Irodalmi Jelen
 • Laik Eszter

  Maraton költőkkel

  Idén is megrendezték a költészet napi Versmaratont, amelyet a Magyar Rádión keresztül a távolból is figyelemmel kísérhettek az érdeklődők. Az év versei 2017 antológia szerzői egyórás szekciókban váltották egymást az Akvárium Klubban, és nemcsak felolvasott verseiket ismerhettük meg, de önmagukról, ihlető forrásaikról és terveikről is beszéltek.

 • Irodalmi Jelen

  Mérsékelt öröm

  A győri Műhely „Öröm”-számát mutatták be a Nyitot Műhelyben, s bár nem vetette szét a derű a falakat, azért számos izgalmas tanulmány szerzője szólalt meg: Pilinszky költészetétől a gőzfürdők öröméig széles palettán közelítve meg a témát.

 • Irodalmi Jelen

  „Mi az, hogy Palics?”

  Tolnai Ottót köszöntötték 75. születésnapján tisztelői, barátai, kollégái a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Humoros történetek kavalkádja gomolygott elő a költő felelevenítette életepizódokból.

 • Irodalmi Jelen

  „Tőlem a rím idegen”

  „Villányi László esőcsepp-versei súlyosak, de kicsinyek, lefelé tartanak, keresik az útjukat. szépségük, hullásuk, áttetszőségük megragadja az olvasót” – mondta Tarján Tamás irodalomtörténész a győri József Attila- és Príma-díjas költő legújabb kötetének bemutatóján.

 • Irodalmi Jelen

  A pannonhalmi műhely költői

  A pannonhalmi iskolai éveken túl még valami közös azokban a mai és öregdiákokban, akik a közelmúltban gyűltek össze a győri Zichy-palotában: mindegyikük a Műhely folyóirat szerzője. A felolvasásokkal összekötött beszélgetésen többek között a „pannonhalmi nimbuszt” is próbálták megfejteni.

 • Irodalmi Jelen

  Győr tele van költészettel

  „Villányi László egy legendagyártó költészeti kisiparos, aki helyeket, embereket, érzéseket, hangulatokat formált verseiben úgy otthonossá, hogy az ne csak az itt élőké, hanem mindenkié legyen” – hangzott el a költő és Szabó Béla fotós közös könyvbemutatóján, melyre megtelt a győri Petőfi Sándor Művelődési Ház színházterme.

 • Onagy Zoltán

  40 éves az Új Forrás

  Csendes vidék, nyugodt környék, gondoltam, pedig dehogy. Idén huszonöt éve, hogy Sárándi beválogat néhányat Nagy Gáspár Nagy Imre sorozatából, köztük A Fiú naplójából (1981) és az Öröknyár: elmúltam 9 éves (1983) című verseket, ettől aztán lett haddelhadd. A lapot bezúzatja az éber hatalom, országos cirkusz, Sárándit elhajtják, szegény azóta se tért magához, Payer nyugdíjba zavarják, és az élet megy tovább.