a Durbincs bábcsoport válogatott bábelőadásaiból színes csokrot készített a bábozást kedvelőknek „Négy évszak meséi” címmel. Az esemény 2009. október 25-én, egy borongós ám vidám vasárnap délután került megrendezésre a szegvári Művelődési ház nagytermében.

 

„Négy évszak meséi”

    
Vasárnap fél négyfelé kezdtek szállingózni a nagymamák unokáikkal, a szülők pedig gyermekeikkel karöltve a szegvári Művelődési házba. 16 órára úgy-ahogy megtelt a nézőtér és egy kisebb bevezető után, melyet a Durbincsok vezetője Kondacs Mihályné Klári néni, „mindenki Klári nénije” intézett az egybegyűltekhez, el is kezdődött. A köszöntés után, elsőként a „A kiskakas gyémánt fél krajcárját” mutatták be a gyerekek tárgyakkal. Sokak számára ismeretlen és új tapasztalat volt, mit lehet kihozni különböző tárgyakból és jókat derültek a „Kukuríkúúúúú, törökcsászár…” – jól ismert sorain is. Kisebb színpadi átrendezés következett a háttérben, s míg a dolgos kezek sürögtek-forogtak a színpadi függöny mögött, addig Nagyné Edit mondott pár szót Szegvár büszkeségeiről. Újonnan visszatérve őszből a télbe váltottunk és Fésűs Éva meséjét, a Játékország kismackóját tekinthettük meg.  Sokat nevethettünk a kisbocson, a mókuskán és sok erdei kisállat csetlésén. Részesei lettünk hatalmas hó csatának is, valamint szemünk előtt vált a hiú és rátarti medvebocsból igazi, kedves játszó pajtás egy beteg kislány számára a történet végén.  A gyors színpad átrendezés után újonnan kitavaszodott nemcsak a mesében, de a szívekben is a nézőtéren. A Durbincsok kitettek magukért, fenséges árnyjátékos technikával bemutatott, gyermekversekből és mondókákból összeállított csokorral leptek meg bennünket.

 

 

Az „Egy, kettő, három, négy,/ kis őzike hová mégy?”-  mondókákat,  már sok kicsi is ismert, így szívesen skandálta a bábokkal együtt. Tavaszból nyárba csorogtunk és együtt kergethettük a módfelett bosszantó miákoló cicát a kiskutyussal együtt: Szutyejev, Miau című meséjével zárult a „Négy évszak”. De aki azt hitte ezzel zárult volna is az est, nagyot tévedett, hiszen Perneki Jánosné Ildikó néni (bábszakértő), egészen Pestről utazott le, hogy díszvendége lehessen az estnek. Ő is szívesen bábozott a gyermekeknek. A Durbincsok végezetül bemutatták kedvencüket a Béka show-t, amit mint megtudtam csak a gyerekek rendeztek Klári néni nélkül. Hatalmas kacagások és nevetések jellemezték a Dj-ként debütáló plüss teknőst, és a maroknyi szemtelen békát, akik örömmel riszálták magukat a diszkó zenére, vagy ájultak el, ha feltűnt a gólya. Ugyanezt a show-t megtekinthettük hátulról is, hisz megfordított paravánnal, nekünk háttal állva is előadták, hogy beleshessünk egy bábos kulisszatitokba. A nap fénypontjaként pedig nemcsak a díszvendég kapott gyönyörű kerámia vázát, hanem minden egyes tag gazdagodott egy újabb oklevéllel és egy újabb élménnyel.

 

 

  A Durbincsoknak a lelkük van a bábozásban, örömmel készülnek minden egyes fellépésükre. Hiszen, hatalmas készülődés előzte meg, „Négy évszak meséi” nevezetű előadás sorozatukat is, melybe nemcsak maguk a Durbincs tagjai, hanem családtagjaik is szívüket-lelküket beleadták. A gyerekek készítették azt a hatalmas plakátot, melyen színes betűk hirdették a Durbincs bábcsoport nevét, s amely a színpadi díszítés központi eleme lett. Ők rendezték be a színpadot, hordták szét a civil meghívókat, és ragasztották ki az ügyesen megszerkesztett szórólapokat is. Segítettek vezetőjüknek a Művelődési ház nagytermében berendezett kiállítás összeállításában is, ahol megcsodálhatóak voltak bábjaik és temérdek oklevelük, tanúsítva, hogy nem tétlenkedtek az elmúlt évek alatt. A szülőkre hárult a feladat a sütemény sütésében, ahol igen ötletes – a Durbincsok jelképeként is ismert – halacska formájú finomságokat kínáltak a nézőknek az előadás végeztével, ahol vendég volt a helyi Kurca TV is.

Szegváron és különböző bábos berkekben nem ismeretlen a Durbincs bábcsoport neve. De kik is ők valójában?

 

 

A Durbincs bábcsoport 1997 szeptemberében alakult szegvári kisiskolás gyerekekből. Három esztendeig egy szentesi magán művészeti iskola bábszakaként működtek, szakkörként pedig a helyi Művelődési házban, több mint 10 éven keresztül. Jelenleg a Civil házban kialakított műhelyükben folytatják tevékenységüket, ott próbálnak. Az évek folyamán sokféle technikával készítettek bábokat, tanultak bábmozgatást, előadásokat tartottak. Rendszeresen fellépnek Szegvár különböző rendezvényein (falunapok, gyermeknapi rendezvények, Idősek otthonai fellépések, iskolai meghívások… stb.), Hódmezővásárhelyen lévő óvodákban, és egyéb kulturális eseményeken: Cora Fesztivál, Én ezt tudom, Kurca Fátyla Fesztivál, Színjátszók Fesztiválja, valamint visszajáró vendégnek számítanak Kiskunhalason is. Legkiemelkedőbb sikerüknek tartják, hogy két egymást követő évben is (2007, 2008) sikerült megnyerniük a minden évben megrendezésre kerülő Gyermekbábosok Megyei Fesztiválját, így ők képviselhették Csongrád megyét az országos fesztiválon, Egerben. 2007-ben megrendezték első Bábos Szakmai Napjukat, így ünnepelve meg tízéves fennállásukat. A bábcsoport vezetője Kondacs Mihályné Klári néni, aki szakmáját tekintve óvónő, és aki az óvodában is szívesen alkalmazza a bábozást.

  Az előadások nagy sikerrel zajlottak le, ez könnyedén lemérhető volt a vastapsból és a mosolygó arcokról. A kisgyermekkel érkezők is mind irodalomkedvelők és szívesen csemegéznek gyermekükkel együtt a színes vers, mondóka, mese kínálatból a „szürkének” mondható hétköznapokon is. Talán üröm lehetett volna az örömben, hogy több vendéget vártak volna a megjelent számhoz képest, amit az üres székek jeleztek, de így is népes kis csoport gyűlt össze, akik színes csokrot kaptak emlékül a Durbincsoktól.

 

 

  Elmondható, hogy vannak, akik híven őrzik a régmúlt hagyományait: vannak, akik mesélnek, vannak, akik báboznak és akadnak olyanok is, akik e kettőt ötvözik. Teszik ezt azért, mert számukra öröm a játék és teszik ezt azért, hogy azon generációk is kaphassanak a gyermekirodalom szerelvényeiből egy kis ízelítőt, akiknek nem biztos, hogy mesélnek otthon. Talán sikerül kedvet csinálnia ennek a vidám kis társaságnak, ahhoz is, hogy ezek a most még csak kicsiny gyermekek könyvet vegyenek a kezükbe akkor, mikor már tudnak majd olvasni.

Kondacs Linda

 

 

 

 

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.