Ugrás a tartalomra

MEGNYÍLT, MEGNYÍLT A 80. KÖNYVHÉT!

„Érezzük magunk körül a sokszor leírt Gutenberg-galaxis gravitációs terét” – mondta az Ünnepi Könyvhetet megnyitó beszédében Lator László. – „Sátrat ver, teret hódít az irodalom.” 142 pavilonban több száz újdonságot kínáló, bizakodó kiadók, 20-30-50%-os árengedmények, 300-500 forintért megvásárolható könyvek ládaszámra, tegnapi slágerszerzők féláron. És élvezetes, tetszetős új magyar könyvek, boldogan beszélgető-dedikáló szerzők.

 

 

Megnyílt a 80. Ünnepi Könyvhét


A díszegyenruhába öltözött Központi Tűzoltózenekar csalogatta muzsikájával az Erzsébet hídtól a Váci utca turistáit a hivatalosan délután 4 órakor megnyitott könyvhét fő helyszínére.

 

Zentai Péter Lászó

 

Többször körbemasírozták a Vörösmarty teret, majd Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének igazgatója idézte Supka Gézát, a könyvhét ötletadóját: „Az évnek egyik napján [..] az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék”! Ezután felkérte „a könyvhét gondolatával egyidős” (1927-es születésű) Lator Lászlót ünnepi beszédének megtartására.

 

Lator László

 

Szemtanúi hitelességgel foglalta össze az elmúlt nyolcvan év olvasási és könyvvásárlási szokásainak változását a Kossuth-díjas költő. Kevesebb ugyan ma Magyarországon az analfabéta, mint a nagy világgazdasági válság évében, egyre több azonban az írás-olvasás használatát elfelejtő, értelmezési nehézségekkel küszködő funkcionális analfabéta. 10% alá esett a rendszeres könyvolvasók aránya (akik legalább havi egy művet elolvasnak), s a lakosság kétharmada egyetlen könyvet sem vesz kézbe egész évben a felmérések szerint. Hol vannak már a százezres eladások? Az 1956-os forradalom leverése után a klasszikus szépirodalomhoz menekültek az emberek, 1989 után a lektűr, a ponyva „piacirodalmának” virágkora jött el. Manapság az internet szipkázza el a könyvolvasókat, de nem kell félni a számítógépektől – állította Lator László –, mert a technika ugyan kiolthatja a szellemet, de új impulzusokat is adhat. Azon múlik, hogyan használjuk. És az ilyen rendezvények olvasásélénkítő erején.

 

 

Lássuk hát, milyen izgalmas írókkal találkozhatott első nap, aki a Lator által a frankfurti könyvvásárhoz hasonlított budapesti könyvhét helyszínein barangolt!

 

Kukorelly, Németh Gábor

 

Irigylésre méltóan nagy Kukorelly Endre női olvasótábora, tapasztaltam meg újra. A női szívek búvárlója Németh Gábor társaságában fürdőzött a gratulációkban, s felbukkant pipájával a litera.hu korábbi főszerkesztője, Keresztury Tibor is.

 

Rácz és Keresztury

 

Több évtizede készíti irodalmi paródiáit Tarján Tamás és Reményi József Tamás, Szénszünet című kötetükben napjaink magyar íróit sem kímélik. Változatos stílusimitációikat hálásan fogadta a vásári forgatag.

 

Re,ényi József Tamás

 

Ismét bravúros utószót írt Boris Vian novelláskötetéhez Takács M. József műfordító. Az életműsorozat szerkesztője – a francia kultúrát népszerűsítő pólójában – örömmel nyugtázta, hogy a Cartaphilustól vásároltam meg (20 % kedvezménnyel) A kék liba címre hallgató, Vian-rajzokkal és -festményekkel illusztrált válogatást, melyben például új oldaláról ismerhetjük meg a Venyigeszú és plankton Őrnagyát.

 

Takács M. József

 

Szávai Ilona szorgalmasan járta körbe a „konkurencia” standjait, hol itt, hol ott lehetett találkozni mindig mosolygós alakjával, ám többnyire a Pont Kiadó forgalmát „hízlalja” a gazda szemével.

 

Szávai Géza, Szávai Ilona = Pont Kiadó

 

Petőcz András cédét ad ajándékba a köteteiből vásárlóknak a Vörösmarty téren. No, nem a legújabb hangoskönyvével kedveskedik, hanem egy 1990-es hangfelvétellel, a Sári Lászlóval készített Közeledések és távolodásokból részesülhetnek a szemfülesek. A majd egyórás album 21 Petőcz-verset tartalmaz, kitűnő repetitív darabokkal, a bolondnak is megéri ez az árukapcsolás!

 

Petőcz András

 

Kiss Irén az emberekben mélyen gyökerező istenhitet fejtegette, s amikor a szentlélekkel betöltekezés és a koponyatető fizikai kapcsolatához érkezett, rögtön eszembe juttatta az egyetemen általa tartott romantikus irodalom tantárgyat, ahol minél nagyobb blődlit kellett mondani a jó jegy megszerzéséhez.

 

Kiss Irén

 

Nagy Natália gyerekkönyvei mellett mesemondós cédéjét is szívesen aláírta, a koncertjei iránt érdeklődőket viszont kissé elszomorította, egyéb teendőkkel magyarázva fellépéseinek hiányát. Néhány méterrel odébb édesapja, Nagy Bandó András népszerűsítette Nagyapám, nagyanyám és a vakond című mesekönyvét.

 

Nagy Natália

És a papa: Nagy Bandó

 

A Liszt Ferenc téren, az Írók Boltja mellett Mészáros Sándor nyitotta meg a könyvhetet egyszerre humoros és keserű vádbeszédével, az Aranytíz Művelődési Központban pedig a Szép Magyar Könyv verseny díjait osztották ki este a politika és a könyvszakma képviselői, de ezekről majd a következő cikkben.

Mészáros Sándor, Keresztury, Szerbhorvát György, Kukorelly

 

 

Kép és szöveg: Klein László

 

Kapcsolódó cikkek:
Kukorelly Endre-interjú:
http://www.irodalmijelen.hu/?q=node/700
Nagy Bandó András könyvéből:
http://www.irodalmijelen.hu/?q=node/2357
Boris Viant megidézve:
http://www.irodalmijelen.hu/?q=node/1929
Petőcz András-interjú:
http://www.irodalmijelen.hu/?q=node/526
Petőcz András verslemeze:
http://www.hungaroton.hu/hu/node/4620

 

Pavilonok....

Irodalmi Jelen

Irodalmi Jelen

Az Irodalmi Jelen független online művészeti portál és folyóirat. Alapítva 2001-ben.

.